Hur Chelsea lyckades värva Sanchez för endast 25 miljoner pund
Robert Sanchez, snart dags att se honom mellan stolparna vid Stamford Bridge och med ett lejon på bröstet!

Hur Chelsea lyckades värva Sanchez för endast 25 miljoner pund

I ett skede, och inte allt för länge sedan, värderades Robert Sanchez till 70 miljoner pund eftersom han var så högt uppskattad av Brighton.


Tidigare under sommaren budade Chelsea dessutom 40 miljoner pund för Sanchez tjänster men diskussionen avslutades fort. 

Brighton är för tillfället tydliga med att det kommer kosta 100 miljoner pund att värva Moises Caicedo. Det sänkta priset på Sanchez som Chelsea lyckades förhandla fram kan ses som en vinst. 

Slutligen kostade det 25 miljoner pund för att köpa loss honom. Det var ett pris som också Bayern München fick upp ögonen för. 

Den tyska klubben undersökte affären och såg om det fanns någon chans att kapa den. 

Då var affären ännu inte klar men Sanchez var själv inställd på att flytta till Chelsea. Övergången och sju års kontraktet bekräftades i lördags.

Det var den dåliga relationen mellan honom och Roberto De Zerbi som ledde till att hans situation i Brighton försämrades och att prislappen blev lägre. 

De Zerbi är en noggrann tränare som coachar sina spelare väldigt ordentligt. 

Resultaten av hans metoder har varit synliga men i vissa fall kan det leda till att spelarna inte kan utföra sina val lika fritt om de känner att en situation är alltför riskabel.

De Zerbi och Sanchez diskuterade men såg inte öga mot öga om saken med managern och till slut bestämdes det att den bästa lösningen var att vända sig till Jason Steele

Det beslutet var ursprungligen tänkt att agera väckarklocka för Sanchez men den förstnämnda överträffade förväntningarna för att behålla sin plats.

En av de viktigaste skillnaderna var att den 32-årige Steele passade bättre in i Zerbis spelstil och han var bättre på att pausa med bollen lite längre för att bjuda fram motståndaren mot det egna laget innan de sedan kunde spela runt eller genom dem.

Sanchez startade i både Brightons bortaseger mot Chelsea i ligan och i FA Cup-semifinalen mot Manchester United veckan efter, som de förlorade efter straffar. Prestationerna var dock inte tillräckligt bra för att vinna tillbaka platsen som förstemålvakt. 

Sanchez kritiserades för sitt kroppsspråk och var missnöjd över utebliven speltid men rykten om att han vägrade träna eller sitta på bänken under säsongens sista veckor har avvisats. 

Relationerna med De Zerbi försämrades ytterligare och slutligen värvades en ny målvakt, Bart Verbruggen in under sommaren. Sanchez tränade med Brightons U18-lag medan A-laget befann sig på försäsongsturné i USA. 

Sanchez hade tidigare blivit Brightons förstemålvakt efter att ha ersatt Mat Ryan under liknande omständigheter. Inga uppenbara problem är uppenbara för den stora världen men dåvarande tränaren Graham Potter ville ha en annan målvakt som var bättre med fötterna.

Om det fanns någon formdipp hos Sanchez förra säsongen anses det inte vara någon slump, efter att hans mentor och målvaktstränare Ben Roberts lämnat. 

Roberts lämnade Brighton för Chelsea i september tillsammans med Potter och har nu en övervakande roll i toppen av London-lagets målvaktsavdelning och återförenas nu med Sanchez.
 
De två har en slags far- och son-relation och Roberts vet exakt vad som krävs för att få igång Sanchez.

Det sägs att Sanchez grät när Roberts lämnade Brighton och 2021 berättade han för Mail Sport hur tacksam han var för Roberts högklassiga träning och den tuffa kärlek han fick och behövde.

Efter misslyckade lånesejourer i Forest Green och Rochdale ville Roberts hellre ha kvar Sanchez i Brighton än att låna ut honom igen. 

Han arbetade med att utveckla Sanchez fysiskt och mentalt och några månader senare hade han utvecklats enormt och slagit igenom i Premier League. 

Det fanns aldrig någon tvivel om att den 197 cm långa Sanchez hade de tekniska och fysiska kvaliteterna för att vara en toppmålvakt. 

Det som var mindre säkert var hans mentala beredskap. 

– När man är ung tycker man alltid att man är bättre än resten och att man direkt kan hoppa in och spela, har Sanchez berättat för Mail Sport.

– Men när man faktiskt hoppar in och spelar märker man: inte en chans att jag hade kunnat vara här för två år sedan. Lyckligtvis hade jag Ben som lärt mig otroligt mycket men samtidigt gett mig den tuffa kärleken och sagt: ‘’Du är inte alls redo. Sluta drömma.’’

Det sägs att Sanchez har ett väldigt starkt självförtroende, något som testats och väckt en del tankar under tiden i Brighton men som definitivt kommer att behövas och eventuellt vara välkommet i Chelsea när han ska konkurrera om förstemålvakt platsen med Kepa Arrizabalaga, som ligger före honom i rangordningen i både klubb- och landslag.

Huvudtränaren Mauricio Pochettino har talat med Sanchez och även fått positiv respons om att han potentiellt kan bli en världsmålvakt om han tränas på rätt sätt. 

Alvaro Morata rekommenderade Sanchez till Juventus när han ännu tillhörde klubben och spelade med honom under ett landslagsuppdrag. 

Verktygen och talangen finns helt klart hos Sanchez. Vad som också må krävas, tillsammans med Pochettinos träning, är lite tålamod när han väntar på sin chans vid Stamford Bridge.

Källa: Daily Mail

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2023-08-09 17:02:00
Author

Fler artiklar om Chelsea