Cupen är hemma igen. Di blåe vann. Som sig bör.

Det var en magisk inramning med ett makalöst tryck från läktarplats både från de tillresta djurgårdarna och hemmasupportrarna. En fotbollsfest med Sveriges förmodligen två bästa lag. Men på planen blev det kanske inte den mest sprakande tillställningen.

Rydström valde att förlita sig på den givna fyran där bak och egentligen var Sören Rieks den enda överraskningen i startelvan.
Dahlin
Stryger Larsen, Ponne, DC, Busanello
Rieks, LBJ, Pena, Nanasi
Botheim, IKT

Precis som i matchen på Tele2 förra veckan var det tillknäppt och de defensiva strukturerna och individerna var de som glänste mest. Varken MFF eller Djurgården kom loss i offensiven under den första halvleken och även om MFF tog över spelet något under den andra hälften av första halvleken kom man aldrig till några direkta chanser. Bästa chansen hade sannolikt Botheim när MFF trixade in bollen i straffområdet men norrmannen kom aldrig till skott.

Djurgården var närmast i det att de faktiskt fick iväg något skott men särskilt nära eller farligt var det aldrig och 0-0 stod sig halvleken ut. Två bra lag som kände på varandra utan att ta några direkta chanser.

I andra halvlek öppnade spelet upp sig allt mer och MFF fick mer att säga till om även om Djurgården inte var ofarliga och hade en situation knappa tio minuter in då Busanello tacklade omkull en Djurgårdare i en situation som absolut kunde ha blivit straff. Men det ska sägas att överlag tillät Ladebäck mycket i straffområdet, medan hans nivå utanför straffområdet pendlade en del under matchens gång. Ibland tog han inget medan han i någon annan period viftade vilt med korten.

Nanasi fick en bra chans efter ett inlägg från höger efter knappa timmen och strax därefter satte Rydström in Taha Ali istället för Sören Rieks och omgående blev MFF allt farligare.

Tio minuter senare kom också 1-0. Lasse Berg Johnsen, matchens gigant, tog sig fram efter en duell på offensiv planhalva och slog en perfekt boll i djupet mot Taha Ali som var iskall i friläget när han chippade bollen i mål till 1-0.  Ledningen och matchen såg säker ut.

Men av någon oklar anledning bestämde sig då Rydström för att byta ut Pena som vann otroligt mycket boll och i princip klädde av hypade Bergvall samt den stenhårt arbetande Erik Botheim och satte in Otto Rosengren och Sebastian Jörgensen. MFF gick då också över till det tidigare favoritvalet 4-2-3-1 med IKT som ensam anfallare. Tyvärr var detta två byten som misslyckades totalt och samtidigt fick Djurgården bättre utväxling på sina byten vilket gjorde att matchen svängde tillbaka och kvitteringen kom som ett brev på posten.

Jörgensen blev rundad på sin kant och när passningen kom in i mitten stod vår gamle talang Deniz Hummet redo och kunde stöta bollen i mål vid den bortre stolpen. 1-1 och det var tio tuffa minuter kvar med tanke på hur matchbilden såg ut.

Djurgården kom aldrig riktigt nära men fick ett lysande frisparksläge till skänks av Jörgensen, som hade ett riktigt rysarinhopp. Frisparken slogs dock vid sidan av muren och Dahlin kunde rädda.

Mot slutet tog Rydström även ut Sebastian Nanasi i förmån för Anders Christiansen i ett försök att få kontroll på matchen igen, men man kan väl säga att vi hade genomgående svårt att få in AC i matchbilden.

1-1. Förlängning.

Malmö hade även fortsättningsvis svårt att få kontroll på offensiven. Utan Botheim, Nanasi och Pena försvann många av de offensiva alternativen vi haft tidigare under matchen och anfallen blev ofta kortare uppstickare.
Samtidigt skapade inte heller Djurgården något särskilt mer än några distansskott och hörnor.
MFF hade två bra chanser signerade Jörgensen men den danske yttern hade inte marginalerna med sig denna dag.

Det blev inga mål och sista minuterna tvingades dessutom MFF byta ut Pontus Jansson med (?) krampkänningar och Martin Olsson fick göra sina första minuter efter det röda kortet mot Varberg.

Straffar. Malmö fick båda börja straffläggningen och dessutom skjuta mot vår klack. Två klara fördelar.

Omgång 1
Anders Christiansen
Den danske kaptenen stegade fram. En oerhörd påfrestning med tanke på vad han gått igenom senaste året. Iskallt. Bollen åt höger. Målvakten åt vänster. 2-1
Marcus Danielsson
Djurgårdens kapten. Iskall på straffar. Och visst - Pang! Mitt i mål. 2-2

Omgång 2
Isaac Kiese Thelin
Fixade guldet 2023 på straff. Nu lika kall som då. Mitt i mål. Målvakten åt vänster. 3-2
Haris Radetinac
Låg straff åt höger. Dahlin åt höger. Enkel! Hur säker räddning som helst. 3-2

Omgång 3
Martin Olsson
Satte straff även i cupfinalen på Tele 2 mot Hammarby. Stensäkert även nu. Bollen åt vänster. Målvakten åt höger. 4-2. Stort övertag.
Tobias Gulliksen
Kaxade sig friskt när han gjorde mål mot AIK i semifinalen. Nu. Bollen åt vänster. Dahlin åt vänster. Räddning. Otrolig räddning. 4-2

Omgång 4
Lasse Berg Johnsen
Planens gigant. Mål och så är guldet hemma. Tog lång tid på sig. Fram. Bollen åt vänster. Målvakten likaså. Men straffen för bra. Mål. Guldet är klart.

-----------
Det var ingen fantastiskt genomförd match av Malmö men motståndet är också bra. Man får inte glömma det. Jag är övertygad om att vi hade vunnit komfortabelt om inte Rydström gjort det andra bytet. För mig var det ett obegripligt byte inför och det gjorde dessutom att man hade spelat ut alla sina kort. Bortsett AC hade vi inte en enda joker kvar då och han skulle ju in på beskostnad av Nanasi.

-----------
Men men - Vi hittar sätt att vinna nu. Vi vinner även när vi inte är på topp. Det är såklart en grym styrka.

-----------
Lasse Berg Johnsen. Vilken otrolig spelare han vuxit ut till. Han är planens gigant.

-----------
Och Johan Dahlin. Chanslös på målet. I övrigt är han så bra som han alltid är.
För många av oss var det givet när Ricardo värvades in. Han värvades som tvåa. Johan är etta. Så enkelt är det.
Men vi har kanske seriens näst bästa på bänken. Det är rätt bra det.

-----------
Som lite extra glädje i dag noterar vi att fina Andreas Georgson vann med sitt nya gäng mot Bodö/Glimt.
-----------
Priscermonin var såklart ett skämt. Såg att det skylldes på att MFF firade för länge i omklädningsrummet.
Vad är det för skitsnack. De var ju kvar en evighet på planen.
52 minuter efter LBJ:s straff delades alltså pokalen ut. Det är fan uselt.

I övrigt har det varit ett bra arrangemang utifrån vad jag sett. En härlig fotbollsfest med två riktigt fina inslag på läktaren.