Estadio do Dragao, 2024-02-21 21:00

Porto - Arsenal
1 - 0

Inför: Porto - Arsenal

Inför: Porto - Arsenal

Det var sju år sedan Arsenal senast stod i en åttondelsfinal i Champions League. Säsongen 09/10, ytterligare sju år tidigare, var senaste gången man tog sig till kvartsfinal efter att ha slagit ut Porto. Nu möts klubbarna igen.

Kanske är ni några som kommer ihåg säsongen 09/10 och åttondelsfinalerna mot Porto. Efter förlust med 2-1 i första mötet vann Arsenal sedan hemmamötet bekvämt med 5-0 och tog sig vidare till kvartsfinal. Det som kanske var mest minnesvärt var Samir Nasris solomål hemma på The Emirates. Men jag klandrar er inte om ni inte kommer ihåg, för det var alltså hela 14 år sedan. 

På något sätt känns det kanske bra att det är just Porto som står för motståndet i den här åttondelsfinalen. Givetvis finns det ingenting från matcherna för 14 år sedan som talar för en historisk upprepning, men om man är vidskeplig så finns det kanske något betryggande i det. 

Om vi tittar på lagen så finns det egentligen ingenting som talar för ett Porto-avancemang. Arsenal går som tåget och har på de senaste fem matcherna gjort 21 mål framåt och endast släppt in två. Allting klickar för tillfället och man spelar oerhört konsekvent där varje match mer eller mindre upplevs som en repris från den förra. För tillfället ser det heller inte ut som att skadeläget har försämrats där Arteta har fria tyglar att spela exakt samma elva som i de senaste matcherna. De som saknas är fortfarande Jesus, Zinchenko, Partey, Smith-Rowe, Vieira, Tomiyasu och Timber som enligt rapporter ska börja träna för fullt i slutet av månaden. 

Porto vet vi är starka ute i Europa och är ett lag som måste tas på allvar, inte minst hemma på Estadio do Dragao. Däremot har laget inte varit helt övertygande hemma i Portugal där man ligger trea, sju poäng bakom Sporting och Benfica med en match mer spelad. Dessutom har det kommit ut rykten att deras stjärnanfallare Mehdi Taremi har ådragit sig en skada vilket vore ett stort tapp för hemmalaget. 

Jag är övertygad om att detta kommer att bli en svårspelad match, precis som de allra flesta bortamatcher i Europa. Trots att Arsenal har 11-0 på sina senaste två matcher kan vi inte ha de förväntningarna inför det här mötet. Det handlar om att få med sig ett bra eller godkänt resultat för att sedan ro mötet i hamn hemma i London. Med det sagt har Arsenal kapacitet och goda möjligheter att stänga mötet redan här och nu, även fast jag tror att historien kan bli lite mer komplicerad än så. 

När? Onsdag 21 februari kl 21:00.
Hur? Cmore/Tv4 play.
Vad? Champions League 2023/24. 
Var? Estadio do Dragao.
Tips: Vinst, 0-2. 

Jacob Olin Karlsson2024-02-20 11:11:58
Author

Fler artiklar om Arsenal