PSV 2 - 1 Ajax: Förlust i cupfinalen
Maarten Stekelenburg skriker ut sin frustration efter att PSV vänt uppochner på matchen.

PSV 2 - 1 Ajax: Förlust i cupfinalen

Ajax tog ledningen i cupfinalen på De Kuip men efter två snabba mål direkt i andra halvlek av PSV förändrades allt. Två av VAR bortdömda mål och en stolpträff hade Ajax också emot sig när chansen att ånyo vinna den inhemska dubbeln rann dem ur händerna.

I halvtid såg det så bra ut och kändes så tryggt. Ryan Gravenberch hade gett Ajax ledningen med en briljant aktion som slutade med att han curlade in bollen i bortre. Att Noussair Mazraouis mål för att utöka ledningen dömdes bort av VAR för en milimeteroffside på Dusan Tadic i situationen före målet upplevdes mest bara lite oturligt, inget att oroa sig för. Klasskillnaden lagen emellan fanns där, även om Ajax inte var överlägsna på långa vägar kändes man säkrare. Dessutom kunde man förvänta sig att PSV, som åkte ur Conference League mot Leicester i torsdags, skulle krokna mer och mer ju längre matchen pågick.

Men istället tog PSV Ajax helt på sängen direkt i andra halvlek. Erick Gutierrez nickade in en frispark till 1-1. Och knappt hade spelet kommit igång igen förrän Cody Gakpo bröt ett dåligt uppspel från Lisandro Martínez, gick själv och alldeles för enkelt fick skjuta in 2-1 i ena hörnet.

Hastigt och lustigt hade matchen vänt helt.

Ajax såg ut att vara tillbaka in i det när Davy Klaassen tryckte in 2-2 och firade passionerat med de 17 000 tillresta från Amsterdam. Men igen var VAR framme och förstörde, nu var det Brian Brobbey som hade en halv fot på fel sida i samband med målet som dömdes bort.

Ett skott från Tadic strax därefter rammade stolpens insida. Otroligt nära, men närmare än så skulle Ajax inte komma. Spelet stämde inte. Mittfältet förlorades, Steven Berghuis var osynlig, Brian Brobbey i osynk. Och som alltid var Erik ten Hag för sen med sina byten, som heller inte levererade. Sébastien Haller började på bänken överraskande nog, men när han väl kom in var han komplett osynlig. Mohamed Ihattaren byttes in i slutet för sin Ajax-debut, en romantisk idé att han skulle komma in och frälsa Ajax mot sin gamla klubb, men så blev det inte. Förvisso var Berghuis erbarmligt dålig idag (man saknade verkligen skadade Antony otroligt mycket), men att sätta in Ihattaren i det läget var nog dumt, han ville för mycket helt enkelt, var inte kall nog att passa istället för att skjuta i trängda lägen.

PSV kroknade inte, de blev trötta men fortsatte kämpa furiöst och med framgång trots det. De verkade vilja vinna mer idag. Såvida Ajax inte helt tappar greppet i ligan på slutet (ta i trä) var detta sista chansen för tränaren Roger Schmidt, som lämnar för Benfica efter säsongen, att vinna en riktig pokal med PSV. Förmodligen även sista chansen för lagkaptenen Cody Gakpo som väntas säljas i sommar. Det betydde mycket för dem.

Kombinerat med otur (någon milimeter åt andra hållet vid VAR-målen...), slumpen och enskilda misstag hade det stor del i avgörandet idag. Men tyvärr kan Ajax finalförlust inte bara viftas bort med hänvisning till det, mest av allt känns det som resultatet av den nedgång vi sett under våren. Spelarna har sett trötta ut, taktiken har inte fungerat, spelglädjen och offensivlustan som renderade i propagandafotboll i höstas har helt mattats av.

Spelarnas trötthet måste bero på Erik ten Hags dåliga trupprotation som överbelastat startspelare som tappat formen, och inneburit att rollspelarna inte haft chans att komma in i det och vara bra när de behövts. Därtill har kanske kaoset Marc Overmars åsamkade klubben påverkat a-laget ännu mer än man tror. Lägg därtill hur ofokuserat det varit hos flera spelare och inte minst tränare som är på väg bort. Förvisso har Ryan Gravenberch, som sägs vara mycket nära Bayern München, hittat formen nu när alla andra tappat den. Men Noussair Mazraoui, som också är på väg till München, verkar ha tankarna på annat. Men framför allt då, Erik ten Hag. Han kan säga att hans fokus bara är på Ajax och han inte kommenterar rykten hur mycket han vill, faktum är att han inte alls bara har fokus på Ajax, han har tankar hos Manchester United med. Oundvikligen är det så när han varit på intervju, när han samtalar med dem. Då har han inte bara fokus på Ajax. Dessutom – vad gör det med spelarna i Ajax? De är inte dumma, de förstår också att tränaren bekymrar sig för sin framtid, vad gör det med deras koncentration? Då kan ju de också börja tänka mer på sin nästa arbetsgivare än sin nuvarande.

Uttåg i åttondelsfinalen av Champions League mot Benfica, förlust i cupfinalen mot PSV. Nu måste ligatiteln säkras för att Erik ten Hags sannolikt sista säsong i Ajax inte ska sluta med praktfiasko. Det har redan blivit en pyspunka.

Matchfakta

PSV 2 - 1 Ajax
Mål: 0-1 Gravenberch '23, 1-1 Gutierrez '48, 2-1 Gakpo '50
Gula kort: Martínez, Max, Gravenberch, Teze, Götze
PSV: Mvogo; Mauro Junior; Ramalho, Teze, Max; Gutierrez, Sangaré; Veerman (Bruma '69), Götze, Gakpo (Doan '69); Zahavi (Vertessen '81, van Ginkel '92)
Ajax: Stekelenburg; Mazraoui (Schuurs '72), Timber, Martínez, Blind; Álvarez (Haller '72), Klaassen (Kudus '86), Gravenberch; Berghuis (Ihattaren '86), Brobbey, Tadic

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-04-17 21:03:21
Author

Fler artiklar om Ajax