Anfield, 2024-05-19 17:00

Liverpool - Wolves

Inför: Liverpool - Wolves: Slutet på en era

Inför: Liverpool - Wolves: Slutet på en era

Så var den här. Dagen då Klopp gör sin allra sista match som Liverpool-tränare. En lång och framgångsrik era når sitt slut under söndagen.

Det är dags för den dag, den match, alla Liverpool-supportrar bävat för sedan Jürgen Klopp i januari släppte bomben att han lämnar Liverpool efter säsongen.

Efter närmare nio år som huvudtränare i klubben blir matchen mot Wolves hans allra sista. Han fick inte riktigt den avslutningen som man kanske hade hoppats på när Liverpool i mars månad fortsatt var kvar i både Europa League, FA-cupen och dessutom med i titelstriden Premier i League i allra högsta grad. Men zoomar man ut och tittar på vilka förväntningar man hade på Liverpool inför säsongen så är Champions League-spel nästa säsong och en ligacuptitel taget, alla dagar i veckan.

Efter den mindre lyckade fjolårssäsongen, på det en ombyggnation av hela mittfältet och sedan en rejäl skadekris under denna säsong är det oerhört imponerande av Klopp och Liverpool att göra den säsongen man gjort.

Innan Klopp tog över klubben hade Liverpool endast kvalificerat sig för Champions League-spel blott en gång på sex år. Sedan tysken klev in vid rodret har Liverpool kvalificerat sig för Champions League varje år utom ett, om man räknar alla fullständiga säsonger.

Han har dessutom tagit Liverpool till tre Champions League-finaler, en Europa League-final, två ligacupfinaler och en FA-cupfinal.

Vi har vunnit i stort sett allt under hans ledning. Premier League, Champions League, FA-cupen, ligacupen, klubblags-VM, Supercupen och Community Shield. Han har gjort Liverpool till en maktfaktor i världsfotbollen igen och han har dessutom fått alla Liverpool-supportrar att drömma igen, på ett sätt man inte trodde var möjligt innan hans intågande. Innan han tog över hade Liverpool endast vunnit en ligacuptitel de senaste tio åren. Det hade varit en rejäl ökenvandring i flera år, men sedan anlände han, som en frälsare. Och när han tackas av inför ett fullspäckat Anfield imorgon gör han det som en legend.

Man har verkligen fått minnen för livet under hans tid. Första Premier League-titeln på 30 år bärgades i förkrossande stil, semifinalvändningen mot Barcelona på Anfield och den efterföljande Champions League-titeln, vändningen mot Dortmund på Anfield i Europa League-kvartsfinalen, överkörningarna mot ärkerivalen Manchester United och många, många fler. Ja, det finns verkligen HUR många minnen som helst jag skulle kunna rabbla upp här.

Vi har även fått sett mängder med fantastiska fotbollsspelare beträda Anfields gräsmatta under tysken. Jag tänkte därför sätta ihop den elva jag tycker är den bästa under Klopps tid i klubben. Det är inte nödvändigtvis de allra mest talangfulla, utan de som satte störst avtryck för Liverpools framgångar under Klopps ledning. Och den ser ut som följer:

Alisson - Trent Alexander-Arnold, Joel Matip, Virgil van Dijk, Andy Robertson - Fabinho, Jordan Henderson, Gini Wijnaldum - Mohamed Salah, Roberto Firmino, Sadio Mané.

Även Joel Matip kommer tackas av på Anfield imorgon. Klopps andra värvning som Liverpool-tränare, och vilken värvning det varit. En gigant i det försvar som var bland Europas bästa under så många år och en stor bidragande faktor till alla titlar som bärgats de senaste åren. Tyvärr avslutades den här säsongen alldeles för tidigt för honom, på grund av en korsbandsskada. Men det är verkligen en helt fantastisk fotbollsspelare och han kommer vara rejält saknad.

Även Thiago lämnar Liverpool efter säsongen. Den överlägset mest tekniskt skickliga fotbollsspelare jag sett i en Liverpool-tröja under min livstid, tillsammans med Luis Suarez. Han ser, och gör, saker som det inte är många andra fotbollsspelare som kan. Även om han brottats med enorma skadeproblem under sin tid i klubben kommer jag verkligen inte glömma den fotboll han presterade under våren 2022, wow säger jag bara.

Kan bara avslutningsvis ta och konstatera att det förmodligen inte kommer vara ett öga torrt hos någon Liverpool-supporter imorgon eftermiddag.

Vad?  Liverpool – Wolves i omgång 38 av Premier League.

Vart? Anfield.

När? 17.00, söndag.

Kanal? V Sport Extra/Viaplay.

Lukas Abrahamsson@AbrahamsonLukas2024-05-18 12:53:00
Author

Fler artiklar om Liverpool