Lagbanner
Skrällpoäng i potten
Fortsätter Emi Buendias stigande formkurva?

Skrällpoäng i potten

Vårt kära Villa tar en tur till Manchester för att kontrollera svansföringen på City efter en turbulent vecka där the Citizens har anklagats för ekonomiskt fiffel. Kommer hotet om bestraffning att påverka insatsen på planen?

I fyra år har den pågått, Premier Leagues utredning om huruvida City har brutit mot de finansiella reglerna. Nu är den klar och anklagelserna är monumentala. Utredarna hävdar att City under närmare tio års tid har brutit mot över 100 finansiella regler för Premier League. Bestraffningen kan bli poängavdrag, degradering eller i värsta fall uteslutning ur ligan. Vis av erfarenhet från liknande fall - City slank ju ur UEFA:s grepp för några år sedan i en liknande utredning - ska vi nog inte förvänta oss några större konsekvenser. I vilket fall lär det ta tid innan något slutgiltigt besked kommer, med fortsatta utredningar och överklaganden att vänta. 
Anklagelserna lär alltså inte ha någon inverkan på innevarande säsong eller söndagens match (mer än att Villa-fansen möjligen har skaldat några väl valda rader att sjunga med glimten i ögat) så vi kan gå över till att ägna oss åt det rent fotbollsmässiga inför söndagens kamp på Etihad Stadium. 
Det är två lag som kommer från förlust som möts. City torskade 0-1 mot Spurs medan Unai Emery-effekten tillfälligt (?) sparkade bakut för Villa hemma mot Leicester med 2-4 som följd. 
City förlorar sällan två matcher på raken, vilket däremot Villa har haft en ovana att göra under oräkneligt antal säsonger. Ett dåligt omen i så fall. 
Med fasa minns vi också säsongsavslutningen i maj förra året, då Gerrards Villa såg ut att spela ligaguldet till Liverpool genom att gå upp till en 2-0-ledning, men där City kopplade på en mästerlig vändning och gjorde tre mål på sex minuter under sista kvarten. 
Trevligare då att tänka på höstens möte där Erling Haaland först skickade Manchester-laget på vägen mot tionde raka segern mot Villa, men där Leon Bailey mycket elegant kvitterade och säkrade en sällsynt poäng. 
City har visserligen fyra raka hemmasegrar i bagaget men Villa har för ovanlighetens skull plockat ihop tre raka bortatriumfer, så slagna på förhand lär inte lejonen från Aston känna sig. 
I rehab-rummen hos de båda klubbarna är det ganska öde. John Stones kommer inte till spel för hemmalaget och Villa väntar fortfarande på comeback för Diego Carlos. Några stora förändringar i claret-and-blue är inte att vänta, förlusten senast till trots. Martinez-Mings-Konsa lär fortsätta. Mer osäkert hur Emery väljer sina ytterbackar. Blir det Ashley Young till höger eller är Matty Cash på väg tillbaka in i startelvan? Får Lucas Digne starta igen eller är det nyförvärvet Alex Morenos tur? Båda de sistnämnda var darriga mot Leicester. Boubacar Kamara hade också en mardrömsmatch, men har annars, enligt mitt tycke, varit vår bäste den här säsongen. Positivt mot Leicester var ändå att se hur Emi Buendia fortsätter att växa i självförtroende under Emery. Vi börjar se den rätta potentialen hos argentinaren nu. 
Villa kan möjligen hoppas på att City redan har några procents tankar på “seriefinalen” mot Arsenal på onsdag, men även om Pep Guardiola skulle välja att rotera en del så är det ju hög kvalité som kommer in i alla fall. 
Robert Jones håller i visselpipan och han har tyvärr inte varit någon lyckoamulett för Villa tidigare. Men vi hoppas att förra helgens märkliga bottennapp var en tillfällig dipp och att Emery har gjutit mod i spelarna att tro på det som annars har sett så bra ut de senaste veckorna. 
Let the heaven become claret-and-blue over Manchester!  


TV: Delad pott sist lagen möttes