EM premiär: Tyskland - Skottland

EM premiär: Tyskland - Skottland

Premiärdagen för EM 2024 är äntligen här och det är en hemmanation som går in i turneringen med skyhöga förväntningarna där allt annat än guld kommer ses som ett misslyckande.

Efter Hansi Flicks avträde och Julian Nagelsmann ankomst den 22 september har tyskarna fått tillbaka tron på sitt landslag även om genrepen mot Ukraina och Grekland inte bjöd på några muntra miner, men träningsmatcher är träningsmatcher och mästerskapsmatcher är mästerskapsmatcher. På pappret har Tyskland hamnat i en väldigt beskedlig grupp med Schweiz, Skottland och Ungern. Premiärmatchen spelar på Allianz Arena i München mot ett Skottland som har flera tunga avbräck. Även Tyskland har sina avbräck där Pavlovic i veckan var tvungen att kasta in handduken och i hans frånfälle valde Nagelsmann att ta ut den mångsidige Emre Can som till vardags spelar i Borussia Dortmund.

Efter VM-guldet 2014 i Brasilien så har Tyskland inte spelat en enda mästerskapsfinal. Det blev semifinal mot Frankrike i Frankrike 2016 och i EM 2022 blev det uttåg redan i åttondelsfinalen mot England och i de senaste VM-mästerskapen har de inte tagit sig vidare från gruppen vilket varit ett monumentalt fiasko. Det är ett pressat landslag som går in i turneringen, men de gör det med Toni Kroos som gjorde comeback i landslaget och detta är de sista matcher han spelar i sin karriär då han lägger skorna på hyllan och hans sista match blir förhoppningsvis på Olympiastadion i Berlin den 14 juli. Utöver Kroos är det även troligt att detta mästerskap blir det sista för FC Bayern-duon Neuer och Müller som börjar komma upp i åren och inte har långt kvar på sina karriärer.

Sakta men säkert har EM-stämningen börjat bubbla upp i de tyska städerna och de senaste dagarna har EM-febern verkligen gjort sig påmind och människor jag pratat med i Tyskland är förväntansfulla och positiva till chanserna att vinna på hemmaplan. Stor tro finns framför allt på de unga stjärnskotten Musiala och Wirtz, båda födda 2003 som det närmsta årtiondet väntas vara de som bär landslaget och kommer vara den utslagsgivande offensiva faktorn.

Förra gången nationerna möttes var i kvalet till EM 2016 där Tyskland gick segrande ur båda striderna med uddamålet och jag såg faktiskt matchen i Dortmund som var Tysklands första sedan VM-guldet. Det jag minns från matchen var ett vilt kämpade Skottland och ett krampaktigt hemmalag vilket jag tror även kan bli fallet ikväll. Skottland kommer att göra allt för att stänga igenom ytorna och försöka kämpa sig till ett oavgjort resultat, men Musiala och Wirtz är duktiga på små ytor samtidigt som Havertz rörlighet kan skapa förvirring i det skotska försvaret. För hemmanationen handlar det om att få ett mål i första halvlek så att nerverna släpper och därmed få spelet att lossna.

Om exakt åtta dagar har Nagelsmann varit förbundskapten i nio månader, lika lång som en graviditet och frågan är om han lyckas förlösa laget en vecka tidigare eller om det blir krampaktigt fram till slutspelet startar?


                       Trolig startelva:

                               Neuer

    Kimmich - Rüdiger - Tah - Mittelstädt

                      Andrich - Kroos

              Musiala - Gundogan – Wirtz

                              Havertz

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2024-06-14 09:00:00
Author

Fler artiklar om Tyskland