Spelarbetyg på Italiens spelartrupp

Spelarbetyg på Italiens spelartrupp

Med en historiskt svag och oerfaren spelartrupp blev det uttåg i åttondelsfinalen mot Schweiz. Spelare som skulle ha klivit fram och visat framfötterna gjorde inte det. Luciano Spallettis taktiska briljans såg man inte heller glimten av. Detta EM är totalt ovärdigt ett italienskt landslag.


Betyg 1-10.



Målvakt/Försvarare:

Gianluigi Donnarumma — 8
Haft väldigt jämna prestationer där hans insatser flera gånger räddat Gli Azzurri, som i matchen mot Albanien och hans räddning i sista minuten. Han har också axlat och växt in i kaptensrollen på ett fantastiskt sätt. Det ansvar som han fått har han fått med rätta då han dels är en stor ledare, men också en av de viktigaste ute på plan. 

Alessandro Bastoni — 6.5
Har varit en trygghet i backlinjen genom hela turneringen. Det spel och ansvar han har haft i Inter visar han även i Gli Azzurri. Backlinjens helt klart viktigaste spelare. 

Giovanni Di Lorenzo — 5
Trots att han är en av Spallettis killar så kommer han ofta fel och ser inte helt säker ut. Stor skillnad i hans prestation här gentemot vad han gjorde i EM för tre år sedan. Den totala dominansen som Spaniens offensiv hade på honom gör det inte bättre. Får se om han återhämtar sig i landslaget efter det här, eller om detta var brytpunkten. 

Riccardo Calafiori — 6.5
Har mycket kvar att lära för att bli den stora mittback som han kan bli och som Gli Azzurri behöver, men visar här fragment av detta. Han har ett steg och en modighet som få andra, som kommer göra honom till en mittback på den absoluta toppen. Även om han redan fått sitt italienska genombrott under säsongen, är detta hans internationella genombrott. Vill tro att Gli Azzurri är i trygga händer med Bastoni och Calafiori i framtiden. 

Federico Dimarco — 5
Dimarco kommer helt fel i detta mästerskap och får inte ut något av det han är bra på. Hans snabbhet och genombrottskraft som han visat i Inter senaste säsongerna och som han kanske är bäst i världen på, såg man knappt något av. Spallettis vision och Dimarcos egenskaper går helt enkelt inte ihop. Uselt mästerskap. 

Matteo Darmian — 6
Gör ett godkänt mästerskap, men absolut inte mer än så. Hans samarbete med Bastoni mot Kroatien var betryggande och familjärt. Gör vad han kan mot Schweiz, men han är trots allt en mycket begränsad spelare.

Andrea Cambiaso — 5
Märktes inte mycket alls och därav inte så mycket nytta. Gjorde tre inhopp i slutet av matcherna, men inte några insatser som är värda att lägga på minnet. 

Gianluca Mancini — 5
Fick starta mot Schweiz, men kom inte alls rätt in i matchen. Kändes inte tryggt, då det var ett försvar han aldrig spelat med. Han och Bastoni hade inget bra samarbete alls och kompletterade inte varandra så som dem borde, som Calafiori och Darmian exempelvis gör. 



Mittfältare:

Jorginho — 6.5
Visar klass i vissa moment, men fortfarande långt ifrån det han gjorde 2021. Han är en av få rutinerade spelare i laget och någon som (till skillnad från de flesta andra) presterat på den absoluta världstoppen under flera år. Tror skon klämer lite i att han inte har de spelarna runt sig som han behöver. Jorginho ska inte driva upp boll och slå avgörande passningar, vilket han till viss del får göra här. Fortfarande en trygg pelare i Gli Azzurri (om han används rätt). 

Nicolò Barella — 7
Gör en bra start på mästerskapet och visar att han är Gli Azzurris bästa utespelare. Han har en fot och hjärna som ingen annan på planen. Barella är Gli Azzurris hjärta och själ och kommer vara viktig i bygget av laget till VM 26. De två avslutande matcherna är dock svagare från hans sida, då han viker ner sig något mot två av de bästa mittfälten som finns i mästerskapet (Kroatien och Schweiz). 

Davide Frattesi — 4
Får en viktig roll i att vara den offensiva länkspelaren som förser anfallarna med bollar, men gör inget av det. Slår bort många bollar och tar fel beslut, samtidigt som han ofta springer i fel ytor och kan inte alls samarbeta. Totalt urusel. På tok för låg nivå för att representera ett italienskt landslag i ett mästerskap. 

Lorenzo Pellegrini — 5
Får inte alls ut det han kan. I Roma styr han anfallsspelet, i Gli Azzurri är han en belastning. Skapar inte alls de lägen som han ska och fungerar inte alls i ytan mellan försvar och mittfält. En röra. 

Nicoló Fagioli — 6
Får godkänt med nöd och näppe. Gör ett bra inhopp mot Kroatien där vi får se lite av den spets som han besitter. Mot Schweiz sedan får han ett enormt ansvar och kan inte riktigt axla det. Han har en tämligen defensiv roll i åttondelen, men hans spelartyp är inte den rätta. Det extremt okomponerade mittfältet vi får se, får han som uppgift att göra sammansvetsat, men det klarar han inte av. Han är däremot en av få ljusglimtar då vi fick se den otroliga spelförståelsen och förmågan att hitta avgörande passnngar som ingen annan. Hoppas vi får se mer av Fagioli. 

Bryan Cristante — 5
Kommer inte alls in i mittfältet och i många fall sysslar han med sin egna verksamhet. Bidrar med högsta grad till den röra vi får se på mitten. 



Anfallare:
Federico Chiesa — 5
Han är sig inte lik EM 2021. I detta mästerskapet är han som vilken medioker winger som helst. Av vad han kan och har presterat är detta pinsamt. Kommer sällan förbi sin försvarare och när han väl gör det passar han bort bollen. Hoppas Chiesa kan komma tillbaka till den nivån han har haft i sig. 

Gianluca Scamacca — 4.5
Inte värdigt för ett italienskt landlslag att ha så usla nior att Scamacca är den bästa. 1 avslut på mål under hela turneringen säger en del. Ofta dålig positionering och när bollen väl kommer slarvar han bort situationen. Ett elände. 

Mateo Retegui — 5
Det lilla han får spela visar han tendenser till en godkänd avbytare. Han har en viss rivighet som gjorde nytta ibland, men kom aldrig fram till mål riktigt. Han har tydliga egenskaper, vilka han får ut till viss del, men Retegui är i grunden en för dålig spelare för att kunna prestera på denna nivån. 

Giacomo Raspadori — 4.5
Märkte inte av honom mycket alls. Han sprang lite, men gjorde ingen glad.

Mattia Zaccagni — 6
Utan hans klassmål mot Kroatien skulle Italien inte ens spela åttondelsfinal. Får en halvlek att spela mot Schweiz och gör det även där godkänt. Däremot så har han inte riktigt den där förmågan att ta sig vidare en-mot-en, vilket behövs i hans roll. Men visst, kommer undan helt klart godkänd.

Stephan El Shaarawy — 4
Får starta i åttondelsfinalen och är extremt kass. Gjorde alla åskådare ledsna när han sprang omkring som en liten (mycket liten) glimt av sitt (exceptionellt begränsade) forna jag. Förstår inte hur Zaccagni inte fick startplatsen före El Shaarawy. 



Luciano Spalletti — 5
Många hade stort tillförlit till Spalletti inför mästerskpet. Hans 30 år långa erfarenhet kanske ändå kunde tämja detta oprövade spelarmaterial? Istället blev det ett kaos på planen. Man fick inte alls se något av den taktiska brlijans som Spalletti har inom sig. Istället blev det annorlunda formationer och taktik i princip varje match med ytterst liten struktur, vilket såklart överfördes i svaga prestationer och resultat. Från mittfältet och framåt såg det ut som en hönsgård. Visste Spalletti ens själv vad han ville göra? I en turneringen där andra lag är långt mycket mer sammansvetsade blir det svårt att mäta sig och få resultat. En underkänd insats till en beprövad mästare. 

Gli Azzurri — 5
Med en ny och färsk spelartrupp var det inte många som visste var dem hade varandra (förutom Inter-försvaret). Med en brist på struktur var det lätt för våra motståndare som alla (utom Albanien) hade märkbart starka mittfält, att spela igenom Gli Azzurris lagdelar. Flera spelare som det förväntades mycket mer av, som Chiesa, Dimarco och Scamacca presterade inte alls, vilket gjorde det svårt för offensiven att hota. Detta lag behöver lång tid på sig att träna tillsammans och bli ett lag. En trupp utan någon större erfarenhet tillsammans hade inget att sätta emot de sammansvetsade och indivduellt skickliga lag man mötte. Detta EM var ovärdigt Gli Azzurri. Spalletti har jobb att göra och en skuta (eller snarare ett vrak) att reparera och vända till VM 2026.
 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2024-07-02 16:35:00
Author

Fler artiklar om Italien

Spelarbetyg efter Kroatien-Italien (1-1): Med kniven mot strupen
Spelarbetyg efter Italien-Albanien (2-1): Övertygande men skakig seger