Arsenal Ladies: Vi ställer frågor och ger svaren

Arsenal Ladies: Vi ställer frågor och ger svaren

Arsenals start på säsongen kan ses som skakig, då laget åkte ur Champions League och inte skönspelar i ligan. Trots det är man med i toppen av ligan och gick vidare i Conti Cup. Men ändå går Eidevalls lag relativt kantigt och med hjälp av redaktionens redaktör på Arsenal Ladies Thea Hedberg så tar vi pulsen på laget.

Har uttåget från Champions League skakat om laget?
När grupperna för Champions League-kvalet väl var fastställda, spred sig en våg av förväntan bland Arsenals supportrar. Många av dem samlades i Linköping med förhoppningen att få bevittna sitt lag dominera och säkert avancera till nästa steg. Trots att önskan om en problemfri vistelse var påtaglig, visade det sig att naivitetens snara blev Arsenals fall. Laget lämnade Linköping besegrade och drömmarna krossade - en tung besvikelse för både spelare och supportrar. 

Förlusten i Linköping blev inte den enda besvikelsen för Arsenal. Laget fick också en trög start i serien, och den första segern kom först efter den tredje matchen. Sedan förlusten i Linköping har Eidevall tampats med utmaningar när det gäller att hantera den nya truppen. Nya startelvor och formateringar presenteras titt som tätt. En osäker defensiv och en ineffektiv offensiv gick till en början att skylla på nya spelare som ännu inte funnit sin optimala plats. Trots förstärkningar och det nyligen avslutade världsmästerskapet börjar dock ursäkterna sina när samma mönster upprepas.

Champions League-uttåget skakade definitivt om laget och kan delvis förklara den tröga starten i serien. Eidevall vidtog åtgärder genom att justera startelvan ytterligare, vilket resulterade i ett imponerande segertåg på sex matcher efter den besvikna starten. Trots vinster har matcherna varit knappa, och lagets prestation antyder fortfarande på en underliggande osäkerhet.

Varför går inte det offensiva spelet som planerat?
Efter sommarens förstärkningar har Arsenal en offensiv av världsklass, inkluderande spelare som Stina Blackstenius, Alessia Russo, Beth Mead, Vivianne Miedema, Chloé Lacasse och Lina Hurtig. Deras namn har skapat eko världen över och är betydande figurer inom damfotbollen. Trots denna imponerande offensiva kapacitet har tyvärr inte spelet utvecklats enligt planerna. Med ett genomsnitt på 19 skott per nio matcher, varav endast 6 når målet, är det faktiska målgörandet endast 2 per match. Statistiken pekar på bristande konsekvens och otillräcklig precision. 

Arsenal verkar ha en brist på kreativitet i sitt spel och blir lättlästa för motståndarna. Problem uppstår i sista passningarna, och avsluten når inte upp till förväntningarna. De stora förändringarna i startelvan varje match skapar dessutom svårigheter för spelarna att upprätthålla en konsekvent prestation på planen. Besluten på planen har varit bristfälliga, särskilt med upprepade misslyckade passningar till Russo, som vid flera tillfällen varit öppen, men har istället valt eget avslut. 

Stort fokus läggs även på individuella spelares prestationer, istället för att prioritera relationen och kommunikationen mellan spelarna. För att skapa stabilitet behöver Eidevall identifiera och hålla fast vid den optimala startelvan, istället för att göra omfattande förändringar varje match. Genom att göra detta kommer laget att kunna uppnå en mer konsekvent prestation. Offensiven kräver förbättringar i passningsspelet och ökad kreativitet, medan defensiven behöver förtydligad kommunikation för att skapa en starkare enhet. 

Många spelare - Maanum, Blackstenius, Russo  med flera - underpresterar.. varför?
Arsenal har stått inför höga förväntningar denna säsong, men tyvärr har flera av deras världsstjärnor inte levt upp till förväntningarna. Förklaringen till detta sammanflätas med anledningen till varför det offensiva spelet inte har utvecklats enligt plan - en bristande konsekvens. Det verkar som om osäkerhet råder i laget, där flera spelare kanske känner sig osäkra på sina positioner i startelvan och är osäkra på vad deras exakta roll är nu när konkurrensen har ökat. Stina Blackstenius och Frida Manuum, som tidigare varit självklara startspelare, har befunnit sig på bänken vid matchstart. Laget verkar fortfarande brottas med att anpassa sig till de nya spelarna och är mitt i processen att lära känna varandras spelstilar. 

Kommer Gunners att vinna ligan med Zinsberger i målet?
Manuela Zinsberger har blivit föremål för kritik då hennes prestationer inte har uppfyllt förväntningarna. Trots att Zinsberger var Arsenals förstaval förra säsongen, visade hennes benägenhet att göra fel att Eidevall sökte nya alternativ. En misslyckad värvning av Uniteds Mary Earps, gav Zinsberger en ny möjlighet att bevisa sig denna säsong. I den första ligamatchen mot Liverpool, som resulterade i en 0-1 förlust och en överlag skakig insats från Zinsberger, fick andremålvakten D'Angelo chansen i den andra ligamatchen. D’Angelos prestation var likt Zinsbergers - skakig. 

Målvakternas prestationer har satt Eidevall i en knivig situation, där han står inför det svåra valet att antingen spela Zinsberger, som han egentligen hade planerat att bänka, eller ge förtroendet åt D'Angelo, som troligtvis kämpar med sitt självförtroende.

Att förvänta sig en fullständig återhämtning och förbättring från Zinsberger kommer att bli en utmaning, samtidigt som D'Angelo anses vara för oerfaren för att axla rollen som förstemålvakt för laget. Det mest gynnsamma scenariot skulle vara att rekrytera den engelska målvakten Ellie Roebuck från Manchester City. Hennes kontrakt är på väg att löpa ut, och att ta in en erfaren och pålitlig målvakt som Roebuck skulle ha en betydande positiv inverkan på Arsenals chanser att konkurrera om ligatiteln.

När Mead och Miedema är åter i full trim- hur blir speltiden för Blackstenius och Hurtig?
Efter Stina Blackstenius framgångsrika prestationer föregående säsong kom det som en överraskning när Eidevall valde att värvade både Alessia Russo och Chloé Lacasse inför den nya säsongen. Blackstenius spelade en avgörande roll i laget under den föregående säsongen och beskrevs som en målmaskin. Hennes insatser hyllades särskilt då hon ersatte två av världens bästa anfallare, Vivianne Miedema och Beth Mead, som båda drabbades av korsbandsskador förra året. 

Blackstenius framtid i Arsenal har kommit i ljuset efter nyförvärven och återkomsten av Miedema och Mead. Frågan om hon bör fortsätta i Arsenal och axla en ny roll som inhoppare eller om hon bör säljas för att få regelbunden speltid är komplex och svår att besvara. Å ena sidan har Blackstenius visat prestationer i Arsenal som skiljer sig från hennes senaste insatser i landslaget. Å andra sidan får hon inte nog med speltid och är en nyckelspelare som bör få spela mer. 

Samma dilemma gäller Lina Hurtig, som har kämpat med begränsad speltid i Arsenal på grund av skadeproblem. Vid en bedömning av speltid, prestation, klubbens behov och konkurrens, verkar det som att det finns begränsade möjligheter för Hurtig att finna en långsiktig plats i Arsenal. Däremot kan jag tycka att Arsenal inte bör vara för snabba med att döma ut Blackstenius, utan bör ge henne mer tid för att visa vilken viktig spelare hon är i laget.

Hur har Amanda Ilestedt integrerats i laget?
Amanda Ilestedts imponerande prestation i världsmästerskapet, där hon noterades för fyra mål på sju matcher, ledde till ett hyllat välkomnande när nyheten om hennes övergång till Arsenal blev officiell. Med förlusten av nyckelförsvararen Leah Williamson till en korsbandsskada och Rafaelles övergång till spel i USA stod svenskan inför en krävande uppgift att fylla stora skor i Arsenals försvar. Förväntningarna på Ilestedt var höga och hennes inledande prestationer var svajiga. Trots det anser jag att hon är en av de nya spelarna som snabbt och framgångsrikt har anpassat sig till sin roll i laget. Hon förtjänar en plats i startelvan och visade senaste cupmatchen mot Southampton FC att hon mycket väl är ett hot i luften. 

Vad måste Eidevall göra med laget för att öka kvalitet och bli en utmanare till titeln?
Även om Arsenals inledning på säsongen har varit skakig och laget inte har imponerat, fortsätter Eidevalls segertåg. Trots att vinsterna har kommit, har de varit knappa och som supporter befinner man sig ständigt på helspänn. För att höja kvaliteten på laget och vara med och tävla om ligatiteln, krävs det förändringar.

För det första är det nödvändigt att värva en ny förstemålvakt som kan ersätta Zinsberger. Att förlita sig enbart på offensiven är inte tillräckligt, särskilt med dess egna utmaningar som måste hanteras. Arsenal behöver stärka defensiven genom att införskaffa en pålitlig målvakt. För det andra måste laget bli mer konsekvent, och för att uppnå detta bör Eidevall etablera en stabil startelva och undvika totala förändringar inför varje match. Spelarna på planen behöver också förbättra sin kreativitet och passningssäkerhet för att skapa framgångsrika målchanser. Slutligen behövs det en förbättrad relation på planen mellan spelarna. Detta för att stärka kommunikationen och skapa ett mer effektivt spel utan onödiga misstag.

Eidevall står inför stora utmaningar, men med några förbättringar tror jag definitivt att Arsenal kommer att vara med och slåss om ligatiteln. 

Redaktionen2023-11-24 13:56:00
Author

Fler artiklar om Arsenal