Inför VVV Venlo - Ajax: Antony tillbaka i matchtruppen?
Ajax får ta nya tag mot VVV Venlo på lördag.

Inför VVV Venlo - Ajax: Antony tillbaka i matchtruppen?

Efter den oturliga förlusten i veckan mot Liverpool ska Ajax försöka komma in på vinnarspåret igen när man gästar VVV Venlo. Ett möte som inte alltid varit så enkelt för Ajax.

Ajax kommer senast från en smått frustrerande förlust i Champions League mot Liverpool. Mest på grund av att man spelade hyffsat bra, skapade sina chanser och borde gjort mål på minst en av dem. Men kanske framförallt mest frustrerande att förlora genom ett så snöpligt självmål. Nico Tagliafico (som är en målfarlig vänsterback) fick snedträff på ett inlägg och styrde oturligt bollen i egen kasse, självmålet var för övrigt Ajax första självmål på hemmaplan i Champions League. Tidigare hade man endast gjort ett självmål fast det kom från Vurnon Anita på bortaplan mot Real Madrid i september 2010. En annan negativ statistik är att detta var tredje matchen i rad som Ajax inte har gjort mål på hemmaplan i Champions League, något som heller inte har hänt tidigare. Men man spelade bra och skapade sina chanser och att förlora med 0-1 mot Liverpool är inget att skämmas över.

Tråkigare nyheter kom dagen efter då man undersökt Mohammed Kudus efter att han fått bytas ut med en skada efter bara åtta minuter i sin Champions League-debut mot Liverpool. På undersökningen upptäcktes en skada på menisken i knäet. Ghananen tvingas nu till operation och kommer inte spel mer detta kalenderår. Erik ten Hag som äntligen verkade ha kommit fram till hur han ska formera laget får nu börja pussla igen i hur han ska ersätta Kudus, hoppas han löser det fort denna gång. Alternativen han har är att spela med Lisandro Martinez som sittande mittfältare och flytta upp Davy Klaassen ett snäpp. Eller att ha Martinez som mittback och Daley Blind på mittfältet precis som mot Liverpool i veckan. Ett tredje alternativ är att han flyttar ner Quincy Promes igen som ”tia” där han såhär långt inte har varit så framgångsrik. Slutligen kan han ge antingen Jurgen Ekkelenkamp eller 18-årige Kenneth Taylor chansen, vilket kanske skulle vara det bästa alternativet (enligt undertecknad) innan han rör ihop det för mycket.

På tal om Promes, som fortfarande letar efter sin fina form, så gick ten Hag ut efter matchen mot Liverpool och sa att han fortfarande har fullt förtroende för Promes och att det inte är på tal om någon formsvacka då han stått för mycket bra prestationer också i vissa matcher såhär långt. Nu får man hoppas att ten Hag låter Promes fortsätta som ytter där han är som bäst och inte väljer att flytta ner honom på mittfältet igen där han har haft tydliga problem.

Glada nyheter kom under fredagen då man kunde se att Antony deltog på träningen igen under fredagseftermiddagen och är i och med det troligtvis tillbaka i matchtruppen igen till matchen mot VVV Venlo. Antony missade matchen mot Liverpool i veckan efter att man misstänker att han testats positivt för Covid-19, något klubben på grund av sekretess inte har bekräftat. Antony har för övrigt tillsammans med David Neres blivit uttagna i det brasilianska U-23 landslaget som ska spela två träningsmatcher under kommande landslagsuppehåll mot Saudiarabien och Egypten, som förberedelser inför de Olympiska sommarspelen i Tokyo nästa sommar.

Ajax ska under lördagen ta den ungefär två timmar långa bussresan för en bortamatch i ligan mot VVV Venlo på Covebo Stadion – De Koel som ligger ett par kilometer från den tyska gränsen. VVV Venlo har parkerat sig på en niondeplacering i tabellen efter fem omgångar. Man började med en spektakulär seger borta mot FC Emmen i premiären. Därefter följde oavgjort mot FC Utrecht och förlust mot SC Heerenveen och ADO Den Haag, innan man i förra omgången stod för en stark återupphämtning borta mot AZ Alkmaar. Man låg under med 2-0 fram tills Evert Linthorst reducera på nick i den 86:e minuten och Giorgos Giakoumakis fixa kvitteringen på straff i den 88:e minuten som ordnade ett kryss borta mot ett tippat topplag. Ajax får se upp med anfallaren Giakoumakis som med sina fem mål och en assist varit inblandad i sex av VVV Venlos nio mål såhär långt i ligan.

Ajax befinner sig mitt emellan två Champions League-matcher, då de ska möta Atalanta borta redan på tisdag. Det är ett tätt matchande som tar mycket energi, något VVV Venlos tränare Hans de Koning ser en möjlighet i för sitt lag att dra nytta av på De Koel. "Ajax är i en fas mellan två europeiska matcher. På tisdag kommer de att spela mot Atalanta igen och matchen i veckan mot Liverpool tog säkert mycket energi. Vi vet att vi kommer bli tillbakapressade men är vi disciplinerade och ger 100 procent hela tiden kan de finnas ett resultat att hämta”, säger han till VVV Venlos hemsida.

Detta blir den 24:e gången Ajax möter VVV Venlo på bortaplan. Ett möte som ibland varit ett svårt sådant för Ajax, där man hittills har vunnit 12 gånger, förlorat 5 gånger och spelat oavgjort sex gånger. Trots det har man inte förlorat i Venlo på 30 år då den senaste förlusten kom säsongen 1987/88. Men Ajax har trots allt ofta tappat poäng borta mot VVV Venlo och just nu har man en svag bortaform då man har förlorat fyra av sina senaste sex bortamatcher i ligan. Lagen möttes senast i augusti 2019 då Ajax tog en tämligen enkel seger med 4-1 efter mål från Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Klaas-Jan Huntelaar och David Neres. Året innan, i augusti 2018, hade man dock större problem att spräcka VVV Venlos nolla, det dröjde till den 88:e minuten innan Dusan Tadic gjorde matchens enda mål på straff. Mattan på De Koel har länge varit, som på flera andra håll i Nederländerna, av konstgräs men nu har man äntligen bytt till naturgräs till mångas glädje, till och med sina egna spelares.

Möjlig startelva VVV Venlo: D. Van Crooij; Pachonik, Gelmi, Kum, Schmitz; Machach, Post, Linthorst; V. Van Crooij, Giakoumakis, John.
Möjlig startelva Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Martinez, Tagliafico; Klaassen, Blind, Gravenberch; Neres, Tadic, Promes.  
 
Eredivisie Omgång 6
Var: Covebo Stadion - De Koel, Venlo.
När: Lördag 24 oktober 2020 kl. 16:30
Domare: Danny Makkelie.
Matchen sänds inte på svensk TV.

Joakim Dahl 2020-10-23 20:35:00
Author

Fler artiklar om Ajax