Eleda Stadion, 2023-04-30 15:00

Malmö FF - Hammarby
4 - 2

Fem snabba MFF – Hammarby 4-2: Lätt bäst i serien 
Skytteligeledaren firar med sina serieledarkompisar

Fem snabba MFF – Hammarby 4-2: Lätt bäst i serien 

I fjol blev Malmö det första laget att ta poäng efter att Hammarby vunnit sina första matcher. Dags för Aktiebolaget Z att ge igen? Nix. Näppeligen. Inte ens nära.   

Slutnollat 
Tre matcher och 330 minuter gav inte ett enda mål mellan dessa lag under fjolåret (vi bortser från straffsparksläggningen i cupfinalen). I åtminstone två att dessa gick MFF ut med en påtagligt försiktig matchplan. I år är det annorlunda. Rydströms Malmö visar inte den sortens respekt för någon. Full fart framåt. Och Bajen förvandlades till det trivsamma småtekniska lag som ändå förlorar på sin svajighet som vi är vana vid. 
 

Första halvlek 
De första 45 minuterna idag måste ha varit Malmös bästa inledningshalvlek på mycket länge. Det är fjolårstrean med stora toppambitioner som vi möter. Som visar hemmalaget största respekt genom att säkra upp i inledningen med en matchplan att satsa på kontringar. Malmö äger halvleken och det är talande att bortaränare Cifuentes byter ut fyra spelare i halvtid. Experten Nordin Gerciz framhåller ändå att bortalaget gjort en ganska bra halvlek trots allt. 

Men hur kunde Simon Strand undgå att bli utvisad efter sin fula armbåge?
 
 
En sann nia 
Fotbollen blir alltmer taktiskt avancerad. Det blir svårare och svårare för många av oss att hänga med på alla subtila tränardrag. I vår har ett par modeord kring MFF varit relationism och falska roller. 
 
Skönt att fotboll ändå kan vara så enkelt. Isaac Kiese Thelin. Inte en falsk nia. Han bara gör jobbet. Stark. Löpvillig smart. Klinisk. 
 
En nia är en nia är en nia.  
 
Och gör ett oäkta hattrick. 
 

Häxkitteln har aldrig varit mustigare 
Häxkitteln är tillbaka. Frågan är om Malmö någonsin sett så dominanta ut på hemmaplan som i inledningen denna säsong? Attityden är att det är vi som äger detta. Ni är bara här för att jaga boll och hoppas på en långboll eller slumpmässig hörna. Och detta återspeglas i fysik, teknik och taktik. 
 
Sedan det ekonomiska språnget med CL-avancemangen 2014 och 2015 har vi väntat på ett dominant Malmö. Vi kan inte klaga på gulden och fortsatta Europaframgångar. Men det har sällan sett sådär glimrande ut. Litet för sällan har känslan varit att de andra inte har något alls att hämta. 
 
Åge tände grytan och skapade fonden. Flera andra har hållit den puttrande. Men nu verkar Rydström hittat en oemotståndlig häxblandning av nya kryddor och saftiga köttben i buljongen. Satan vad bra detta kan bli.  
 
Hybris - javisst 
Jag låter mig sällan ryckas med och bli lyrisk även efter viktiga segrar. Men i afton är det så himla svårt att se några orosmoln på den himmelsblå himlen.  
 
Samtidigt kan vi se tillbaka på fjolåret. Även då fanns det ett lag som i stor stil vann sina inledande fem matcher. Det var just Hammarby. I den sjätte matchen bröts trenden för dem och det slutade med en tredjeplats utan att vara nära guldet. Efter de första fem matcherna snittade Bajen 1,63 poäng för match. 
 

Stefan Sjöström@DrSjostrom2023-04-30 17:17:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Blått en Podd: Stannar Rydström?????