Allianz Arena, 2023-09-20 21:00

Bayern München - Manchester U
4 - 3

Fem tankar om förlusten mot Bayern München
Harry Kane och hans Bayern München blev en för svår nöt att knäcka.

Fem tankar om förlusten mot Bayern München

Tre gjorda mål på bortaplan mot Bayern München, ändå får United åka hem till Manchester med noll poäng. Efter en fin inledning straffades laget hårt, och det finns en hel del att förbättra. Men samtidigt finns en del saker att ta med sig. Nu försöker vi få någon klarhet i oklarheten.

Manchester United trodde på något
Som alla har koll på fanns inte jättemånga valmöjligheter för Erik ten Hag när det kommer till startelva, men likväl blev jag glad när jag såg uppställningen inför matchen. Och till en början blev det också fullträff på mycket. Onana dirigerade bakifrån och Reguilon – typ bäst i United första halvtimmen – for fram på sin kant. På mitten klev Eriksen och Fernandes upp och störde Bayerns uppspel samtidigt som Højlund löpte in på de ytor som skapades. Efter några tunga resultat i ligan var det fint att se ett United som tog sig an matchen med bestämdhet och inte nöjde sig med att spela en biroll. Något som också visar att Ten Hag kan sätta en matchplan. Det är så lätt att bli passiv i alla aspekter av spelet, men istället var det en proaktivitet som gav hemmalaget vissa bekymmer. Med lite kvalitet hade United också tagit ledningen efter några minuter, men när bollen inte sitter straffar det sig.

Visst blev André Onana utslagsgivande
Under den fina inledningen visade André Onana exakt vad han kan tillföra, och han är en stor faktor i att United kan ta initiativ. När han får bollen vid fötterna ser han ut att ha all tid i världen, han rullar kort och han slår långt och precist. Och han värderar på ett härligt sätt. Särskilt de längre bollarna gav United möjlighet att kliva fram, även om man inte vann förstabollen kunde den vinnas tillbaka. Han stod även för några fina räddningar, har stolparna med sig och uppvisar ett respektingivande spel i luften. Han gör en ganska bra match ändå, men när vi summerar har han hämtat bollen ur eget nät fyra gånger. Och det första målet är det han själv som bjuder på. Det går liksom inte att ge bort mål i matcher som denna, särskilt inte när laget i stort uppvisar alldeles för djupa dalar i perioder av matcher. Misstag händer, men en del i att United faller och hamnar på efterkälken har vår nya keeper.

Ett mittfält som lämnar hål och blir bekvämt
Alltså ja, Casemiro lämnar Allianz Arena med två gjorda mål och är också högst involverad i Højlunds reducering. Han slår en del fina passningar. Men han är också loj, blir bekväm och chansbryter i defensiven. Inte heller Christian Eriksen tar det ansvar som krävs i defensiven vilket ger Bayern stora ytor mitt i slottet – andra baklängesmålet som tydligt exempel. När dessutom Bruno Fernandes har fritt fram att röra sig över stora ytor och sätta press högt i plan häger saker och ting inte samman.
Man kan fundera kring vad som är hönan och vad som är ägget, men när Lisandro Martinez och delar av backlinjen vill vara aggressiva och trycka fram och täckning inte kommer bjuds Bayern in till fina ytor att attackera. Och det är de alldeles för skickliga för att inte ta tillvara på. Till slut gör ju Casemiro ändå de där två målen och det känns aningen märkligt att gnälla allt för mycket på honom, men någon håll-käften-prestation var det trots allt inte. Han får inte mycket hjälp av Eriksen och kan inte på egen hand lösa allt när det finns flera problem, men jag har ändå högre förväntningar.

Højlund har anlänt
Det är väl ingen jättematch vår danska nia bjuder på, men ett himla härligt mål prickar han in. Avslutet är inte perfekt och får hjälp av ett försvararben men det kunde jag inte bry mig mindre om. Det är exakt den där typen av mål jag vill se Højlund göra. Rashford har blicken uppe, har redan noterat att Højlund hittat en ledig yta och lägger bollen till dansken på ett tillslag. När bollen rullar över mållinjen går det att ta på den tyngd som lyfter från de där unga axlarna. På andra sidan fanns Harry Kane, en målgaranti och beprövad världsspelare. Även om Kane slarvade en del syns hans kvalitet, för att nå dit har Højlund en bit att vandra. Det tekniska utförandet kan utvecklas, men han har tyngden, snabbheten och framför allt en instinkt för att hitta ytorna i straffområdet och då i full fart attackera dem. När medspelarna, likt Rashford nu, lär sig hitta honom och inser hur det är att spela med en riktig nia kommer detta bli bra. Och att dansken fick göra sitt första mål för United kommer göra honom så oerhört gott.

Vilket ben ska jag stå på?
Uddamålsförlust borta mot Bayern München och tre gjorda mål. Det låter ju nästan bättre än man på förhand föreställt sig. Samtidigt misstag, hål i laget och stolpar som räddade från fler baklängesmål. Men United tar sig tillbaka in i matchen flera gånger trots att man hamnar i underläge och matchen ser ut att vara helt förlorad. Å andra sidan kan man inte stoppa blödningen efter första målet och släpper sedan in mål direkt efter att man hittar ett halmstrå två gånger om.
Ja, jag vet helt ärligt inte vilket ben jag ska stå på och vad jag egentligen tänker kring resultatet och prestationen. Det som gör mig glad är att se den positiva starten och att det fortsatt finns glöd för att ta sig in i matchen trots underläge på bortaplan mot en av titelfavoriterna. Men jag ser ju också att det mycket väl kunde slutat sämre och att det kanske inte var riktigt så nära en poäng som slutresultatet säger. Jag väljer att se det så här; besviken, men tuffaste matchen i gruppen är avklarad och det finns saker att ta med sig och delar att bygga på. United får tillbaka spelare, löser avancemang och börjar en resa uppåt.

Det finns mycket att säga om matchen, vilket ben står du på? Dela med dig av tankar i kommentarsfältet!

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2023-09-21 00:02:00
Author

Fler artiklar om Manchester U