Birmingham City sparkar Wayne Rooney
Äntligen en försenad julklapp: Wayne Rooney får sparken från sitt tränarjobb.

Birmingham City sparkar Wayne Rooney

Bara två segrar på 15 matcher och ett ras från sjätte till 20:e plats i Championship blev för mycket för de amerikanska ägarna.

Wayne Rooney får äntligen sparken som manager för Birmingham City FC!

Det var ett efterlängtat besked från ägarna med Tom Wagner i spetsen att ge den förre Englands- och Manchester United-legendaren kicken efter bara tre månader på jobbet – fast han anställdes på ett tre och ett halvt års kontrakt.

All heder till ägarna som agerade snabbare än vad de kinesiska ägarna gjorde 2017 när de lät Gianfranco Zola vara tränare i 24 matcher och vi var på väg att åka ur till League One. Vi supportrar har krävt Rooneys avgång länge nu.

Droppen blev kanske den lite förödmjukande 0-3-förlusten i lördags mot starka Leeds. Där stod det dock helt klart att Rooneys filosofi och managementstil inte funkat. Spelarna verkade inte spela för sin manager, som i en av förlustmatcherna tidigare hade öppet förklarat att han hade gärna velat byta ut alla elva spelare i paus.

Även biträdande coach Carl Robinson får gå. Hur det blir med Pete Shuttleworth, John O’Shea, Ashley Cole, Maik Taylor och de andra i backroom staff återstår att se.

Steve Spooner, som är en trogen och långvarig tränare för utvecklingslaget, kommer att ta över temporärt från Rooney. Spooner har gjort ett mycket bra jobb med att utveckla unga spelare.

Men vem det blir sedan är en öppen fråga. Rykten har gått om förre Nottingham-tränaren Steve Cooper, vilket jag skulle tycka vore suveränt bra, men även andra namn nämns, som t ex Lee Carsley, som spelade för oss tidigare, Will Still från franska Reims, Jesse Marsch, f d Leeds, och – kanske – John Eustace, som sparkades brutalt när Rooney tog över, men faktiskt fortfarande är under kontrakt med klubben så det skulle inte kosta klubben någonting att utnämna Eustace.

Men frågan är om han vill det – och frågan är om ägarna och framför allt VD Garry Cook, som var den som lanserade Rooney, kan förlora ansiktet på det sättet.

KRO
 

Jan Hökerberg2024-01-02 12:44:28
Author

Fler artiklar om Birmingham