Emma Hayes hyllar nyförvärven inför ligastarten
Hur många mål gör Sam Kerr i år? Hur många titlar lyfter hon tillsammans med Emma Hayes?

Emma Hayes hyllar nyförvärven inför ligastarten

WSL drog igång först igår, en vecka sent till följd av monarken Elizabeth II:s bortgång. Toppkonkurrenten Arsenal flög ut ur startblocken, imorgon är det Chelseas tur att svara. Tränare Emma Hayes gläds över sina nyförvärv inför säsongens första tävlingsmatch.

Chelsea skulle egentligen inleda säsongen med en hemmamatch på Stamford Bridge. Till följd av landssorgen spelas matchen mot West Ham istället den 28 september, då på Kingsmeadow. Chelsea gästar nykomlingen Liverpool imorgon, i matchtruppen lär det finnas flera nyförvärv.

Försvararna Kadeisha Buchanan och Ève Périsset har hämtats in från franska ligan, mittfältaren Katerina Svitkova från West Ham, samt Johanna Rytting Kaneryd och Jelena Cankovic från Damallsvenskan. Tränare Emma Hayes intervjuades av officiella hemsidan inför morgondagens drabbning med Liverpool.

”Det är alltid trevligt att se toppspelare komma till ligan, samtliga har gjort sig hemmastadda,” säger Hayes. ”Vissa av dem har inte engelska som modersmål, Ève är ett exempel, det kanske dröjer lite längre för henne. Katerina spelade i West Ham och har kommit in i det. Kadeisha har engelska som modersmål, det underlättar. Jelena har bara varit här i några veckor, men hon är verkligt energisk, en frisk fläkt. Johanna är en annan som talar engelska och har anpassat sig väldigt väl.”

Emma Hayes hade flera hål att fylla i sitt lagbygge efter att Chelsea tagit farväl av Ji So-Yun, Jonna Andersson och Drew Spence. Lägg till Melanie Leupolz mammaledighet och huvudbryn blev med ens ganska stor för mästartränaren. Staben började hämta in ersättare redan innan dessa nyckelspelare faktiskt lämnat, nu är känslan att man hämtat två ersättare för varje spelare som försvunnit.

”Det tar alltid lite tid för nyförvärv att anpassa sig, det faktum att vi lyckats behålla merparten av fjolårets stomme är alltid en trygghet för mig. Det är därifrån vi börjar bygga laget,” säger Hayes.

Ett nyförvärv som på pappret sticker ut är kanadensiskan Kadeisha Buchanan. Med en bra bit över 100 landskamper och ett bågnande troféskåp från tiden i Lyon är hon mer dekorerad än de flesta. Enligt Emma Hayes har den 26-åriga mittbacken redan svarat upp på förväntningarna.

”Hon [Buchanan] är en sann mästare,” säger Hayes. ”Hon har presterat på en hög nivå för både klubb- och landslag under en väldigt lång tid. Hon tog särskilt stora kliv i sin utveckling den gångna säsongen. Hon kommer till Chelsea för utmaningen, jag är säker på att detta är en miljö som kommer utmana henne att upprätthålla den kontinuiteten och bli en av de allra bästa. Hon passar in väldigt bra. En verklig karaktär, en rolig tjej.”

Chelseas trupp kan vid en första anblick se närmast överfull ut. När säsongen drar igång kommer landslagsstjärnor tvingas sätta sig på bänken såväl som på läktarplats. Emma Hayes menar att de regerande mästarna behövde värva in både bredd och spets för att klara en kalender med allt fler speldatum.

”Det är inte som i EM där du spelar sex matcher på sin höjd. Varje spelare måste kunna spela åtminstone 44 matcher. Det är ett långt år, du behöver bredden för att klara av det. Du kan inte ha samma lag varje vecka. Vi behövde det. Alla lag förstärkte, vi fick in det vi behövde. Alla vill alltid ha mer men jag är väldigt nöjd med gruppen vi har,” säger Hayes.

Liverpool vann The Championship i storartad stil ifjol, detta under ledning av före detta Chelseatränaren Matt Beard. I truppen har han före detta Chelseaspelarna Gilly Flaherty och Niahm Fahey till sitt förfogande. I The Reds trupp återfinns också den från Chelsea utlånade försvararen Charlotte Wardlaw, som var med och fixade uppflyttningen ifjol.

”Matt är en erfaren tränare som har byggt ett solitt lag inför säsongen,” säger Hayes om sin motståndare. ”Det är kul att se att de är tillbaka i högsta divisionen jag ser fram emot att möta dem på söndag. Jag älskar att återvända till Liverpool, jag pluggade där så det är fint att träffa gamla vänner.”

Sin vana trogen tog Emma Hayes tillfället i akt att prata upp sin motståndare. Enligt henne är Liverpool tillbaka i WSL för att stanna.

Jag tror att de inte bara klara sig, de kommer frodas,” säger Hayes. ”De har en erfaren tränare som kan ligan. Med de spelare han hämtat in ser du att han vet vad som krävs i den här ligan. De kommer inte slåss för överlevnad, de kommer vara konkurrenskraftiga denna säsong.”

Chelsea har vunnit ligan tre år i rad. Föregående säsong slutade med en dubbel efter triumfen i FA Cup-finalen. Champions League-finalen i Göteborg följdes upp av uttåg i gruppspelet ifjol, vilket lär vara ett horn i sidan till samtliga kungsblå som var inblandade. Emma Hayes säger dock att hon inte börjat tänka på vårens cup-slutspel. Allt handlar om att bli bättre för varje vecka som går.

”Jag vill bara bli bättre. Jag fokuserar inte på att vinna, jag vill bara bli bättre. Jag vill se till att träningarna håller toppklass, jag kommer se till att startelvan jag väljer presterar på den nivån vi kräver häromkring,” avslutar Emma Hayes.
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-09-17 11:44:41
Author

Fler artiklar om Chelsea