2023-12-23 16:00

Stoke - Millwall

Inför Stoke-Millwall
Steven Schumacher gör sin första match som Stoke-tränare

Inför Stoke-Millwall

I onsdags presenterades Steven Schumacher som Stokes nya huvudtränare. Nu väntar hans första match för klubben när Millwall gästar.


Förlusten mot Sheffield Wednesday blev droppen som fick Alex Neil-bägaren att rinna över. Neil fick sparken och assisterande tränaren Paul Gallagher tog över temporärt och lyckades skrapa ihop två poäng hemma mot Swansea och borta mot West Bromwich. Men i onsdags blev det klart att man plockar in seriekonkurrenten Plymouth Argyles Steven Schumacher som ny huvudtränare fram till 2027. 

39-åringen från Liverpool är bara inne på sin tredje säsong som huvudtränare men har gjort ett bra jobb på den engelska sydkusten. Förra säsongen tog man över hundra poäng i League One och trots en av seriens lägsta budgetar ligger man nu på en 16:e plats i The Championship, sex poäng över nedflyttningsstrecket. Efter uppflyttningen till The Championship har han gått över från 3-4-2-1 till att oftast utgå från en 4-3-3-formation vilket har funkat bra. I Plymouth har han spelat en offensiv fotboll som framförallt har gett resultat på hemmaplan där man har vunnit 27 av 34 matcher sedan starten av förra säsongen. Han har också visat sig väldigt skicklig på att utveckla unga spelare vilket vilket bådar gott med tanke på att Stoke har en hel del outnyttjad potential i truppen.

Men det är inte bara Schumachers kvaliteter som ser bra ut, även faktumet att han anställs som just “huvudtränare” och inte “manager” ger en hint om en viktig strukturell förändring i klubben. Tidigare har managern haft i princip allt ansvar för spelarrekryteringen, men nu kommer Schumacher ha ett delat ansvar tillsammans med tekniske direktören Ricky Martin och rekryteringschefen Jared Dublin. Den här managerstrukturen har varit Stokes enskilt största problem de senaste åren eftersom man har blivit alldeles för “tränarstyrda”. Man har fastnat i en ond spiral där man tar in en tränare som får värva sina spelare, men när resultaten inte kommer byter man till något helt nytt och tvingas bygga om från grunden igen. Förhoppningsvis kan det här ge klubben en mer stabil grund så att man slipper genomgå en revolution varje gång man byter tränare. Hur som helst ska det bli spännande att se om Schumacher kan sätta sin prägel på laget redan mot Millwall i eftermiddag.

 

Linus Norrbinlinus.norrbin@gmail.com@NorrbinLinus2023-12-23 13:02:00
Author

Fler artiklar om Stoke