Lagbanner
AFC Eskilstuna: Vi börjar om igen! Del 2
Melke Alan är mannen som ska styra AFC tillbaka till eliten!

AFC Eskilstuna: Vi börjar om igen! Del 2

Det är naturligt med förändring i en fotbollsklubb vid degradering, men som vanligt när det kommer till AFC Eskilstuna har man tagit det ett steg till. Kan nya ägare, tränare och spelare ta tillbaka föreningen till eliten? Vem vet.

Hej på er! Detta är del 2 av "AFC Eskilstuna: Vi börjar om igen". Jag vill inleda med att tacka för responsen på den senaste texten, det värmer!

Idag har vi minst lika mycket att gå igenom som sist. Vi kommer försöka täcka vad som hände efter degraderingen från Superettan, och vad som väntar framöver för AFC Eskilstunas del. Jag tänker att vi hugger in direkt!

Efter 3-0 vinsten mot Örebro SK på Tunavallen, som inte räckte för nytt kontrakt inleddes viskandet. Hur ska detta gå? Kommer föreningen kunna resa sig igen, som Torsten Flinck gjorde 2012? Vi med insikt i föreningen visste att ekonomin var ansträngd sedan tidigare, och en nedflyttning till landets tredje högsta serie gör inte saken bättre. Att förlora inkomsten av alla TV-pengar tex är en riktig killer. I allt detta fanns, och finns fortfarande, skulden till tillväxtverket som AFC trots flera överklagningar blev betalningsskyldiga till. Jag personligen hade några väldigt nervösa veckor där tankegångarna var: "har jag sett AFC Eskilstuna spela fotboll för sista gången?". Mycket klarhet kom det inte från föreningen. Man kände på sig att mycket arbete skedde bakom kulisserna, och att det bästa bara var att sitta lugn i båten och vänta på information. Medan man levde i denna ovisshet fokuserades det på dam-futsal och U19-lagets kampanj i ligacupen, där man tog sig hela vägen till A-slutspel. Under den vanliga säsongen lyckades man ta det stora steget till U-19 Superettan, grattis till det! Den 11 december kom info kring säsongskort vilket tände ett hopp, den säkrade elitlicensen vid det nya året förstärkte det och tillslut den 3 januari kom bomben. Alex Ryssholm lämnar AFC Eskilstuna, och J.C.R Holding går in som minoritetsägare. 

Medan jag satt och läste igenom pressmeddelandet på AFC:s oficiella kanaler kände jag ögonen vattnades något. Lättnaden av att veta att föreningen man älskar kommer leva vidare var en känsla som ej går att jämföra med något annat. 
Innan vi täcker J.C.R Holding AB, måste vi självklart tala om mannen som är AFC Eskilstuna, Alex Ryssholm. Som förmodligen alla vet som läser denna artikel hade föreningen inte funnits utan Alex. Jag, och många andra som bryr sig djupt om denna förening hade inte haft möjligheten att få uppleva alla de berg och dalar vi gjort under dom senaste åren. Jag själv har haft nöjet att ha en mycket bra relation till Alex. När jag, som den pojkspoling jag då var började skriva artiklar på Svenskafans kom Alex alltid fram till mig på matchdag, klappade om mig och visade sin tacksamhet för texterna. Det säger ganska mycket om Alex som person. Olyckligt nog fanns inte möjligheten för AFC att leva vidare med Alex vid rodret, och med det vill jag tacka honom för allt han gjort i föreningen, för mig själv och många andra. 

Men, J.C.R Holding, vilka är det? Ja, det var den frågan jag ställde mig själv när jag läste nyheten för första gången. Christian Iversen heter mannen som varit drivande i allt detta. Med en fotbollsbakgrund i Danmark startade Iversen företaget tillsammans med Jacob Schmidt och Rasmus Raida Daugaard. Iversen beskriver själv att det företaget gör är att utveckla människor och högpresterande team, samt att bygga en sund företagskultur där man stöttar och hjälper varandra, litar på varandra och tar ansvar för sig själv och andra. Man arbetar med några av skandinaviens största företag för att utbilda dom inom prestation och utveckling av individer. I ledningen sitter flera människor med erfarenhet från elitfotboll, och AFC blir företagets första involvering i en elitförening. Christian Iversen har gått in och tagit Mikael Larssons plats som VD i AFC, medan Larsson har gått över till sportchef. José Franco är kvar som klubbchef i föreningen och tillsammans bildar de vad Iversen har valt att kalla "de tre musketörerna". Hur en ny styrelse etc kommer att utforma sig, kommer avgöras på årsmötet senare i mars. 

Rent arbetsmässigt är målet för Iversen och J.C.R tydligt, styra upp ekonomin. Man har varit väldigt tydliga med att man har lagt en strikt budget, och att man kommer arbeta så att föreningen finns kvar på måndagen efter matchhelg. Så sa Mikael Larsson i AFC's pressmeddelande: "Vi har jobbat otroligt hårt sedan länge på att få till en långsiktig och hållbar lösning som skapar stabilitet i AFC Eskilstuna säger AFC:s Mikael Larsson och fortsätter – Det här är den absolut bästa lösningen för klubben och kommer att skapa lugn och ro i föreningen. Det som gäller nu är att alla våra lokala partners och klubbens fantastiska supportrar blir viktigare än någonsin för att vi tillsammans ska kunna skapa en stark trupp som kan ta oss tillbaka till Superettan". Förutom den ekonomiska sidan har Iversen varit väldigt tydlig med att han vill förankra klubben ännu mer i Eskilstuna. Man kommer arbeta med flera närliggande företag men också med hur man blir sedd i samhället. Man har bland annat uppdaterat föreningens märke och fått med Eskilstuna i emblemet vilket är ett steg i rätt riktning. 

Fotbollen då? Hur ska man göra för att ta sig tillbaka till eliten? Efter degraderingen löstes samtliga spelare från sina kontrakt, vilket innebär att alla var fria att gå till en annan förening. I och med att hela ägarbytet skedde under vintern var det lite svårt för AFC att agera på marknaden till en början. Något man fokuserade på tidigt var att säkra upp unga talanger från de egna leden. Naod Teklebrhan, Love Lindbäck, Leo Lif, Lee Hansson och Amel Mazalovic skrev snabbt på nya kontrakt. Teklebrhan och Lif, samt Touray och Vikingsson (vars kontrakt ej slutade gälla) har varit med runt A-truppen tidigare, medan resterande blev uppflyttade till A-laget i samband med den nya påskriften. Dock kommer dessa spelare fortfarande att bidra till U-19 lagets Superettan-kampanj. Dagen efter pressmeddelandet kring ägarbytet presenterades första värvningen utifrån, målvakten Kevin Dyplin, som tidigare spelat i bla IFK Eskilstuna, och är född i staden. Han kommer senast från Örebro Syrianska, också Ettan Norra. Han följdes upp av Sixten Sjöldqvist från IFK Östersund, och Gustav Severinsen från norska Skjervøy. Den 27 januari spelade man sedan sin första träningsmatch för året, mot seriekollegan United Nordic, som man vann med 5-0. Innan nästa träningsmatch hann man presentera ytterligare tre nyförvärv. Oliver Markulic från IFK Haninge, Hadi Noori från HJK (lån) och Aleksandar Azizovic från Sylvia. Den sistnämnde markeras som ett utropstecken, då han har liknats till spelare som Martin Mutumba. Azizovic nämnde vid sin påskrift att han tidigare talat med f.d AFC-spelaren, och hans gode vän Adnan Kojic, som bara hade positivt att berätta om föreningen. 

Försäsongsmatcherna fortsatte rulla på, en 3-1 förlust hemma mot Enskede följdes upp av två vinster, 5-1 mot Nyköpings BIS och 2-1 mot IF Karlstad. Sedan kom nästa grupp av värvningar. Fredrik Sandell från Sollentuna, Otto Ingham från Ljunskile och Hannes Sveijer från IK Sirius (lån). Man välkomnade även tillbaka ett känt ansikte i form av Lawson Sabah, som återvände AFC efter 1,5 år. En vinst mot Sollentuna med 2-1 spikades, och kort därefter presenterades lånevärvningarna av Love Björnsson från Mjällby och Adam Padovan från VSK, samt den permanenta värvningen av Yassin Hawat från Brage. I skrivande stund har AFC 20 kontrakterade spelare, varav tre är inlånade från andra föreningar. 

Vilka sitter då vid det sportsliga rodret? Huvudansvaret har Melke Alan, som tidigare haft en roll i AFC som akademichef/tränare, då det var problem med Jawad Al-Jebouri, klubbens tidigare tränare, eftersom han ej besatt rätt licens för att träna ett elitlag. På meritlistan för Melke Alan står bland annat en uppflyttning från Division 2 till Division 1 med FC Linköping City. När Alan kom tillbaka till klubben sa sportchef Mikael Larsson: "Det är jätteroligt att Melke är tillbaka i AFC Eskilstuna, han är otroligt skärpt och taktiskt lagd och han kan föreningen sen tidigare". Med sig har han Tony Andersson, som kom till föreningen på hösten, men kunde inte rädda kvar AFC i Superettan. Trots att det fanns tveksamheter till ifall Andersson skulle fortsätta i AFC, är han nu fystränare för A-truppen. Han är tidigare känd för träningsprogrammet 16 weeks of Hell. Den tredje medlemmen i trojkan är Aziz Halimi, ett välkänt ansikte inom Eskilstunas fotbollskretsar. Jag har haft nöjet att arbeta nära med Aziz under hans sista år i Eskilstuna City, och vet att det är en mycket slipad person med stor noggrannhet för detaljer. Halimi var senast huvudtränare i hans egenstartade förening Eskilstuna FC, som under 2023 åkte ur Division 3. Ninos Genc är även ny till staben. Genc har tidigare arbetat med Halimi i både Eskilstuna City och Eskilstuna FC, och kommer ta upp rollen som målvaktstränare. 

Härnäst för AFC väntar en träningsmatch på Södertälje Fotbollsarena mot Syrianska FC den 9 mars. Samma arena ska man till när det väl vankas seriespel. Den 30 mars gästar man United IK Nordic kl 16:00, premiären på Ettan Norra. Nordic förlorade kvalet upp til Superettan mot Örgryte i höstas 2-0 över två matcher. I serien går nog AFC inte in som några favoriter. Vasalund och FC Stockholm känns som de mest satsande föreningarna. Sedan kan man aldrig räkna bort ett lag som IK Nordic. Ifall AFC kan hamna på den övre halvan i år, och sedan verkligen ta fart inför 2025, tror jag man är ganska nöjda. På spelarfronten är man inte riktigt klara än. Det saknas fortfarande en eller två försvarare, samt minst en renodlad 9:a. Henry Meija Atola har spelat flera träningsmatcher med AFC och bland annat gjort hat-trick mot Nyköping, han skulle kunna vara ett alternativ på anfallsfronten. Det skulle isåfall vara ett lån från AIK. Det har även ryktats om Alexandros Garcia Tsotidis och Frank Odhiambo från Djurgårdens IF, båda på lån. Även tidigare landslagsspelaren Magnus Hedmans son, Tristan har varit och provspelat hos AFC, och kan vara aktuell för klubben. Han kommer senast från italienska klubben Correggese. Som ni hör är det fortfarande mycket spänning kvar innan säsongsstart. 

Med det stänger vi butiken för den här gången. Hoppas ni har tyckt dessa två artiklar varit intressanta. Målet är att fortsätta få ut material på denna sida, så regelbundet som möjligt framöver. 

Forza AFC! 
 

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2024-03-03 22:57:33
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna