Lagbanner
Elitserien i nya ränder

Elitserien i nya ränder

Elitseriedomarna får nya tröjor - de långrandiga tröjorna ersätts med ränder på tvären. Polarn O. Pyret går in som sponsor för domarna från och med den här säsongen, något som utgör anledningen till förändringen på tröjfronten. En annan nyhet är att Polarn O. Pyret har initierat ett pris i form av "Elitseriens Fair Player".

Polarn O. Pyret har valt att sätta sina "PO.P-ränder" på domartröjorna för att öka medvetenheten om vikten av "Fair Play" och tydligt signalera behovet av schysstare spelregler inom såväl sporten som i samhället. 
- Förra årets hockeyskandal är ett exempel på en händelse som leder till försämrade attityder bland barn. Varför? Enligt Riksidrottsförbundet spelar idrotten en viktig roll i många barns uppväxt. Genom att idrotta får barn utlopp för sin glädje och sin spontanitet, de trivs och mår bra. För många barn är idrottsföreningarna, näst efter hemmet och skolan, den viktigaste uppfostringsmiljön. De attityder och värderingar som förmedlas där präglar i stor utsträckning barns och ungdomars personliga utveckling. Vi känner en allt starkare oro över den ökade passiviteten i samhället. Vi vill därför uppmana alla vuxna och viktiga förebilder – att ta sitt enskilda ansvar och stå upp för schysstare spelregler. Genom att göra detta tillsammans hoppas vi också kunna göra barnens vardag lite schysstare", säger, Cecilia Tufvesson Marlow som är VD på Polarn O. Pyret AB.

Vem blir ”Elitseriens Fair Player”? 
Polarn O. Pyret har i arbetet med att i år öka medvetenheten om "Fair Play" initierat ett helt nytt pris – "Elitseriens Fair Player". Efter kriterier satta av Polarn O. Pyret och Svenska Hockeyligan kommer respektive lag i Elitserien 2005/2006 att utse sin egen "Fair Player". Vinnarna går sedan vidare till nomineringen av "Elitseriens Fair Player". 

Kriterier 
Elitseriens 12 lag har blivit informerade om vårt arbete med att öka medvetenheten om "Fair Play" och de har också tagit på sig uppgiften och ansvaret att gemensamt utse det egna lagets "schysstaste spelare". Vinnarna kommer att utses och tilldelas pris innan matcherna som spelas under följande tre datum; 19/11, 26/11 och 3/12. 

De gemensamma kriterierna för lagets "Fair Player" är följande: 

1. Visar respekt i språk och agerande gentemot domarna 
2. Agerar bra förebild såväl på som utanför isen 
3. Visar prov på föredömlig samarbetsförmåga 
4. Jobbar aktivt för att ge alla en ärlig chans 

För PO.P innebär "Fair Play":

• En känsla för rättvisa som grundläggs när barn är små.
 • Grunden till ett väl fungerande samhälle, familj och individ. 
• Ömsesidig respekt. 
• Att alla ska ha samma rättvisa chans att göra mål - att lyckas, vilket är svårt om inte alla spelar efter samma spelregler. 
• Samarbete – kräver alltid fler än en engagerad deltagare. 
• Raka rör – ärlighet. 

Vad hände efter hockeyskandalen? 
Det var under förra årets Sweden Hockey Games som tre hockeyspelare togs till förhör bara några timmar före matchen mot Tjeckien. Förundersökningarna lades senare ned men fallet väckte stor debatt i medierna kring den svenska hockeykulturen. 
- Det var tråkigt att en sådan bred och förankrad sport bland ungdomar inte klarade av att leva upp till sin roll som förebild, säger Cecilia Tufvesson Marlow. 

Många menade att en "macho-attityd" inom hockeyvärlden var vanligt förekommande och att jargongen var allt för hård i omklädningsrummen. Även spelarfacket Sico (Sveriges ishockeyspelares Centralorganisation) gick ut med ett löfte om att "se till att frågor om etik och moral skulle få en mer framhållen position inom ishockeyn". Var skandalen ett tecken på ett idrottsproblem? Eller kanske rentav utmärkande för ishockeyn? En hel del menade att det var ett växande samhällsproblem. 
- Till en början tvekade vi på att sponsra ishockeydomarna med tanke på all negativ publicitet som omgett sporten under den senaste tiden. Men vi insåg ganska snart att vi istället kunde påverka och förändra attityder genom att aktivt lyfta de spelare som verkligen stod upp för "Fair Play" samt stötta domarna i deras roll som väktare av spelets regler, berättar Cecilia Tufvesson Marlow. 

Brist på goda förebilder 
Peter Hagbergh, sekreterare och informationsansvarig i spelarfacket Sico har tidigare uttalat sig och sagt att idrottsrörelsen – liksom skolan – har ett fostrande ansvar, med tanke på att så många barn och ungdomar ägnar sin lediga tid åt idrotten. Vidare menar han att den stora bristen är ledarskapet. 

Cecilia Tufvesson Marlow håller med om att ledarskapet många gånger brister men hävdar att problemet snarare beror på bristen på schyssta spelregler ute i vardagen. 
- "Fair Play" är en känsla och en överenskommelse som grundläggs när barnen är små. Det är grunden till ett väl fungerande samhälle, familj och individ. Och det är de vuxnas ansvar att förmedla detta till barnen. Det handlar om ömsesidig respekt, samarbete och ärlighet. Raka rör helt enkelt, att alla ska ha samma rättvisa chans att göra mål. Det är svårt att lyckas om inte alla spelar efter samma spelregler, säger Cecilia Tufvesson Marlow. 

Ny policy "Slutölat för Tre Kronor" 
Hans Nyberg, vice ordförande i Svenska Ishockeyförbundet och ordförande i Svenska Hockeyligan fick efter skandalens avslöjande i uppdrag att plocka fram landslagets nya policy. Arbetet mynnande ut i en skrivelse där framtidens spelare tvingades acceptera nya riktlinjer både innanför och utanför hockeyrinken. Braskande rubriker täckte snart löpsedlarna, "Skärpta regler" och "Slutölat för Tre Kronor". 
- Grunden i det här dokumentet är att förklara att man representerar den svenska hockeyrörelsen och måste agera hedervärt i alla situationer. Kärnordet är respekt, för sitt lag och sina lagkamrater, för medier, sponsorer och för allmänhet, sade Hans Nyberg till Dagens Nyheter i mars. 

I samtal med Svenska Kyrkan 
Nyligen inleddes även samtal mellan Svenska Kyrkan och svensk ishockey om etik och moral. Samarbetet resulterade i en konferens i Mora den 8 september. Bland de medverkande fanns bland annat biskop Tony Guldbrandzén. Hans Nyberg motiverade samarbetet med att en diskussion på gräsrotsnivå var nödvändig både bland ledare och bland hockeyungdomar. 
- Initiativet att inleda samtal med Svenska Kyrkan visar på en vilja att ta tag i problemet och komma fram till någonting konkret. För många barn är idrottsföreningarna, näst efter hemmet och skolan, den viktigaste uppfostringsmiljön. De attityder och värderingar som förmedlas där präglar i stor utsträckning barns och ungdomars personliga utveckling. Vi har genom vårt sponsorskap valt att engagera oss genom att lyfta vikten av "Fair Play" och schysstare spelregler inom sporten, säger Cecilia Tufvesson Marlow. 

Schyssta spelare vinner 
Polarn O. Pyret bidrar också aktivt med att förändra attityderna inom ishockeyn genom sitt arbete med att utse "Elitseriens Fair Player".
- Vi har tillsammans med Svenska Hockeyligan bestämt några viktiga kriterier som utgör en "Fair Player". Samtliga lag i elitserien 2005/2006 kommer att utse sin egen "Fair Player". Vinnarna går sedan vidare till nomineringen av "Elitseriens Fair Player". Genom att göra detta står vi upp för schysstare spelregler och agerar efter vad vi tror på, säger Cecilia Tufvesson Marlow. 

Vem vände på domartröjans ränder? 
Svenska Hockeyligan och Polarn O. Pyret inledde samtal om ett eventuellt sponsorskap under våren 2005. 
- Redan från start poängterade jag till Peter Gudmundson att vi ville vända på ränderna. Jag tror Peter blev förvånad och något fundersam till en början. Men ju mer vi pratade om det desto roligare lät idén, säger Cecilia Tufvesson Marlow.

SvenskaFans.com2005-09-21 18:57:00

Fler artiklar om Hockeyzon