Strasbourg - Amiens AC
3 - 1

1-1 mot Häcken - nu väntar kamp om Europaplatsen
Helgi Daníelsson gjorde sitt första allsvenska mål för säsongen mot Häcken.

AIK spelade 1-1 borta mot Häcken och det står nu klart att båda lagen är borta från guldstriden. Häcken var närmast ett ledningsmål, men Ivan Turina storspelade och höll AIK kvar i matchen. På söndag väntar spel om en Europaplats för AIK.

Några minuter innan matchen i Göteborg sparkade igång stod det klart att AIK var 100 procent borta från det allsvenska guldet efter att Elfsborg hade besegrat Mjällby med 3-2 på bortaplan. Matchen mellan Häcken och AIK handlade för AIK:s del om att försöka knipa en av de övriga Europaplatserna, medan Häcken spelade för att fortsätta vara med i kampen om guldet.

Redan efter cirka tio sekunder fick Häcken en jättemöjlighet att ta ledningen med 1-0 då Dioh Williams slog ett inlägg från högerkanten som Martin Ericsson nickade tätt utanför.
Det stod tidigt klart att matchen skulle bli svårspelad på grund av den vattentunga planen. Bollen stannade upp i vattnet och spelarna hade svårt att skapa ett bra spel på Rambergsvallen.

I den 14:e minuten tog Häcken ledningen med 1-0 efter att de slog en hörna från vänster. Bollen gick till Oscar Lewicki som kunde nicka in den vid den bortre stolpen.
Ett par minuter senare var det nära 2-0 till Häcken då Waris Majeed avslutade, men Ivan Turina räddade och Niklas Backman rensade undan en boll som var på väg att studsa in i mål.

Usel start
AIK fick en usel start på matchen och hade stora svårigheter att skapa ett eget spel, samtidigt som Häcken fick komma till allt för många och farliga målchanser. De första 25 minuterna hade Häcken fullständig kontroll över, men AIK lyckades sen avsluta den första halvleken något bättre.

I den 45:e matchminuten kom utjämningen till 1-1. Martin Kayongo-Mutumba slog ett inlägg från vänsterkanten som till slut kom fram till Daniel Gustavsson. Gustavsson passade in bollen till Helgi Daníelsson som centralt i straffområdet kunde bredsida in 1-1.
Ställningen var 1-1 i halvtid och med tanke på hur matchbilden hade sett ut hade AIK mycket väl kunnat ligga under, framför allt med tanke på Häckens många målchanser i början av matchen.

I den 50:e minuten var AIK nära att ta ledningen med 2-1 då Celso Borges avslutade, men Muhamed Ali Khan täckte undan bollen strax framför mållinjen och allt resulterade i en resultatlös hörna.

Häcken tryckte på
AIK ryckte upp sig rejält i andra halvleks inledande 20 minuter, men matchen var ändå svängig och innehöll rejält heta målchanser för båda lagen.
Med drygt 25 minuter kvar av matchen tog Häcken över allt mer och borde ha gjort åtminstone ett mål på sina enormt heta målchanser, men avsluten gick antingen tätt utanför eller räddades av en storspelande Ivan Turina.

I matchminut 74 satte Dioh Williams in bollen i mål, men det dömdes bort för offside.

Ivan Turina fortsatte att storspela och Häcken var som närmast ett 2-1-mål när Waris Majeed avslutade nära mål, men Ivan Turina räddade med en högklassig benparad.
Matchen avslutades med ett galet tryck från hemmalaget som spelade för att hänga kvar i guldstriden. Matchen slutade dock 1-1 och det var både marginaler och oskicklighet i Häckens avslut som räddade en poäng åt AIK.

Förutsättningar inför söndag
Det är nu bara Elfsborg och Malmö FF som fortfarande har chansen att vinna Allsvenskan inför den sista omgången som spelas på söndag.

AIK ligger för närvarande på fjärde plats och kan som bäst sluta på tredje plats, då krävs att laget vinner hemma mot Malmö FF på söndag, samtidigt som Häcken förlorar borta mot GIF Sundsvall. AIK måste komma upp på tredje plats för att få kvala till Europa League nästa säsong.

Värsta tänkbara scenario är att AIK förlorar på söndag, samtidigt som Helsingborg vinner borta mot Gefle. Då åker AIK ner på femte plats och missar till och med en medalj. I värsta fall kan AIK sluta på sjätte plats, men då krävs en förlust mot Malmö FF samtidigt som Helsingborg vinner sin match och att IFK Norrköping vinner stort hemma mot Mjällby alternativt att AIK förlorar stort mot MFF.