Jag minns … en eftermiddag i ösregn
Vitklädde Johan Edeland i duell mot Mjölbys Ali Riyadh Majeed Saedi i ösregnet över Vifolkavallen i juni förra året.

Jag minns … en eftermiddag i ösregn

Förra året, söndagen den 18 juni, satte jag mig i bilen för en långresa till Mjölby för att besöka Vifolkavallen. Det blev en resa som jag sent ska glömma. Vädergudarna måste ha missat att svenska midsommarhelgen var först nästkommande helg ty de öste på för fullt. Rena vattenfallet mellan varven. Amfibiefordon hade varit att föredra. Gudskelov så skulle matchen gå på konstgräs så jag slapp göra den långa resan förgäves.

1904 tillverkades den första läderbollen i Mjölby av fabrikören J. Ohlsson som senare samlade ihop några ungdomar och började spela boll med dem på ställen där marken var någorlunda jämn.
Den förutseende fabrikören såg förmodligen att det fanns pengar att hämta för hans företag.

Antalet pojkar steg och snart kunde de bilda ett par lag. Det var inte förrän 1911 de kom på tanken att bilda en organiserad idrottsförening. Sedan dröjde det till maj 1912 innan eldsjälen Theodor ”Tedde” Andersson klistrade upp lappar på ortens anslagstavlor och kallade till möte. 15 personer deltog och på mötet den 26 maj bildades Mjölby Allmänna Idrottsförening. Året därpå byggdes föreningens första fotbollsplan, grunden till Vifolkavallen var lagd. Mjölby ligger i Vifolka härad vilket torde duga som förklaring till valet av namn på arenan.

Under åren 1925 till 1934 var Erik Holmér klubbens ordförande. Han såg till att Vifolkavallen förbättrades steg för steg. Först restes ett plank runt området, sedan lades löparbanor med krossat tegel som bas, därefter spreds 1000 lass matjord över planen innan 300 kg gräsfrö såddes. Till sist byggdes en läktare med omklädningsrum och duschrum, en läktare som står pall än idag. Entrén är ännu äldre, den byggdes i början av 1920-talet.

Mjölby AI har haft fotboll som huvudsport sedan starten, som bäst har de spelat ett år i näst högsta divisionen. Det var 1991 då de högre serierna delades upp i vår- och höstserier. Mjölby inledde i Vårettan Västra där de tog tre poäng via oavgjorda matcher, förlorade de övriga elva. Under hösten spelade de i Kvalettan Södra där de kom på tredje plats efter fyra vinster och en oavgjord på tio matcher. Det räckte inte för att stanna kvar på näst högsta nivån.

Klubben hade tidigare en bandysektion som tillbringat en säsong i högsta serien. Det var 1962 då de hamnade sist bland tio lag i Division 1 Södra. Efter sex förluster vann de med 6-3 hemma mot Hammarby IF den tredje februari. Några fler poäng tog de inte.

Regnmatchen på Vifolkavallen

Det var min första match på den här platsen men Huddinge har varit här tidigare, tog en klar 4-0-triumf en ruggig novemberlördag 2021.

Två formstarka mittenlag drabbade samman denna regndränkta eftermiddag. Huddinge hade vunnit sina tre senaste seriematcher, Mjölby hade vunnit sina fyra senaste.

Hemmalaget i gult och blått tog hand om dirigentpinnen från start, till stor förtjusning hos publiken på den hundraåriga läktaren. De ackompanjerade matchen med entusiastiska ”oooh” och ”åååh” samt smattrande applåder. Månne dålig konkurrens inom nöjessektorn i den lilla staden (cirka 28 000 invånare)?  

Mjölby tog ledningen redan i 7e minuten. Kevin Tekeste lämnades straffbart omarkerad till höger i straffområdet och skottet smet in via stolpen.

Mjölby fortsatte trycka på framåt på det glatta underlaget, skapade snabbt ett par bra lägen utan att få in bollen. Tekeste styrde en nick rakt i Alexander Westbergs händer, annars regerade Noah Strand luftrummet i Huddinges straffområde.

Halvvägs genom halvleken lyckades Huddinge vrida sig ur hemmalagets grepp. Johan Edeland skickade en halvvolley utanför efter frispark levererad av Filip Nieminen Eriksson. Den stora kvitteringschansen uppenbarade sig i 25e. Ruben Lindström rusade igenom, petade bollen förbi målvakten Axel Lundquist som slängde sig, missade bollen, kapade Ruben. Domaren vägrade blåsa. Vi gick miste om en solklar straff.

Mjölby dominerade återstoden av första halvlek. De kom till åtskilliga avslut men träffade sällan eller aldrig inom målramen.

Andra halvlek blev en helt annorlunda historia i fortsatt ösregn. Vi dominerade totalt och skulle kunnat vända den här tillställningen om det inte varit för en radda kuriösa domslut. Det stannade alltså inte vid den uteblivna straffsparken.

I 62a etablerade vi tungt tryck mot hemmalagets mål. I straffområdet haglade skotten som blockades av desperata hemmaspelare. I röran hamnade bollen hos Alfredo Nordeman, ett par meter framför mållinjen. Rappt klackade han i nät, förbi back på mållinjen och överspelad målvakt. Så såg det ut från min position och jag var inte ensam om att ha den uppfattningen. Men assisterande flaggade för offside. Upprörda känslor hos Huddinges spelare och ledare. Gult kort till Ruben och dubbla gula till vår huvudtränare Stefan Segerfalk som fick se slutet av matchen från läktaren.

Resten av matchen utvecklade sig till en fruktlös kvitteringsjakt. Domartrion fortsatte att utmärka sig. Ruben kapades fult bakifrån. Joacim Corneliusson reagerade ilsket och fick självklart gult kort. Inget gult kort för den cyniska kapningen.

Nästa obegripliga domslut följde nästan direkt. Hemmalagets målvakt skulle plocka ner en högt studsande boll. Johan Edeland rusade fram för att oroa målvakten, vilket han lyckades med – utan kroppskontakt. Målvakten fumlade, tappade bollen och Johan hade bara att rulla in den i öppet mål. Domaren dömde frispark för Mjölby!

Någon minut senare tog Johan emot ett uppspel i mitten, på väg mot friläge. Då blåste domaren frispark för Huddinge för en tidigare situation, flyttade spelet tillbaka till mitten av vår planhalva. På så vis hann Mjölby samla försvaret.

Under slutskedet var Huddinges press massiv, till ingen nytta. Slutsignalen befriade hemmalaget ur gastkramningen och deras fans firade med högljudda applåder och jubelrop.

18/6 2023         Mjölby AI – Huddinge IF 1-0 (1-0)                   
1-0 Kevin Tekeste (7).

Laget: Alexander Westberg – Omar Laamrani, Noah Strand, Leo Lanneborn, Filip Nieminen Eriksson – Alfredo Martiatu Nordeman (69 Marten Al Abdulawi), Joacim Corneliusson, Shaun Lomas – Tobias Corneliusson (80 Elias Ländin Sjöblom), Ruben Lindström, Johan Edeland.
Varningar: Ruben Lindström (62, protest), Joacim Corneliusson (67, protestreaktion), Leo Lanneborn (88, stoppade möjlig omställning).
Rött kort: Tränaren Stefan Segerfalk (62, två gula, olämpligt uppträdande).

Hoppas verkligen på ett helt annat scenario i år. Bättre väder och, framför allt, bättre resultat.

I skrivande stund är Mjölby ett av tre lag med tio poäng i tabellen. En överraskande 4-1-viktoria mot Nyköpings BIS sent i söndags gjorde att de lämnade tillbaka tabellens sistaplats till oss. Den vill vi lämna på lördag. Det uppnår vi via seger på Vifolkavallen. Har IFK Eskilstuna och Smedby spelat oavgjort på fredagskvällen klättrar vi i så fall upp tre placeringar.

Söndagens insats med bortaseger mot Sylvia lovar gott. Mot Mjölby tvingas vi tyvärr klara oss utan Michel Melkemichel och Herman Johansson som är avstängda.

Hos hemmalaget hittar vi Huddinge-fostrade försvarsspelaren Viktor Sjöö, förmodligen i tröja 24. Den tröjan lånade han ut den 2 juni till offensive mittfältaren Stephen Kigongo, som gjorde comeback mot Haninge efter ett par månader hos Bissarna. Utfallet blev en svidande 6-1-förlust. Veckan därpå, mot Bissarna, då fick Viktor tillbaka sin tröja. Det gick åtskilligt bättre för Mjölby. Men på lördag är det vi som ska ta ner dom på jorden igen!

Avslutar med att konstatera att vi i måndags stärkte serieledningen i SSH 2.

Det blev seger 2-1 hemma mot Arameisk-Syrianska efter två mål av Babou Manga under första halvan av andra halvlek. Gästerna reducerade när 20 minuter återstod och 2-1 stod sig matchen ut.

 

Robert Lindberg2024-06-12 09:44:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF