Stamford Bridge, 2023-12-19 21:00

Chelsea - Newcastle

Inför: Chelsea – Newcastle United
Blir Raheem Sterling tungan på vågen mot Newcastle?

Inför: Chelsea – Newcastle United

Det stenhårda spelschemat i december fortsätter. Nästa uppgift för Chelsea är kvartsfinal i ligacupen, detta mot Newcastle United. De kungsblå har under tisdagskvällen möjlighet till revansch efter storförlusten på Tyneside för drygt tre veckor sedan.

Ja, Newcastle besegrade Chelsea med hela 4–1 i säsongens första möte lagen emellan. Nej, Chelsea var inte alls bra i den andra halvleken på St James’ Park. Värt att minnas är dock att första halvlek var förhållandevis jämn, även om Chelsea hade velat skapa fler klara målchanser. Det var inte Champions League-comebackande Newcastles champagnefotboll som fällde avgörandet i slutet av november. Istället föll Chelsea på eget grepp. Man stod och sov på en hörnvariant, som föranledde underläge 2–1. Inte ens en minut senare stod den annars så pålitliga Thiago Silva för en rejäl tavla, vilket bäddade för Joelintons 3–1-mål. Först där försvann Chelsea ur matchen. Inför den drabbningen talades det om att det var ett bra tillfälle att ställas mot skatorna. Eddie Howe hade en skadelista modell längre att förhålla sig till. Det hjälpte inte den gången, men mantrat upprepas återigen när Newcastle nu besöker London för kvartsfinal i ligacupen. Okej, Chelsea har en egen skadelista att förhålla sig till (med ett par nya namn, hurra!), men Newcastles bredd blir synad i sömmarna när de nu ska bolla Champions League och tre inhemska tävlingar samtidigt. Optimismen i det kungsblå lägret kommer nog från dessa fakta på bordet, snarare än segerruset efter vinsten mot tabelljumbon Sheffield United i helgen. Likväl är ligacupen klubbens kanske främsta chans på en titel denna säsong. Möjligheten finns där, och den ska tas på största allvar!

Historik
Sett till historiken har Chelsea ett övertag på skatorna från nordöst. Även om Newcastle United har ett slags bogey team-känsla över sig så har de 56 vinster mot Chelsea, medan de kungsblå gått segrande 78 gånger. Vid 40 tillfällen har det blivit kryss. Senast lagen möttes i just ligacupen var i september 2010, då de svartvita vann med 4–3 på Stamford Bridge. Carlo Ancelotti ställde ut en reservbetonad Chelsea-elva. De tvingades spela sista halvtimmen med tio man efter att Yossi Benayoun (!) tvingats utgå med en skada, detta efter att alla tre byten var gjorda. Målskyttar för Chelsea den dagen var Nicolas Anelka (två mål) och Patrick van Aanholt.

Läget i lagen

Chelsea (form: V-F-F-V-F)
Mauricio Pochettino fick ordning på laget mot Sheffield United och inkasserade en minst sagt välbehövlig trepoängare. Den första halvleken mot jumbon förstärkte den gångna veckans krisrubriker, men argentinaren var framgångsrik i sin matchcoachning, vilket lade grunden för en klar 2–0-seger på hemmaplan. En annan rubrik inför helgens match var inkluderandet av Christopher Nkunku i matchtruppen. Fransosen var ute och värmde upp ett par gånger, men kom aldrig in mot The Blades. Under måndagens presskonferens berättade Poch också att eventuell speltid för Nkunku i tisdagens cupmöte lär stanna vid omkring 20 minuter.

På presskonferensen upprepade Chelsea-coachen också hur högt man värderar ligacupen som tävling, så jag förväntar mig högst begränsad rotation. Enzo fick lite vila senast, undertecknad tror att Chelseas nummer 8 återförenas med Conor Gallagher och Moises Caicedo på mitten. Vissa förändringar lär dock tvingas fram genom tidigare nämnda skadelista. Marc Cucurella har opererat fotleden, hans landsman Robert Sanchez väntar fortfarande på utlåtande från specialister för att bedöma sin skada. Ðorde Petrovic höll nollan i sin första start för klubben och lär vakta kassen ett tag framöver. Noni Madueke tränar för fullt igen och kan vara aktuell för spel, frågetecken finns dock vad gäller Pochettinos förtroende för yttern. Romeo Lavia är inte helt hundra ännu, det meddelar klubben via den officiella hemsidan. På skadelistan finns också Reece James, Trevoh Chalobah, Wesley Fofana, Ben Chilwell, Lesley Ugochukwu och Carney Chukwuemeka.

Möjlig laguppställning (4-3-3): Petrovic; Disasi, Badiashile, Colwill, Maatsen; Gallagher, Caicedo, Enzo; Palmer, Jackson, Sterling

Newcastle (form: V-F-F-F-V)
The Magpies slarvade bort avancemanget till Champions League-sllutspelet häromveckan, men följde upp det med att besegra målglada Fulham i ligaspelet. Jag säger slarvar bort med tanke på hur mötet mot Milan utspelade sig i den sista gruppmatchen, men i en grupp som dessutom inkluderar PSG och Borussia Dortmund hade man på förhand givit Newcastle ganska små chanser att gå vidare. Skatorna har sju poängs försprång på Chelsea i ligatabellen och har alltså besegrat de kungsblå tidigare denna säsong. Precis som Chelsea är Newcastle svåra att placera för tillfället. Vinsten mot Fulham föranleddes av tre raka förluster, men de har också kryssat mot PSG och besegrat Manchester United i relativ närtid.

Eddie Howe har fått en bred trupp att jobba med, hans uppdrag blir också lättare när akademiprodukter som Lewis Miley tar rejäla kliv i utvecklingen. Det mildrar effekten av lagets många skador, åtminstone tillfälligt. Howe hade en ordentligt tunn bänk att använda sig av i helgen. Tur då att startspelarna gjorde jobbet när Fulham besegrades med 3–0. Newcastle saknar Targett, Manquillo, Anderson, Willock, Barnes, Murphy, och Pope på grund av skador. Sandro Tonalis avstängning gäller länge än. I helgen uppstod frågetecken för såväl Joelinton som Schär, medan Isak och Trippier kan vara aktuella att delta i någon mån under tisdagen. Botman gjorde ett kortare inhopp i helgen och kan vara aktuell för en startplats i mittlåset.

Möjlig laguppställning (4-3-3): Dubravka; Livramento, Lascelles, Botman, Burn; Longstaff, Bruno Guimarães, Miley; Almirón, Wilson, Gordon

Förväntad matchbild och tips
Med tanke på Newcastles framgång med matchplanen senast Chelsea stod för motståndet kan gästerna mycket väl komma att satsa på omställningar på Stamford Bridge. Om Joelinton saknas, vilket är sannolikt, så är det ännu ett tungt avbräck för skatorna. Chelsea har en fin andra halvlek att bygga vidare på från lördagen, Raheem Sterling centralt med Cole Palmer ute till höger funkade finfint. Åtminstone mot Sheffield United. Gästerna från Tyneside är en annan best, om än en sårad sådan. Trots de många skadorna i Chelsea-lägret har Pochettino betydligt fler alternativ när det kommer till att, vid behov, förändra matchbilden jämfört med sin kollega Eddie Howe. Om Chelsea kan undvika att lägga krokben för sig själva, vilket man har varit benägna att göra, tror jag att bredden kan komma att avgöra vilket lag som går vidare till semi.

Tips: Chelsea 2–1 Newcastle United

Värt att veta
Chelsea tar emot Newcastle United i ligacupens kvartsfinal tisdag den 19 november.
Matchen spelas på Stamford Bridge med avspark klockan 21:00.
Sänder matchen gör V Sport Premium och Viaplay.
Domare är Jarred Gillett.
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2023-12-18 18:34:00
Author

Fler artiklar om Chelsea