Stamford Bridge, 2024-05-02 20:30

Chelsea - Tottenham

Inför: Chelsea-Tottenham
Cole Palmer prickar in 1-1 från straffpunkten mot Spurs i november. För tillfället har han 20 PL-mål, kan siffran höjas ytterligare innan säsongen är slut?

Inför: Chelsea-Tottenham

PL omgång 35 avslutas med ett London-derby mellan Chelsea och Tottenham på Stamford Bridge på torsdag kväll.

Morgondagens möte mellan Chelsea och Tottenham Hotspur blir det andra den här säsongen. Senast lagen möttes var på Tottenham Hotspur Stadium i början av november. Då gick hemmalaget upp i tidig ledning genom Dejan Kulusevski i den sjätte minuten. Chelsea lyckades sedan få bollen i mål två gånger (Sterling 21’ och Caicedo 28’) men båda vinkades bort av VAR. I den 33.e minuten blev Cristian Romero utvisad och två minuter senare kvitterade Cole Palmer från straffpunkten. Första halvlek avslutades vid ställningen 1-1 men tio minuter in i andra halvlek tog Iyenoma Udogie sitt andra gula kort och Spurs hade endast nio spelare på plan. 

Några snabba mål blev det inte men tjugo minuter senare förde Nicolas Jackson upp Chelsea i ledning. 2-1 höll sig till 90 minuter men under den nio minuter långa tilläggstiden lyckades Jackson få bollen i mål ytterligare två gånger (90+4’ och 90+7’) 
och Chelsea lämnade planen med tre poäng och slutresultatet 4-1.

Senast lagen möttes på Stamford Bridge var i augusti 2022. Då slutade matchen 2-2 efter Chelsea-mål av Kalidou Koulibaly och Reece James, medan Pierre-Emile Hojberg och Harry Kane hittade nätmaskorna för Tottenham.

Senast Chelsea besegrade Tottenham på Stamford Bridge var i januari 2022. Efter en mållös första halvlek räckte mål av Hakim Ziyech (47’) och Thiago Silva (55’) till tre poäng.

Statistiken mellan lagen på de 34 senaste matcherna är 17 segrar för Chelsea, elva oavgjorda samt sex segrar för Tottenham.

Läget i lagen:

Chelsea
På de fem senaste matcherna (4 PL & 1 FA Cup) har Pochettinos mannar vunnit en, förlorat två och spelat oavgjort två.

I början av april väntade Sheffield United på bortaplan. Chelsea gick upp i tidig ledning i den elfte minuten när Thiago Silva nickade Conor Gallaghers hörna i mål, men tjugo minuter senare kvitterade hemmalaget genom Jayden Bogle.
Första halvlek avslutades vid ställningen 1-1 men tjugo minuter in i andra förde Madueke återigen upp Chelsea i ledning. 2-1 och tre poäng såg ut att bli verklighet men i matchminut 90+3 kvitterade Oliver McBurnie till 2-2 och lagen fick dela på poängen.
I nästa omgång väntade Everton hemma på Stamford Bridge. Då förde Cole Palmer upp hemmalaget i en tidig ledning i den trettonde minuten. Innan första halvlek var slut hann Palmer hitta nätmaskorna ytterligare två gånger (18’ och 29’) och i den 44:e minuten var det Nicolas Jacksons tur att göra mål. Första halvlek avslutades vid ställningen 4-0. Tjugo minuter in i andra halvlek satte Cole Palmer sitt fjärde mål från straffpunkten och i den 90:e minuten satte inbytte Alfie Gilchrist sista spiken i kistan med sitt första Chelsea-mål.

Den tjugonde april väntade Manchester City på Wembley i FA Cupens semifinal. Pochettinos mannar gjorde en bra match och skapade flera lägen, men lyckades inte få bollen i mål. Det straffade sig när Bernardo Silva satte in matchens enda mål för City i den 84:e minuten och Chelsea var utslagna ur FA Cupen.

Tre dagar senare väntade Arsenal på bortaplan. Hemmalaget gick upp i tidig ledning genom Leandro Trossard i den fjärde minuten. Arsenal hade spelövertaget under första halvlek men den avslutades vid ställningen 1-0. I andra halvlek började genomklappningen. Efter sju minuter gjorde Ben White 2-0 och fem minuter senare var det Kai Havertz tur att göra mål. Den tidigare Chelsea-spelaren hann även hitta nätmaskorna en andra gång endast åtta minuter senare och fem minuter senare var det Whites tur att göra sitt andra mål.

I Chelseas senaste match mötte man Aston Villa på bortaplan. Då satte Marc Cucurella bollen i eget mål efter endast fyra minuter och i den 42:a minuten gjorde Morgan Rogers 2-0. En sämre första halvlek följdes upp av en klart bättre av Chelsea och i den 62:a minuten reducerade Noni Madueke till 2-1. Tjugo minuter senare var det Conor Gallaghers tur att hitta nätmaskorna med ett snyggt långskott. Under tilläggstid fick Axel Disasi bollen i mål men det dömdes bort av VAR och matchen blåstes av vid ställningen 2-2.

För tillfället är Chelsea på nionde plats i PL-tabellen, en poäng mindre än West Ham som spelat två matcher mer och lika många poäng som Bournemouth som också spelat två matcher mer. Cole Palmer är lagets bästa målskytt, med 20 fullträffar i Premier League.

Chelseas skadelista är lång. Wesley Fofana, Reece James, Romeo Lavia, Lesley Ugochukwu, Malo Gusto, Ben Chilwell, Carney Chukwuemeka, Enzo Fernandez, Thiago Silva och Axel Disasi är inte tillgängliga för spel mot Tottenham. Raheem Sterling, Robert Sanchez, Christopher Nkunku och Levi Colwill är tveksamma.

Tottenham
På de fem senaste matcherna (samtliga i PL) har Spurs vunnit två, förlorat två och spelat oavgjort en.

Den 30 mars tog man emot Luton på hemmaplan. Då gick gästerna upp i ledning genom Tahith Chong i den tredje minuten. Fem minuter in i andra halvlek satte Issa Kaboré bollen i eget mål och i den 86:e minuten satte Heung Min Son in matchens slutresultat 2-1. 

Två dagar senare väntade West Ham på bortaplan. Ett tidigt mål av Brennan Johnson i den femte minuten följdes upp av ett nickmål av Kurt Zouma femton minuter senare. Andra halvlek förblev mållös och lagen fick dela på poängen.
Den sjunde april var det Nottingham Forest på hemmaplan. Båda lagen fick bollen i mål varsinn gång i första halvlek (Murillo 15’ och Wood 27’) men i andra halvlek drog Spurs ifrån och tog tre poäng efter mål av Van de Ven i den 52:a minuten och Porro sex minuter senare.

Den 13 april var det bortamatch mot Newcastle. Först gjorde Alexander Isak 1-0 i den 30:e minuten och två minuter senare var det Anthony Gordons tur att hitta nätmaskorna. Fem minuter in i andra halvlek satte Isak sitt andra mål och i den 87:e minuten fastställde Fabian Schär slutresultatet 4-0.

I lagets senaste match tog man emot Arsenal hemma. Efter första halvlek hade bortalaget en 3-0 ledning efter ett självmål av Hojberg samt mål av Saka och Havertz. Spurs krigade sig tillbaka in i matchen i andra halvlek med mål av Romero i den 64:e minuten samt ett straffmål av Son i den 87:e minuten, men fick slutligen lämna plan utan poäng efter slutresultatet 3-2. 

För tillfället är Spurs på femte plats i PL-tabellen, sex poäng mer än Manchester United som spelat en match mer, samt sju poäng bakom Aston Villa som spelat två matcher mer. Heung-Min Son är lagets bästa målskytt med 16 fullträffar i PL.

Även Spurs har en relativt lång skadelista. Alfie Whiteman, Iyenoma Udogie, Fraser Forster, Manor Solomon och Timo Werner är otillgängliga mot Chelsea. Oliver Skipp är eventuellt tillgänglig efter en längre tids krockskada. 

Förväntade startelvor:

Chelsea: Petrovic, Gilchrist, Chalobah, Badiashile, Cucurella, Caicedo, Gallagher, Madueke, Palmer, Mudryk, Jackson

Tottenham: Vicario, Porro, Romero, Van de Ven, Emerson, Sarr, Bissouma, Kulusevski, Maddison, Son, Richarilson

Förväntad matchbild:
Chelsea lär inte ha lika tur och få spela med två man mer under stora delar av matchen igen, men det finns en bra chans att ta hem tre poäng. En viss Cole Palmer lär vara sugen på att höja sitt målantal ännu högre än 20, ett positivt tecken är att femton av målen har gjorts på Stamford Bridge. Chelseas försvarsspel har inte varit stabilt på senaste tid, med sju insläppta på de två senaste PL-matcherna så någon hållen nolla lär det inte bli men jag tror att Pochettinos mannar slutligen drar det längre strået och vinner.

Speltips: 2-1 Chelsea
Avspark: Torsdagen den 2 maj kl 20:30, matchen sänds på V Premium och Viaplay.
Spelplats: Stamford Bridge
Domare: Robert Jones
VAR: Michael Salisbury

 

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2024-05-01 18:37:00
Author

Fler artiklar om Chelsea