Chelsea vinner WSL för fjärde året i rad
Mästarnas mästare! Fyra år i rad!

Chelsea vinner WSL för fjärde året i rad

Chelsea besegrade Reading på bortaplan med 0-3 i ligans sista omgång och säkrade därmed sin sjätte WSL-titel, varav de fyra senaste har kommit i följd. Sam Kerr och Guro Reiten agerade segerorganisatörer medan Magda Eriksson och Pernille Harder erhöll stående ovationer i vad som var de bådas sista framträdande för klubben.

Chelsea visade ännu en gång varför man är Englands bästa lag med ytterligare en liga- och cupdubbel. Inför den 22:a och sista omgången av WSL hade de kungsblå bättre målskillnad och två poängs försprång på Manchester United. Därmed hade de regerande mästarna allt i egna händer på gamla Madejski Stadium i Reading. Hemmalaget parkerade i botten av tabellen i stort sett hela säsongen, men hade även dem allt att spela för under lördagen. Skulle de lösa en seger samtidigt som Leicester tappade poäng hade The Royals chans att säkra förnyat kontrakt. Chelsea hade lyxen att kryss räckte för ligaseger, men trodde någon att Emma Hayes skulle nöja sig med det?

Sam Kerr fick med knappa kvarten avverkad ett gyllene läge när hon mötte Ève Perissets inlägg på volley, men skickade avslutet över ribban från nära håll. Erin Cuthbert väggade sig fram till ett avslut ett par minuter senare och prickade överliggaren. Magda Eriksson hade dröjt sig kvar i straffområdet och nådde fram till returen, men var hårt bevakad och kunde inte få returen på mål. Ytterligare två minuter senare hade Chelsea flyttat bollen ut till vänsterkanten.

Där ute, i vänsterkorridoren, det är Guro Reitens domäner. Norskan lyfte in ett perfekt avvägt inlägg mot radarpartnern Sam Kerr, som kliniskt nickade in 0-1 till gästerna från SW6. Chelsea ägnade därefter mittsektionen av den första halvleken med att springa åttor runt försvararna i offensiv tredjedel, men fick inte till särskilt många avslut. Det såg nästan ut som ett träningspass när Chelsea var så talrika så högt upp i planen, men målen uteblev.

När det började närma sig halvtidsvila hade Reading lyckats flytta upp laget något. Det blev deras dödsdom. Cuthbert skickade en hoppfull boll mot Reiten i djupled, som hade högerbacken Kith framför sig. Strax utanför eget straffområde stressades Kith till att helt missa sin mottagning, och Reiten blev ensam med Reading-keepern Moloney. Chelseas kanske främsta spelare denna säsong var iskall i detta avgörande läge och smekte in 0-2 under den utrusande målvakten.

Andra halvlek blev en ganska segdragen väntan på det stundande titelfirandet. Lauren James försökte stundom hitta på farligheter, liksom inhopparna Johanna Rytting Kaneryd och Jelena Cankovic. I den 84:e matchminuten byttes kapten Eriksson ut till stående ovationer från den vältaliga bortasektionen. På vägen ut hann svensken lämna över kaptensbindeln till Maren Mjelde och ta emot flera kramar från sina lagkamrater. En snygg gest från Emma Hayes, som förärat Pernille Harder med samma defilerande avslut dryga tio minuter tidigare.

Med fyra minuter kvar av ordinarie tid hittade Cankovic den outtröttlige Kerr i djupled. Chelseas nummer 20 hann ta både två och tre touch innan hon, i friläge, bestämde sig för att avsluta med yttersidan. Det enormt kaxiga avslutet studsade rätt på stolpen och ut, men Kerr fanns på plats för att stöta in sin egen retur. Slutresultatet skrevs till Reading 0 – Chelsea 3. När Manchester City slog Chelsea med klara 2-0 i mars fanns det en del frågetecken kring vart säsongen var på väg. Därefter vann Chelsea återstående sju ligamatcher med en målskillnad på otroliga 27-1.

Medan den lilla scenen byggdes upp inför titelutdelningen hann Chelsea smita ner i katakomberna för ett ombyte. Matchen i Reading vanns iklädda det beige-orangea tredjestället, när det nu var dags för medaljutdelning skulle de vackraste av färger, kungsblått, pryda mästarna. Millie Bright snodde åt sig den sista guldmedaljen för att hänga den runt Magda Erikssons hals, som sedan lyfte WSL-pokalen för fjärde gången i rad. Ett rent makalöst facit. CHELSEA! CHAMPIONS!
 

Den slutgiltiga WSL-tabellen
Lag M V O F MS P
Chelsea 22 19 1 2 +51 58
Manchester U 22 18 2 2 +44 56
Arsenal 22 15 2 5 +33 47
Manchester C 22 15 2 5 +25 47
Aston Villa 22 11 4 7 +10 37
Everton 22 9 3 10 -7 30
Liverpool 22 6 5 11 -15 23
West Ham 22 6 3 13 -21 21
Tottenham 22 5 3 14 -16 19
Leicester 22 5 1 16 -33 16
Brighton 22 4 4 14 -37 16
Reading 22 3 2 17 -34 11

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2023-05-27 18:28:07
Author

Fler artiklar om Chelsea