Chelsea - Bournemouth
2 - 0

Chelsea städade av Bournemouth i årets sista match
Kai Havertz var på spelhumör när Premier League gjorde efterlängtad comeback på Stamford Bridge.

Chelsea tog en efterlängtad seger i sin första match efter VM-uppehållet. Två vackra mål i första halvlek bäddade för en komfortabel trepoängare, gästande Bournemouth var aldrig nära att hota de kungsblå. Slutresultatet skrevs till 2-0.

Matchens första avslut på mål kom från Philip Billing efter en frispark från långt håll. Kepa hade inga problem med att skopa upp det försöket. Chelsea svarade med att vaska fram den första hörnan, men utan att få utdelning. Efter knappa tio minuters spel hittade Marc Cucurella in till Kai Havertz, men nicken landade en bit ovanför Bournemouths ribba.

Någon minut senare utsattes Christian Pulisic för en tröjdragning i offensivt straffområde, men fick ingen sympati från domare Simon Hooper. Med dryga kvarten spelad satte Jorginho igång ett vackert anfall. Italienaren hittade Mason Mount som vände upp och spelade fram Raheem Sterling. Engelsmannen tajmade löpningen perfekt och slog ett väl avvägt inlägg som Havertz kunde stöta in från nära håll. 1-0 till hemmalaget! Tätt inpå ledningsmålet behövde Denis Zakaria ses till av läkarteamet efter en smäll mot huvudet, men kunde tacksamt nog spela vidare.

Chelsea gjorde det lite väl svårt i ett omställningsläge halvvägs igenom den första halvleken. Mount lyckades med viss möda få fram bollen till Zakaria, som inte fick i väg något skott. Havertz visade prov på fin speluppfattning när han stannade upp och lade upp bollen för skott. Mount slog till med ett väl avvägt skott och 2-0 skickades in vid Travers vänstra stolpe.

De kungsblå tilläts fortsatt hålla i bollen för det mesta, men slarvade stundtals i speluppbyggnaden. Bournemouth var dock oförmögna att straffa Chelsea när hemmalaget slog bort bollen på egen planhalva. Med knappt två minuter kvar av ordinarie tid höll det dock på att gå för Chelsea. Thiago Silvas rensning fastnade på rödsvart anfallare, firma Zakaria/Koulibaly lyckades med nöd och näppe få undan bollen. Chelsea tog tillfället i akt att sätta full fart mot Bournemouths målbur. Pulisic lyckades sätta dit en andraboll som landade lägligt, men Hooper hittade en frispark åt Smith som var ensam försvarare i boxen.

Domarteamet lade till fyra minuter denna regniga tisdagskväll. Både Reece James och Raheem Sterling testade Travers i Bournemouth-kassen innan halvleken blåstes av, men 2-0 stod sig i paus.

Aftonen hade börjat så bra för Chelsea. Det glada humöret var på väg att få sig en rejäl törn. Comebackande Reece James lade sig ned på backen i den 53:e minuten och kunde inte fortsätta. Cesar Azpilicueta kom in i hans ställe och blev därmed den icke-brittiska spelare med flest matcher för Chelsea. En titel han delar med Petr Cech innan han går upp i ensam ledning med sitt nästa framträdande.

I den 60:e minuten fick Havertz en fin möjlighet efter gott förarbete från Sterling. Tysken fick dock ingen vidare träff och skottet passerade harmlöst förbi Travers närmsta stolpe. Någon minut senare var det Mounts tur att testa lyckan. Efter en snabbfotad omställning fick Chelseas nummer 19 driva bollen länge och väl innan han avlossade bössan. Travers dök ned mot den högra stolproten och styrde ut till en hörna.

Halvvägs igenom andra halvlek började Bournemouth få till något slags press mot Kepas målbur. Inhoppande kaptenen Azpilicueta visade prov på fin rutin när han tog sig för ansiktet och krävde någon minuts tillsyn från lagläkaren. Den pausen var välkommen när gästerna fick för sig att spela fotboll. Efter en kort Chelsea-hörna svingades ett inlägg mot Koulibalys panna, avslutet passerade tätt utanför den bortre stolpen.

Klockan hade tickat upp mot matchminut 79 när Kepa fick stå för en fin räddning på Christies försök. Det dröjde relativt lång tid mellan Chelseas första och andra byte. I den 82:a minuten äntrade Conor Gallagher och Pierre-Emerick Aubameyang Stamford Bridges inbjudande gräsmatta. Pulisic och Zakaria var spelarna som gjorde plats för dem.

I den 88:e minuten kom ett verkligt defensivt byte. Mittbacken Trevoh Chalobah ersatte yttern Raheem Sterling. Bournemouth började på något slags forcering, men agerade väldigt tafatt när de lyckades skapa fasta situationer. Anthony testade skott från en gynnsam frisparksposition, men skottet landade rakt på Kepa. Solanke skarvade ett försök utanför i det absoluta slutskedet. Närmare än så kom inte The Cherries.

Summering
Chelsea tog en välbehövlig trepoängare, de kungsblå var satta under rejäl press och levererade. Bournemouth utgjorde förvisso ett relativt beskedligt motstånd, men de hade ingen verklig chans mot Chelsea. Hemmalaget var klart bättre matchen igenom och hade inga problem med att bevaka den tvåmålsledning man skaffat sig efter dryga 20 minuters spel. Det lovar gott inför trippen till Nottingham på nyårsdagen.