Arsenal - Liverpool
3 - 1

Arsenal vann ödesmatchen efter dubbla tavlor

Först gav man bort en gåva – sedan fick man en tillbaka. Efter dubbla bjudningar och en sen utvisning lyckades Arsenal minska avståndet till Liverpool i tabelltoppen.

Det märktes att det nalkades toppmöte på Emirates Stadium när publiken sjöng igång “North London forever” innan avspark. Som alla hade pratat om på förhand var detta matchen som Arsenal, nästintill, var tvungna att vinna. Det märktes också redan från början att Arsenals inställning till matchen låg i linje med de förväntningarna.

Arsenal gick upp högt med sin press direkt från avspark och var laget som kontrollerade matchen. Med kommandot i matchen fick Arsenal precis den start man hade hoppats på. I den 14:onde minuten frispelades Kai Havertz av Martin Ödegaard. Alisson klarade tyskens avslut men på rätt plats vid rätt tillfälle befann sig Bukayo Saka som kunde stänka in returen i öppet mål.

Liverpool började att ta sig in i matchen mer och mer men det var fortfarande Arsenal som fortsatt var det bättre laget. Däremot skulle bortalaget utjämna under värsta tänkbara tillfälle precis innan halvtid. I den sista tilläggsminuten fick Liverpool, från ingenstans, in bollen i mål efter att Gabriel slagit in bollen med handen. En riktig kalldusch där allt det hårda arbetet som lades ner i den första halvleken kändes helt förgäves.

Arsenal skulle däremot inte låta baklängesmålet fälla avgörandet i den här matchen. Men 2-1 målet skulle även det komma efter en riktig blunder, denna gång av Van Dijk och Alisson Becker. Efter ett tveksamt agerande från båda spelarna utanför eget straffområde kunde Martinelli sno åt sig bollen och rulla in den i öppet mål i den 67:e minuten.

Liverpool jagade efter en kvittering utan vidare resultat, istället skulle matchen återigen tvärvända till Arsenals fördel. I den 88:e minuten fick Konaté sitt andra gula efter att medvetet hindrat Kai Havertz framfart på egen planhalva. Spiken i kistan kom cirka fyra minuter senare när Leandro Trossard på egen hand sköt in slutresultatet 3-1.

En väldigt imponerande och tongivande insats från Arsenal som enkelt hade kunnat klappa ihop efter den sena kvitteringen i första halvlek. Istället samlade man ihop sig och har nu minskat avståndet från fem till två poäng och titelstriden lever i allra högsta grad. Declan Rice och Mikel Artetas ord i Skysport sammanfattar matchen och läget som Arsenal befinner sig i just nu väldigt bra.

– Vi ledde ligan i julas men har haft ett par slarviga resultat sedan dess. Nu verkar det som att vi har hittat in på rätt bana igen, säger Declan Rice.

– Jag är väldigt glad. Det var en enorm match som skulle diktera var vi står och var vi kan ta oss. Insatsen spelarna levererade var fenomenal, säger Arteta.

David Raya - 3
Kom ut väldigt bra i luftduellerna och tog de få skotten som Liverpool avlossade. Borde varit mer bestämd vid 1-1 målet men det går inte att lasta endast honom för det målet.

Oleksandr Zinchenko - 4 (ut 45’)
Arsenal fick sån otrolig kontroll när Zinchenko var på planen. Hittade bra passningar och löste trånga situationer på egen planhalva.

Gabriel Magalhaes - 4
Oturligt självmål men var otroligt stabil idag som han brukar vara.

William Saliba - 3.5
Väldigt bra idag likt sin mittbackskollega men är väl den spelaren som får mest beskyll för målet. I sista minuten av en halvlek är det bättre att spela det säkra före det osäkra. Rutin, rutin, rutin.

Benjamin White - 4
Väldigt bra idag, en av Bennys bättre matcher i år både defensivt och offensivt även fast han aldrig fick bollen på sina överlapp. Måste vara mer bestämd vid inkasten!

Declan Rice - 5
Matchens gigant och var anledningen till att Arsenal kunde kontrollera den här matchen. Han drev bollen i offensiven och bröt mängder av anfall på mittfältet. Världsklass!

Jorginho - 4
Väldigt bra insats av Jorginho idag. Trygg med bollen och bidrog till att Arsenal kunde ha kontroll under stora delar av matchen.

Martin Ödegaard - 4
Oerhört fin framspelning till Havertz som ledde fram till 1-0 målet. Väldigt aktiv idag, både med och utan boll. En riktig kapten-insats från norrmannen!

Bukayo Saka - 3.5 (ut 79')
Saka slutar aldrig att leverera i poängprotokollet trots att han under denna match och denna säsong inte varit lika involverad i matcherna. Borde ha kunnat utmana Gomez mer på sin högerkant.

Gabriel Martinelli - 5 (ut 74')
Martinelli var precis sådär pigg som vi vet att han kan vara. Han sprang på allt, tog sig förbi sin kona till motståndare i form av Alexander Arnold och var anledningen till att matchen faktiskt tippade i Arsenals fördel. En femma kanske känns högt men utan brassen idag vette tusan ifall Arsenal vinner matchen.

Kai Havertz - 4
Tog sina dueller och gav ett alternativ för att lyfta långt. Var trygg med bollen och hotade även en del mot Liverpools backlinje. Bidrog till att Konaté blev utvisad i slutet av matchen.

Avbytare:

Jakub Kiwior - 3 (in 45')
Gjorde det han skulle i Zinchenkos frånvaro. Inte lika trygg med boll som ukrainaren men desto bättre i försvarsspelet. Löste uppgiften på ett bra sätt!

Leandro Trossard - 4 (in 74')
Otroligt underskattad spelare som kommer in och sätter spiken i kistan. Riktigt fin aktion vid 3-1 målet men var utöver det inte jätteinvolverad på grund av det ynka bollinnehavet i slutet av matchen.