Tele2 Arena, 2024-04-25 19:00

Djurgården - Malmö FF

Inför Djurgårdens IF - Malmö FF

Inför Djurgårdens IF - Malmö FF

En perfekt start på den allsvenska kampanjen har nu bäddat för att di blåe kan ”semi-punktera” serien under torsdagens möte med de tydligaste konkurrenterna.

Nu börjar den första perioden av tufft matchande mot många bra motstånd. Imorgon väntar möjligtvis den svåraste allsvenska matchen på året: Djurgården borta. Fram till denna match har vi gjort allting rätt och gett oss själva väldigt bra förutsättningar på förhand. Förlust och vi behåller serieledningen oavsett. Kryss och vi håller avståndet neråt. Vinst och vi är hela 8 poäng framför DIF efter endast 5 omgångar.

Faktum är att pressen faktiskt ligger på DIF som har underpresterat än så länge i allsvenskan. I söndags tog man en planenlig förlust i tvillingderbyt mot AIK. Dessförinnan tappade man också poäng hemma mot Häcken och har redan satt sig i lite av ett ”kniven mot strupen”-läge. Förlust imorgon och det kommer vara mycket missnöje externt såväl som internt säkerligen. Dessutom skulle vi skaffa oss ett fördelaktigt psykologiskt övertag inför den cupfinal som bara är en dryg vecka bort.

Det som talar för DIF är deras historik mot oss de senaste åren hemma på Tele2 Arena. 2017 var senaste gången vi vann borta mot DIF när Mattias Svanberg mycket turligt lyckades peta in bollen via djurgårdsspelare på tilläggstid med en man mindre. Sedan dess har vi bara mäktat med 1 kryss och 5 förluster. Det som talar för att vi ska bryta förbannelsen är att vi både på pappret och på planen har sett mycket bättre ut än DIF inledningsvis av allsvenskan. Vi hamnade förvisso lite snett på det mot VSK men ställde inte heller upp vårt bästa lag, och Rydström hade nog vissa saker som han inte var helt belåten med i spelet. Mot Djurgården är jag övertygad om att det blir ordinarie backlinje (Busanello-Cornelius-Jansson-Stryger) och den kommer också lägga grunden till att vi kan få matchen dit vi vill. Även om mittfältsbataljen alltid är viktig att vinna så är defensiven enligt mig det viktigaste fundamentet att vi sätter imorgon. En bra defensiv öppnar upp för en bra offensiv.

Status i DIF-lägret
Djurgården kommer inför mötet med en vanligtvis kort skadelista. De brukar sällan ha många spelare frånvarande. Ett mycket tungt avbräck för blåränderna är dock NAV:et och nyckelspelaren Rasmus Schuller som drog på sig en otäck fotskada i premiären mot IFK Göteborg. Han missar för övrigt också cupfinalen. Med Schuller borta har DIF tappat en del stabilitet på mitten där meriterade Albin Ekdal och Besard Sabovic i nuläget slåss om den sista platsen på 3-manna mittfältet med Samuel Leach Holm och Lucas Bergvall. Bergvalls storebror Theo som huserar på högerbackspositionen missar också morgondagens möte på grund av tidigare bekymmer med kompartmentsyndrom i vaden.

I DIF:s startelva lär vi också hitta 2 MFF-fostrade spelare: Piotr Johansson och Deniz Hummet. Johansson är högerback och Hummet är central forward. Till skillnad från MFF så brukar DIF sällan rotera särskilt mycket i sin startelva och därmed bör de högst troligen ställa upp med följande elva imorgon: (4-3-2-1) Jacob Widell Zetterström/Samuel Dahl-Marcus Danielsson-Miro Tenho-Piotr Johansson/Samuel Leach Holm-Albin Ekdal/Tobias Gulliksen-Lucas Bergvall-Oscar Fallenius/Deniz Hummet.

MFF:s trupp och startelva
Följande spelare missar morgondagens match på grund av skador/rehab: Moisander, Zätterström, Tinnerholm, Vecchia, Lewicki. AC kommer med största sannolikhet inte heller vara med. Olsson är däremot tillbaka efter hans avstängning och kommer vara med i truppen eftersom det finns lite avbräck på backpositionerna. Jörgensen blev den utländska spelaren som blev petad mot VSK. Imorgon skulle jag istället gissa att det blir Rieks som petas då det är oförsvarbart att peta Jörgensen från en matchtrupp 2 raka matcher och Berg kommer Rydström självklart vilja ha med i truppen mot sitt gamla lag. Därmed tror jag att truppen på 20 man blir: Friedrich, Dahlin, Olsson, Busanello, Cornelius, Jansson, Makolli, Stryger, Skogmar, Pena, Rosengren, Loukili, Berg Johnsen, Berg, Ali, Nanasi, Jörgensen, Bolin, Botheim och Kiese Thelin.

Angående startelvan så vet jag nästan inte om man vågar gissa sig fram till en. Rydström bjuder alltid på några överraskningar. Sedan fick vi under dagen också reda på att Kiese Thelin dras med lite fotbekymmer och är tveksam inför morgondagens möte. Därför blir det nog formationsändring även den här gången. DIF spelar som sagt med sitt 4-2-3-1 på pappret och jag kan tänka mig att vi försöker matcha det. Vad man har hört från rapporter här i veckan är också att Friedrich kan få första slipsen. Jag gör ett försök ändå. Följande elva gissar jag på: Friedrich/Busanello-Cornelius-Jansson-Stryger/Pena-Berg Johnsen/Nanasi-Berg-Jörgensen/Botheim.

Matchstart är 19:00 och nu ska vi se till att ge Djurgården ett ordentligt smakprov på det som komma skall i cupfinalen.


 

Jens Ljunggren2024-04-24 19:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Blått en Podd: Stannar Rydström?????