Läget hos lagen i södra Svealandstvåan

Torsdag kväll tjuvstartar Division 2 Södra Svealand med match mellan Sleipner och Nacka på Platinumcars Arena i Norrköping. Inför seriestarten har jag jagat fatt på representanter för samtliga 14 lag i serien för att kolla läget inför seriestarten. De flesta är överens om att Sleipner tar hem seriesegern.

Som vän av ordning och reda listar jag lagen uppifrån och ner. Dessutom i bokstavsordning!
(Ståupp-scenen har gått miste om en oslipad diamant?)

Arameisk-Syrianska IF
Sportchefen Robil Demir tror att hans lag kan vara med att nosa på toppen, om dom börjar serien bra. Stommen är kvar från i fjol. Michael Nakash, mittfältare är ny från FoC Farsta och 18-årige talangen Esaias Torppa, även han mittfältare, kommer från Vasalund. Han beskrivs på klubbens hemsida som ”Arameiskas Maradona”.
Robil tror på Åtvidaberg som seriesegrare, utmanare är Syrianska och Nyköping.

Enskede IK
Peter Kelly, team manager, säger att de siktar på topp tre inför sommaren för att därifrån kunna ta steget upp under hösten. Eminn Ghozzi återvänder och stärker offensiven, Kelly beklagar att Enskede tappat försvarsspelaren Joel Embring och ännu har inte Omar Laamrani och Shaun Lomas nått upp till den nivå de hade när de var mittfältspartners hos oss, vilket var så sent som under förra året.
I Kellys ögon framstår Sleipner som klara seriefavoriter. Haninge, Sylvia och Nyköping kan utmana.

IFK Eskilstuna
Laget har en ny tränare i år, Kent Andersson, och han säger att målsättningen är att ”försöka vinna alla matcher”.
”När matchen är i gång är alla spelare viktiga”, fastslår Kent vidare (mediatränad?) innan han ändå lyfter fram Simon Lundevall som en spelare som dominerar på den här nivån.
Kent bekräftar den allmänna uppfattningen att Division 2 Södra Svealand är en jäkligt tuff serie. Han pekar inte ut något lag som seriefavorit.
”Det är en hel hög lag som kan vinna. Jag hoppas att de slår varandra och vi kan smyga med.”

IFK Haninge
Sportchefen Omar Moggi räknar med att hans lag ska vara med i toppen. Erkan Zengin (behöver knappast någon presentation!) och Boo FK:s talangfulle tia Linus Lenerius är nya spelare att hålla ögonen på.
Seriesegrare?
”Hoppas att det blir vi!”

Huddinge IF
Sportchefen Jakob Sauma håller en låg profil. Övre tabellhalvan, siktar på att inte bli sämre än femma som i fjol. Många unga spelare i truppen. Han lyfter fram anfallaren Viktor Widerberg, uppflyttad från P19, tycker att det blir intressant att följa hans utveckling.
”Om det funkar för nyförvärven Petrus Kocadag och Martin Haddad kan vi bli ett topplag.”
Seriesegrare?
Sleipner. Utan gardering.

BK Ljungsbro
Klubbens sportgrupp håller sig med en egen kontaktperson för media, Anders Lorentzson. Han framhåller att klubben gjort en spännande resa från division 5 till division 2 på sex år. Deras målsättning är att etablera sig i tvåan.
”För oss är vårt starka kollektiv den viktigaste spelaren. Vi är ett hårt arbetande lag utan stjärnor. Publiken bör uppskatta bollgeniet Felix Nordin och den evige kantlöparen Sami Skhiri lite extra.”
Anders tippar att det blir en tight toppstrid och det blir Enskede som tar hem serien.

Mjölby AI
Assisterande tränaren Samuel Zurawski förklarar att Mjölby lär få inrikta sig på att hänga kvar i år. Truppen är i princip densamma som förra året och Samuel hoppas på en bra säsong för mittfältaren David Ström som fick förra hösten förstörd på grund av skador efter att han anslutit efter sommaren.  
Samuel tippar Haninge i topp, varnar för Nacka som han tycker har värvat bra, och utesluter inte att Sleipner kan vara med där uppe.

Nacka FC
Sportchef Salih Shala konstaterar att serien är jättetuff och att Nacka är nöjda med en mittenplacering och att de undviker nedflyttningsstriden.
Han lyfter fram två nyförvärv som blir viktiga för Nacka i år. Eyasu ”Lillen” Alemayehu och Filip Almström, killar som senast spelade för FC Stockholm Internazionale. Rutinerade försvarsspelaren Filip kommer minnesgoda säkert ihåg från ett par år hos oss i Huddinge, när vi tog steget upp i Ettan 2013 och året därpå när vi hängde kvar med god marginal.
Salih tippar att klubbar som satsat stort hamnar i toppen, Sleipner och Haninge. Varnar för Åtvidaberg och Sylvia.

Nyköpings BIS
Huvudtränare Magnus Karlsson berättar att Bissarna i år ställs inför en ny situation. Efter att under tre års tid jagat serieseger har spelarbudgeten, som var anpassad för division 1, skurits ner med 40 procent. Många spelare har fått lämna. Kvar är en rutinerad stomme bestående av lagkaptenen Enis Ahmetovic, Alen Ahmetovic, Pontus Nordenberg och Roman Tello. De har fyllt på med unga killar underifrån och Magnus’ förhoppningar sträcker sig inte till mer än en placering i tabellens mitt, realistiskt sett. Det kan bli bättre om de ”träffar rätt”, som han uttrycker det.
Magnus lägger seriens favoritskap på Sylvia. Han tycker att de har en bra mix av unga, hungriga spelare ihop med rutinerade rävar. Han garderar med Haninge.   

IK Sleipner
Kommunikationsansvarige Kristian Gerle är ärlig med att Sleipner siktar på att vinna serien men inser att det kommer att bli tufft, många bra lag att tampas med. Förra året hade de en stark startelva, i år har de spetsat till truppen så att de har fler goda alternativ. När han blir ombedd om att nämna några spelare som blir viktiga så låter det som om han räknar upp hela truppen innan han avslutar med försvarsspelaren Adnan Kojic. Han blir jätteviktig med sin rutin från spel högre upp i serierna.
Som konkurrenter om seriesegern räknar Kristian upp Sylvia, beroende lite på vilka spelare från IFK Norrköping som de får tillgång till, IFK Haninge och Åtvidaberg. De sistnämnda ser han som svårbedömda.

Smedby AIS
Sportchef Jimmy Karlsson tänker sig en plats på övre tabellhalvan i år, åtminstone en mittenplacering. Delmål är satt till 30 poäng och sedan får de ta det vidare därifrån.
Förra året spelade de mest kontringsfotboll, i år vill de vara ett mer spelande lag. I en trupp med många nya namn är det ett par nyförvärv på mittfältet som ska ombesörja detta, dels rutinerade Nikola Tkalcic (SM-guld med IFK Norrköping 2015), dels 18-årige talangen Adam Rasmusson (spelade för Eneby SK i division 3 förra året). Framåt hänger mycket på Amer Ibrahimovic, ny från Sylvia, och sista utposten Jesper Royé är enligt Jimmy en av seriens bästa målvakter.
Jimmy tror att två lag från Norrköping kommer att tampas om seriesegern. Sylvia och Sleipner. Båda klubbarna har satsat hårt. Enskede vill säkert vara med däruppe. 

IF Sylvia
Sportchef Adnan Ergul framhåller att viktigaste uppgiften för Sylvia är att utveckla spelare men sticker inte under stol med att de siktar på att vara ett topplag i serien. De har ett mycket ungdomligt lag men har tillgång till rutinerade rävar som bland annat Ari Skulason och Marwan Baze att slänga in när IFK Norrköping kallar upp yngre förmågor.
Adnan tippar att Sleipner tar hem serien.

Syrianska FC
Sportchef Azar Budak håller en låg profil, säger att deras målsättning är att sluta på bättre placering än i fjol. Då hamnade de på en besvikelsens sjunde plats. I vår har de har lyft upp ganska många spelare från egna juniorleden och Azar är spänd över att se hur de klarar sig på seniornivå.
”Alla våra spelare är viktiga” säger han men trycker lite extra på att de återfått anfallaren Majkel Bagir som spenderade förra året hos IFK Stocksund och Motala AIF i Norrettan. 2022 svarade Majkel för 20 mål på lika många matcher för Syrianska i Division 2 Södra Svealand. Han gjorde de två första när de vann mot oss med 4-0 i början av februari, så nog är han tillbaka!
Azar tycker att det inte finns någon självklar favorit till seriesegern. ”Vem som helst kan vinna!”

Åtvidabergs FF
Sportchef Pierre Johansson har haft det jobbigt efter Åtvidabergs nedflyttning. Truppen har byggts om från grunden och består mestadels av killar mellan 19 och 21 år. Lagkaptenen Carl Thulin och målvakten Hugo Claesson besitter en hel del division 1-rutin och blir viktiga bitar i årets ÅFF-pussel.
Pierre vågar inte sia om hur de står sig i konkurrensen men hoppas att de hänger med nära toppen. Han tror att Sleipner vinner serien och att Sylvia kan bli bra, beroende på hur mycket hjälp de får med spelare från samarbetsklubben IFK Norrköping.
 

Robert Lindberg2024-03-26 14:37:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF