Matchrapport IFK Luleå - Malmö FF
Idag fick Isaac Kiese Thelin många chanser att träna på sitt målfirande.

I fjolårets möte med IFK Luleå höll MFF oss på halstret ända till slutet av första halvlek. Idag gjorde man däremot processen kort med hemmalaget och det blev storseger med 8-0 för våra himmelsblå

Malmö FF kom till start med en elva där flera unga spelare fick chansen: Friedrich, Makolli, Cornelius, Zätterström, Ali, Nanasi, Johnsen, Jörgensen, Rosengren, Skogmar och Kiese Thelin klev ut på det gröna underlaget för att ta sig an division 2-laget IFK Luleå. MFF-spelarna pratade innan match om vikten av att behålla tålamodet, kanske inte minst med tanke på hur det såg ut förra året i motsvarande match. Och att Luleå skulle backa tillbaks och försöka göra det trångt för MFF att komma in i straffområdet kan inte ha förvånat någon. MFF-spelarna hanterade det dock väldigt bra, varvade dribblingsattacker från väldigt spelglade Ali och Nanasi med att lugnt och säkert spela runt bollen, hålla trycket och vänta på de riktigt vassa chanserna. Och den här gången fanns det ingen risk att vi skulle behöva sitta frustrerade i slutet av matchen och sukta efter segermålet. För redan efter 11 minuter klev han fram, Isaac Kiese Thelin och satte dit 1-0 målet efter fint framspel av Ali och Nanasi. Och redan där gick nog luften ur Luleå-spelarna lite grand.

Di blåe fortsatte trycka på och det var mer eller mindre spel mot ett mål, förutom några korta minuter i mitten av första halvlek när Luleå kom fram i ett lite längre anfall, dock utan att det blev riktigt farligt. Stora delen av tiden befann sig Cornelius, mittback och "siste man", långt in på motståndarnas planhalva. Flera gånger när MFF gick upp i sin höga press syntes det att det blev en nivå för svårt för Luleå som fick sparka undan bollen bäst det gick,en gång rakt mot eget mål men som tur var för dem så var målvakten på tårna. Det var han även efter knappa halvtimman när IKT sett till att MFF fick en straff. Eller ja, det var väl kanske inte den svåraste straffen att rädda, Kiese placerade bollen bra men fick absolut inget tryck i skottet och målvakten kunde klistra bollen.

Nån minut efter det satt jag och tänkte att Jörgensen jobbade bra i pressen men inte synts så mycket i anfallsspelet. Den tanken verkade han inte gilla för just då klev han fram, gick inåt i planen och satte säkert dit ett skott från straffområdeslinjen. Som om det inte skulle göra det jobbigt nog för hemmalaget att gå till halvtidsvila drog MFF iväg med en kontring i slutminuterna av halvleken och Otto Rosengren såg till att också få komma med i målprotokollet efter snyggt samspel med Jörgensen och Ali.

Men MFF var absolut inte nöjda där. Man kom ut till andra halvlek lika påkopplade och spelsugna som i första. Och redan efter några få minuter höll sig IKT framme vid en slarvig bakåtpass från hemmalaget, fångade upp bollen och gjorde sitt andra mål för dagen. Ytterligare några minuter senare fullbordade han sitt hat-trick och MFF ledde med 5-0.

Rydström visade tydligt att han inte tänkte acceptera någon mättnad eller slapphet trots att segern i princip var säkrad redan i första halvlek. Vid 4-0, i 50:e minuten när hemmalaget kommit fram i ett av sina få anfall vrålade han direkt till Taha: "Vem försvarade du på?". Matcher som känns avgjorda redan tidigt i första halvlek kan bli fruktansvärt tråkiga att titta på både intensitet och kvalitet brukar sjunka mer och mer ju längre matchen går. Därför var det faktiskt riktigt skönt att se ett MFF som inte slog av på takten, som inte började slarva utan fortsatte trycka på likadant i minut 85 som i minut 15. Som Kiese Thelin uttryckte det i intervjun efter matchen: "Dom får knappt andas". Den enda nerv som fanns kvar i andra halvlek handlade om rädslan att få någon spelare skadad, antingen på grund några halvläskiga tacklingar från Luleå-spelarna eller den räliga planen. Och så möjligen om Friedrich skulle råka somna av tristess.

Luleåspelarna såg allt tröttare ut och gjorde flera enkla misstag samtidigt som MFF fortsatte ånga på oförtröttligt. I 66:e minuten fick glädjande nog Nanasi också sätta dit ett mål. Välförtjänt då han, återigen gör en väldigt bra match där han tar stort ansvar och är inblandad i väldigt mycket av det vi skapar. Nästan ännu mer glädjande var 7-0 skytten Skogmar som också gjorde det bra, kanske framför allt i första halvlek. Inbytte Vecchias 8-0 i 87 minuten fastställde slutresultatet

Eftersom Öster slog Varberg ser det nu otroligt bra ut i tabellen, dessutom såg vi ju till att få med oss en riktigt stabil målskillnad. Men det är ändå inte främst resultatet som gör att jag sitter med en riktigt go känsla efter matchen. Det är istället hur MFF tog sig an matchen, inställningen, viljan att ta jobbet och att göra det i 90 minuter. Gött! Nu längtar man ju ordentligt till nästa helg. Vi ses på Stadion!