American Express Community Stadium, 2023-12-28 20:30

Brighton - Tottenham
4 - 2

Dagen efter: Vad är det som inte funkar?
Brighton fick två straffar mot Spurs efter trött försvarsspel av offensiva spelare.

Dagen efter: Vad är det som inte funkar?

Tottenham kom inte alls upp i nivå för andra raka matchen. Brighton utnyttjade det som Spurs bjöd på medan Spurs inte alls spelade på Brightons svagheter. Bror Hemming svarar på några aktuella frågor.

1. Tottenham låg under med 4-0 borta mot Brighton innan två sena reduceringar gjorde att det det såg bättre ut på pappret. Men hur illa var den här förlusten?

- Ja, vad ska man säga, den var riktigt illa? Jag tycker absolut att det här var värre än mötet med Everton, och mötet med Everton såg jag som säsongens sämsta insats. Kanake gick det lite för lätt för Ange Postecoglou i början, han hittade nödlösningar som fungerade, och han målade in sig i ett hörn genom hur han framställde sig själv och sin fotboll.

Mot Everton rasade Spurs samman efter en fin start, men det var framförallt i den andra halvleken som laget uppträdde aå där ledarlöst som vi ofta vant oss vid att se Spurs genom åren. Heung-min Son är inte den ledaren som tar tag i saker när det inte fungerar. Det är knappast en slump att Spurs fått sådana enorma problem så fort Cristian Romero inte kunnat spela. Titta bara hur det sett ut när han tvingats ut, som mot Chelsea eller mot Everton, eller när han inte kunnat vara med alls, som under dom tre matcherna efter Chelsea eller igår mot Brighton.

Att Romero är så viktig beror på många saker. Han är riktigt bra med boll, han är hård på ett sätt som inte bara gör skillnad när han sätter in sena och/eller fula tacklingar, men framförallt är han den där ledaren som genom sitt sätt att agera ger självförtroende åt alla medspelarna.


2. Om vi nu såg det här komma redan mot Everton, vad borde Ange Postecoglou ha gjort annorlunda för att det inte skulle bli så här?

- Ja, säg det, det är lätt att sitta här och låtsas som att det jag säger hade gjort skillnad. Men nånting hade jag nog föredragit framför ingenting. Det alldeles uppenbara är ju att Spurs spelade med en offensiv fyra som ska kunna göra jobbet där framme. Man spelade även med ordinarie målvakt och dom så viktiga Pedro Porro och Destiny Udogie. Nånstans landar jag i att bollen inte nådde fram till rätt personer. Dom två mittbackarna hittade inte upp i planen, och dom två centrala mittfältarna lyckades inte göra sig spelbara. Det saknades alltså den där spelaren som begär boll och som vågar hålla i den för att hitta vidare med en passning som öppnar upp. Jag vet att många har svårt för Giovani Lo Celso, men det är så konstigt att han inte får spela efter mötet med Everton. Även om han inte är den ledare som jag efterfrågar så kommer han göra sig spelbar, sen kommer han kunna hålla bollen tillräckligt länge för att Porro och Udogie ska komma in i planen och skapa det numerära överläget på mitten som har gett Spurs det övertag vi sett i matcherna under hösten.

Pape Matar Sarr funkar bredvid en spelskicklig lagkamrat, men han är inte den som tar tag i saker själv och leder ett mittfält. Däremot är han alldeles utmärkt när han har någon att förhålla sig till, då kan han både riva upp stora hål och städa upp när det krävs. Oliver Skipp funkade inte, Pierre Emile Højbjerg funkade inte, utan Sarr behöver nåt annat för att han ska fungera, någon som spelar sin egen fotboll. Sen förstår jag att en tränare tycker att Skipp och Højbjerg spelar mer för laget, men som jag varit inne på förr tycker jag att Lo Celso funkar bättre som startspelare än som inhoppare, justvför att han i en startroll tar ett annat ansvar medan han som inhoppare tar dumma beslut bara för att synas.

Så, utifrån gårdagens alternativ hade jag absolut svarat på insatsen mot Everton med att ge Lo Celso en start. Sen är han väl på väg bort, men är inte läget samma med Højbjerg? Kommer inte båda få lämna om rätt bud kommer? Sen tycker jag väl också att det börjar blibdags att inse att ett lag behöver en mittback. Jag vet inte hur alternativen är, men om inte Eric Dier är bättre än dom unga som satt på bänken är det kanske ändå Dier som ska spela, även om han också kan lämna i januari.


3. På nyårsafton spelar Spurs hemma mot Bournemouth. Vad hoppas du få se där?

- Spurs måste sätta full fart från start, det brukar vi få se, och jag tror att det blir extra viktigt den här gången. Sen är det mesta som det är, spelare är skadade och avstängda. Nu blev Kulusevski varnad efter att VAR givit Brighton straff när jag trodde vi fått lära oss att VAR inte kunde ge gula kort, så det öppnar kanske upp för Lo Celso i den rollen. Det gör att alternativen i övrigt blir mycket färre. Jag vet inte hur Spurs ska få igång det centrala mittfältet och få in Porro och Udogie i spelet, men det är en formstark motståndare som helt klart kommer gå för tre poäng. Men kanske att revanschlusta och hemmaplan kan sätta en matchbild som gynnar Spurs. I medgång är Spurs offensiv stark och då kanske bristerna i att förflytta bollen från målvakt över mittfältet blir mindre uppenbara. Men då måste presspelet istället vinna framgångar.
 

Spursredaktionen2023-12-29 10:12:00

Fler artiklar om Tottenham