Inför Holland - Frankrike: Räcker mittfältet till?
Får Cody Gakpo, Nathan Aké och Memphis Depay fira fler mål mot Frankrike?

Inför Holland - Frankrike: Räcker mittfältet till?

Holland möter Frankrike i en tuff toppmatch som förmodligen avgör vem som vinner grupp D. Kan Holland, trots avbräcken på mittfältet, höja sig ett snäpp och besegra Frankrike fyllt av världsstjärnor?

Man fick kämpa för det, men Oranje tog hem den förväntade segern i öppningsmatchen mot Polen, 2-1. Spelet såg lovande ut, vilket ökar spänningen inför den tilltänkta gruppfinalen mot Frankrike.

Det skadehelvete som plågade den holländska truppen tidigare verkar ha lugnat sig. Brian Brobbey är tillbaka i träning och lär vara ett alternativ på bänken mot Frankrike.

Mot Polen var Holland det dominerande laget och spelade överlag en bra, konstruktiv anfallsfotboll. Cody Gakpo, Memphis Depay, Xavi Simons och Tijani Reijnders skapade mycket. Problemet var att, efter Gakpos kvitteringsmål, hade de svårt att förvalta chanserna.

Lösningen fanns i Wout Weghorst, vars rykte som landslagets speciella supersub bara växer. Får han en startplats i belöning för sitt segermål senast? Troligen inte, och förmodligen är rollen som inhoppare den som passar honom bäst.

Överhuvudtaget lär det inte bli några större förändringar i den holländska startelvan. Gakpo, Memphis och Simons får nog en till chans, kombinationerna dem emellan fungerade bra, det var bara bättre skärpa i avsluten som saknades. Månne kan Simons tappa sin plats till antingen Donyell Malen eller Jeremie Frimpong.

Backlinjen imponerade mot Polen. Nathan Aké ägde sin vänsterkant och spelade fram till båda målen. Virgil van Dijk och Stefan de Vrij bildade ett stabilt mittlås, och Denzel Dumfries kom fram bra på högerkanten, särskilt i andra halvlek. Den enda ändring som möjligen kan tänkas göras är om Ronald Koeman av respekt för Kylian Mbappés snabbhet, om den franske storstjärnan är med, hellre spelar Matthijs de Ligt eller Micky van de Ven istället för lite långsamme de Vrij. De Ligt är snabbare än man tror, men framför allt är ju van de Ven en av planetens snabbaste fotbollsspelare.

Bart Verbruggen bakom dem sen stod för en mycket bra insats i sin mästerskapsdebut. Nej, det enda riktiga orosmoment för Holland är mittfältet. Utan Frenkie de Jong och utan Teun Koopmeiners försvinner otroligt mycket kvalitet. Reijnders gjorde en bra match i sin framskjutna position, bra på att hitta ytor mellan motståndarnas lagdelar. Men PSV-duon Joey Veerman och Jerdy Schouten hade det svårare. Framför allt Veerman hade svårt att hänga med i tempot.

Georginio Wijnaldum byttes in och gjorde ingen glad, han var totalt osynlig hela sitt inhopp. Ryan Gravenberch är ett annat alternativ Koeman bör överväga, han hade ingen supersäsong i Liverpool direkt men borde till skillnad från Veerman inte ha problem med tempot. Men en annan lösning kan vara att sätta in Daley Blind som spindeln i nätet mitt på planen och låta honom styra tempot och fördela bollar.

Frankrike måste ses som favoriter i matchen med världsklasspelare på varje position. Förhandssnacket har förstås handlat om Kylian Mbappés eventuella deltagande i matchen efter att han bröt näsan mot Österrike. Han har tränat med laget iförd en trikolorfärgad ansiktsmask, och snacket nu går att han kommer delta mot Holland.

Förväntad startelva Holland: Verbruggen; Dumfries, de Vrij, van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders, Veerman; Simons, Memphis, Gakpo

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-06-21 08:00:00
Author

Fler artiklar om Holland