Krönika: Stamford Bridges största artist lägger penseln på hyllan
Tack för allt du gav oss, Eden.

Krönika: Stamford Bridges största artist lägger penseln på hyllan

En av 2000-talets allra mest underhållande spelare har valt att avsluta sin fotbollskarriär. Vi behöver nog inte oroa oss för vad familjemannen Eden Hazard ska ta sig för härnäst, men vi måste passa på att hylla det artisteri han har bjudit oss på.

”I'm signing for the champion's league winner.” Så löd den ikoniska tweeten som Eden Hazard författade den 28 maj 2012. Belgarens nästa steg i karriären efter ett historiskt ligaguld med Lille föregående säsong var därmed fastställt. Efter veckor, månader, med spekulationer om Hazards framtid valde huvudpersonen själv att ta bladet från munnen – även om han fortfarande inte skrev rakt ut vilken klubb som skulle komma att bli hans nästa arbetsgivare. På sin charmanta, knaggliga engelska ville han behålla något slags spänning in i det sista.

En vecka passerade innan Chelsea själva kunde offentliggöra värvningen av Eden Hazard. En sju år lång kärlekshistoria hade inletts. Trots en turbulent debutsäsong med tränarskifte i november visade den då 21 år gamla yttern vad han ämnade att bidra med. 46 framträdanden under sitt första år med Chelsea kröntes med klubbens, och Hazards, första triumf i Europa League. Eden Hazard visade redan för tio år sedan vad som nu står klart: han är den största artist som någonsin har äntrat Stamford Bridges gräsmatta. Vid varje bollkontakt drog publiken efter andan. Det spelade ingen roll om han fick bollen felvänd med en försvarare i ryggen, med bollen fastlimmad vid fötterna snurrade han och spurtade förbi sin bevakning. Oavsett hur trångt det var på offensiv planhalva så kunde Eden Hazard skapa farligheter för sitt Chelsea.

Artisteriet var som sagt tydligt från dag ett. Efter att ha satt sitt första mål i kungsblått på straff mot Newcastle United var det dags för mer estetiskt tilltalande kassar. Tre kanonskott med vänsterfoten mot Aston Villa, Stoke City och Sparta Prag utmärkte sig denna debutsäsong. Att Hazard fortsatte leverera i målprotokollet vet ni om. Ni vet också att han hade en fantastisk förmåga att kombinera med sina lagkamrater, oavsett om de hette Fernando Torres, Samuel Eto’o eller Diego Costa. Projektet ”MaZaCar” blev det inte så mycket av under Hazards första tid i England, men med sitt artisteri gjorde han ständigt sina lagkamrater bättre.

Under säsongerna som följde blev spelaren Eden Hazard alltmer synonymt med klubben Chelsea. När den legendariska centrallinjen bestående av bland andra Frank Lampard, Didier Drogba, John Terry och Petr Cech började tacka för sig fanns Eden Hazard på plats för att agera stöttepelare och självklar kronjuvel i Chelseas nya truppbygge. Han var lagets bästa spelare när José Mourinho och Antonio Conte coachade Chelseas herrlag till sina senaste ligatriumfer. Hazards artisteri, det som också mynnade ut i konkreta och avgörande insatser kring motståndarnas mål, kompletterades med en väldigt älskvärd attityd utanför planen. Uppföljaren till ”Champion’s league” blev att belgaren döpte om Shrewsbury till ”Strawberry”. Han försökte med viss möda försöka lirka ur några ord på engelska ur Diego Costas mun efter att ha snott åt sig Chelsea TV:s intervjumikrofon. Sammantaget var han precis allt vad man hoppats på när det stod klart att Chelsea vunnit dragkampen om Lilles stjärnskott.

Eden Hazards förmåga att transportera bollen på detta mest spektakulära och effektiva sätt var en välsignelse för Chelsea, men kanske också något av en förbannelse för spelaren själv. Trots sin välskulpterade bakdel lyckades han inte hålla undan alla bevakare. Under sin tid på de brittiska öarna var belgaren konsekvent Premier Leagues mest foulade spelare. Särskilt många matcher missade han dock inte under sin tid i kungsblått, men frågan är om inte den statistiken är vad som började ta ut sin rätt efter flytten till Real Madrid sommaren 2019. Fotleden som trilskades opererades både en och två gånger, men Eden Hazard fick aldrig chansen att göra sig själv rättvisa efter sina drömmars flytt. Chelsea var absolut ingen mellanlandning för Hazard, men han ville gå i idolen Zizous fotspår och ta Santiago Bernabeu med storm.

Hazard signade för de regerande Europamästarna sommaren 2012, men han lyckades aldrig vinna just den trofén med klubben. Istället fick han lyfta pokalen med de stora öronen nere i Spanien, men varken han själv eller någon annan ansåg nog att han hade särskilt stor del i den framgången. Skadorna kom vid helt fel tidpunkt för den magiske yttermittfältaren. Plötsligt blev hans avslappnade inställning till träningspass en nagel i ögat på supportrarna. I somras valde belgaren och Real Madrid att bryta kontraktet i förtid, kanske ett tecken på vad som väntade. Elva år har gått sedan den där tweeten. Eden Hazard meddelade under tisdagen att han avslutar sin professionella fotbollskarriär. under dessa år hann den belgiska artisten med att förföra en hel fotbollsvärld. Vi ska vara tacksamma för att merparten av Edens konst utspelade sig i lustgården som vi kallar Stamford Bridge. Det kommer dröja innan vi ser en spelare av hans kaliber och karaktär igen. Tack för allt du uträttat, Eden, och lycka till med nästa äventyr.

TV: Hazards fem snyggaste mål i Premier League
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2023-10-10 16:48:00
Author

Fler artiklar om Chelsea