Eleda Stadion, 2022-06-27 19:10

Malmö FF - Helsingborg

Inför Malmö FF - Helsingborgs IF

Inför Malmö FF - Helsingborgs IF

Allsvensk återstart och vad kan då passa bättre än ett Skånederby? Skall MFF sätta tonen för guldjakten direkt eller skall den rödblå David lyckas fälla himmelsblå Goliat?

I morgon smäller det på Stadion när regerande mästarna tar emot nykomlingen från nordvästra Skåne. MFF mot HIF är en godbit till match vi inte längre kan ta för given, då våra antagonister från Helsingborg har åkt jojo mellan allsvenskan och superettan de senaste åren.

Medan HIF har brottats med dålig ekonomi, misslyckade tränaranställningar och svaga klubbledningar har MFF förvaltat sitt pund väl med goda rekryteringar, europeiska framgångar och en särställning inom svensk fotboll till följd. Olika falla ödets lott.

En central figur i HIF är sportchefen Andreas Granqvist, som efter att laget haft en synnerligen knackig vår, sparkade tränaren Jörgen Lennartsson. Andretränaren Mattias Lindström och U-tränaren Alvaro Santos har tillsvidare tagit över rodret över den rödblå skutan.

Granqvist borde kanske reflekterat mer över att han har lyckats samla ihop en trupp på över trettio spelare, varav ytterst få håller medelgod allsvensk klass, än att hitta en en syndabock i Lennartsson. Den sparkade tränarens kunskap och erfarenhet hade nog behövts och nu riskerar snarare HIF-ikonerna Lindström och Santos att stå ansvariga för en degradering i höst.

Då jag personligen uppskattar att ha ett Skånelag i allsvenskan utöver MFF, i synnerhet ett med en utmärkt arena och en sällsynt välskött gräsplan, vill jag ge HIF ett råd i all välmening: Kasta ut Granen och låt era tränare få jobba i fred.

Betyder då det rödblå kaoset att MFF tar en promenadseger i morgon? Absolut inte!
Derbymatcher lever sitt eget liv och så sent som 2016, när MFF tog guld och HIF åkte ut efter kval, vann HIF derbyt på Olympia med 2-1 och det visar med all önskvärd tydlighet hur mycket det går att kräma ut även ur ett bottenlag när det finns en chans att slå lokalrivalerna.

Malmö FF avslutade våren med cupseger och en stabil bortavinst mot Degerfors, men innan dess såg det långt ifrån bra ut. Skadeläget har förbättrats avsevärt jämfört med hur det såg ut i mitten på maj, men viktige Lewicki är fortfarande borta och lagkapten Anders Christiansen påstås ha brutit en träning i helgen så det skulle förvåna mig oerhört mycket om han ens gör ett inhopp i morgon.

Oavsett dessa avbräck har tränare Milos Milojevic, till skillnad från HIF-tränarna, en fantastisk grupp spelare att välja bland. Viktig i morgon blir Ola Toivonen som efter sin skadeperiod har sett väldigt fin ut och som var tokdominant under den halvlek han spelade mot Degerfors på Stora Valla. Att Johan Dahlin är tillbaka med sin erfarenhet är givetvis också skönt när det vankas derby.

Det är svårt att sia om vilka som kommer att starta i morgon, inte minst då det var så rörigt under våren, men skulle jag själv få ta ut laget hade det nog sett ut så här:
Dahlin - Larsson, Nielsen, Hadzikadunic, Olsson - Berget, Peña, Toivonen, Rakip, Rieks - Kiese Thelin

Hur det än blir med den saken är MFF skyhöga favoriter i morgon och allt annat än tre poäng är en stor besvikelse. Utöver det vill jag se ett mycket mer direkt och effektivt anfallsspel, jämfört med det uddlösa eländet som präglade allt för många av vårens matcher.

Det är dags att trampa gasen i botten för Milos och hans pågar. Det är bara att ta intryck av det som händer på läktarna där det varit så gott som fullsatt och ett enormt stöd hela säsongen. I morgon lär det inte bli sämre, så jag hoppas att laget lever upp till förväntningarna med råge.

Nu laddar vi för derby i rapsens och vallmons färger, givetvis med himmelsblått där ovan. Framåt Malmö!
 

Pontus Kroon2022-06-26 14:17:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Blått en Podd: Stannar Rydström?????