Villa Park, 2024-04-21 16:00

Aston Villa - Bournemouth

INFÖR BOURNEMOUTH
Matty Cash blev hjälte i torsdags med mål under ordinarie tid samt vid straffläggningen. Är han redo att gå upp i ringen mot "The Cherries"?

INFÖR BOURNEMOUTH

Imponerande seger på Emirates förra söndagen. Kan Aston Villa leverera ytterligare en god prestation i ligaspelet? Texten kommer att analysera Aston Villas utmaningar och möjligheter inför söndagens match för att på så vis få en indikation på huruvida det är självklart med tre poäng eller inte.

AFC BOURNEMOUTH

Vi inleder utifrån motståndarnas perspektiv. Ifjol landade laget på 15:e plats i tabellen med resultatraden 11 segrar, 6 oavgjorda 21 förluster. Det kan ses som stabilt och till och med framgångsrikt för en nykomling. Men fotbollsgudarna ska veta att det stormade rejält i klubben inledningsvis ifjol. Efter att ha vunnit premiären över just Aston Villa så radade man därefter upp tre raka förluster med totalt 16 insläppta och noll gjorda mål. Det blev droppen för styrelsen som valde att entlediga Scott Parker, som tidigare varit hyllad för att ha avancerat uppåt i ligasystemet med ”The Cherries”. Fotboll är en resultatinriktad sport och det är vad som levereras i nutid som spelar roll, vilket Scott Parker fick erfara.

In kom Gary O´Neil och fick ordning på saker och ting som i sin tur resulterade i fortsatt spel i Premier League. Framgångsrikt och beundransvärt. Men inget nytt kontrakt för honom. AFC Bournemouth valde i stället att anställa från Spanien och La Liga. Från Rayo Vallecano hämtades Andoni Iraola som signerade ett kontrakt fram till juni 2025. Genidrag eller galenskap att hämta en tränare från då 11:e placerade laget i La Liga i stället för att fortsätta på det brittiska tränarspåret med O´Neil?

Som tidigare nämnt bedöms en tränare utifrån resultat. Laget har på 32 omgångar spelat ihop 42 poäng. Ifjol löste man 39 poäng på hela säsongen. Således har Iraola gjort fina framsteg med klubben och beslutet att anställa honom får anses vara klokt i efterhand. 13:e plats i tabellen med ”hugg” på 10:e platsen innebär att söndagens match är av stort tävlingsvärde även för Iraolas gäng.

Formmässigt så är Iraolas gäng i gott skick. 10 poäng 15 möjliga senaste 5 ligamatcherna med en målskillnad på 10 – 7 och således +3. Under säsongen har laget dunkat in 42 mål, varav engelsmannen Dominic Solanke har gjort 17 av dessa. En säsong som innebär personbästa med råge då den tidigare högsta noteringen gällande antal mål var sex. Aston Villa står således inför utmaningen att hantera AFC Bournemouths offensiv. Hur har det fungerat tidigare möten? Sedan Bournemouths återkomst till Premier League ifjol så har Bournemouth ”en av varje”, det vill säga en seger, en förlust och en oavgjord. Dock så har laget lyckats göra fyra mål på lagens tre senaste möten, varav hälften av målen gjordes i början på december när lagen kryssade mot varandra (2-2). I den matchen hade AFC Bournemouth 15 skott mot mål vilket innebar att Martinez, som tidigare i veckan blev stor hjälte i Europa Conference League, fick slita hårt för att hålla siffrorna nere och ge Aston Villa en chans till poäng.

Ytterligare ett bevis att Bournemouth är att räkna med ur ett offensivt perspektiv är att man i senaste matchen mot Manchester United öste på med 20 skott mot mål, 12 fler än sina motståndare. En indikation på att detta lag knappast ber om ursäkt för att ta plats eller visa upp sitt offensiva register. Utöver målkungen Solanke så har laget offensiva kort som Justin Kluivert och Antoine Semenyo att tillgå.

En möjlighet för Aston Villa under söndagen är att Emery har hittat nyckeln kring utnyttjandet av Bournemouths defensiva brister. På två möten med Bournemouth har Aston Villa med Emery som manager gjort fem mål. I senaste matchen på Villa Park vann man med 3-0 efter mål av Luiz, Ramsey och Buendía. Vad som dock är ”komiskt” är att ingen av nyss nämnda Villaspelare är tillgängliga under söndagen.

Likväl som ”The Cherries” är duktiga offensivt så är man även generösa defensivt. Sju insläppta senaste fem matcherna och totalt 57 på säsongens 32 ligamatcher. Ett snitt på 1,78 insläppta mål/match, vilket i sin tur innebär nästan två insläppta per match. Någonting som Aston Villa definitivt bör utnyttja med formstarka spelare som Ollie Watkins och Leon Bailey.

ASTON VILLA

Seger förra helgen mot Arsenal med 2-0. Några dagar senare reste laget ner till Frankrike för returmötet i Conference League mot Lille där det efter 90 minuter blev förlust med 2-1. Dock så hade Aston Villa ett måls fördel att spela på inför bortamatchen vilket innebar förlängning och straffar. En medioker insats av Aston Villa där man turligt nog kunde snubbla sig vidare till semifinal efter två straffräddningar av Emi Martinez, världens bästa målvakt. Aston Villa klara för semifinal i en europeisk klubblagsturnering samt att man fortsättningsvis befinner sig på och innehar den viktiga fjärdeplatsen i ligatabellen. En vecka som får beskrivas som glädjande, även om spelet nere i Frankrike lämnade mer att önska.

En utmaning för Aston Villa blir därmed hanterandet av det täta matchandet. Framgångsrika klubblag tenderar att ha ett tätare matchschema på grund av avancemang i diverse klubblagscuper. Har Emery någon lösning på hur spelarna kan optimera sin fysiska och mentala hälsa trots späckat schema med matcher och resor? 120 minuter fotboll i torsdags för sju utespelare, varav Pau Torres, Ezri Konsa och Ollie Watkins var tre av dessa. Hur står sig dessa tre skickliga och viktiga spelare fysiskt och mentalt under söndagen? Har det funnits tillräckligt med tid för återhämtning och ny uppladdning? Om detta är en utmaning för Aston Villa så bör det täta matchandet för Emerys spelare innebära en möjlighet för Iraola. Hur nyttjar man trötta motståndare? Vi lär därför få se ett bortalag på Villa Park som agerar framåtlutat, obekvämt och aggressivt för att på så vis spela på hemmalagets eventuella trötthet.

Likväl som det kan vara en utmaning att ladda om så kan Emery säkerligen även vända på inställningen och mentaliteten att Aston Villa just nu är inne i en beundransvärd fas och process där varje match under ligans två avslutande månader bör betraktas och uppfattas som en möjlighet att skapa historia. För varje seger och poäng, desto bättre förutsättningar ges det för att bibehålla sin position inom topp 4 i ligan vilket i sin tur skulle innebära gruppspel i nästa säsongs upplaga av Champions League. En våt dröm för samtliga involverade i Aston Villa FC. Varje spelare, ledare och supporter kan därför vara säkra på att det spanska geniet Unai Emery knappast lämnar någonting åt slumpen. Taktiskt är förberedelserna klara. Lyckas han även att motivera sina spelare till att stå för en god prestation på Villa Park under söndagen trots att laget har matchats tufft och hårt senaste veckan? Det finns faktiskt en del som talar för det. Om inte annat så har Unai Emery byggt upp det förtroendekapitalet.

TV

Matchen sänds på Viaplay med avsparkstid 16:00

 

Oskar Laurell2024-04-20 11:05:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa