Liverpool – Bayern München 3–4 (2–2): Offensiven sprudlar, defensiven pudlar

Liverpool gjorde sig redo för den andra försäongsmatchen i Singapore och den första mot ett bra motstånd. Bayern München stod på andra sidan och återigen fick vi se att offensiven är stark och defensiven har saker att jobba på. Redaktionen ger er rapport och betyg från den nästsista träningsmatchen.

Liverpool startade matchen fartfyllt och redan inom två minuter hade laget tagit sig genom Bayern München, och även tagit ledningen. Ett snabbt väggspel mellan Cody Gakpo och Diogo Jota spelade bort fyra av tyskarnas försvarare och Gakpo kunde fri med Yann Sommer bomba in ledningsmålet i nättaket.

Efter det tidiga målet blev det återigen match av det, och det gjorde mig glad att se lag som utbyter anfall med varandra i stället för att Liverpool dominerar och släpper in enkla kontringsmål. Detta trots att Bauern München under denna period hade Liverpool något med kniven mot strupen. Trots det var det Liverpool som skulle utöka sin ledning.

En relativt ovanlig syn mötte oss efter knappt en halvtimme när Robbo klev upp och tog en hörna ifrån höger, däremot får det gärna bli en syn jag ser igen. Skotten hittade nämligen Virgil van Dijks panna och vips hade båda holländarna gjort mål och Liverpool.

Det finns mycket positivt att säga om offensiven under försäsongen, inte nog med att alla sex i ”fronttrion” presterar sitter även inläggsspelet som förut. Däremot finns det större frågor att ställa om defensiven. Mittfältet hade det tufft mot Bayern och högerbacksplatsen testade vi att köra utan, något som straffar sig.

Det inleddes med att Kim-Min Jae slog en långboll in i högerbacksytan och Serge Gnabry alldeles för enkelt kunde bryta sig in och reducera för tyskarna. Sedan skulle samma Gnabry få öppen gata på högerkanten och kliva in och servera en fritstående Leroy Sané på andra kanten så var det kvitterat. Happ.

Innan den första halvleken var slut skulle även Alexis Mac Allister sätta sig ner skadad. Happ.

Den andra halvleken blev något mer kontrollerad. Båda lagen skruvade på detaljer och slarv, och dessutom drog en del byten ner på tempot. Men Liverpool skulle repa sig.

Efter en dryg timme tog sig Mohamed Salah fram på kanten och spelade en hård boll in i miten, och där som gubben i lådan kom en behärskad Luis Díaz fram och sög åt sig bollen innan han bombade in 3–2 i det bortre hörnet.

Liverpool kändes under den här perioden som laget med mest kontroll, men försäsongen handlar enbart om att höja antalet mål per match i snitt, verkar det som.

Bayern München skulle kvittera återigen. En inläggsfrispark väl avvägd av Joshua Kimmich nådde Mathijs de Ligt och Alisson kunde inte mer än att parera den till en fristående Josip Stanisic som kunde lägga in bollen i öppet mål.

Liverpool tog återigen tag i taktpinnen och skapade ett par lägen i slutet av matchen, bland annat ett där Darwin måste göra mål och ett där Ben Doak står för en elegant räd men där sista passningen saknar kvalité. Istället skulle Bayern München dra det längsta strået och trots en eventuellt offside väljer vi att hylla ynglingen Frans Krätzigs dundervolley som fastställde slutresultatet 3–4.

Återigen en match där offensiven sprudlar men defensiven får pudla, nu väntar Darmstadt på måndagkväll i den sista träningsmatchen innan Premier League startar med en bortamatch mot Chelsea nästa helg. Känner ni vibbarna?

*Under försäsongen tänker jag att vi även inkluderar spelarbetyg, eller en bättre formulering, spelartankar i matchrapporten. Mycket tyder på att vi likt denna match kommer få se flera spelare så ta betygen från en halvlek med en nypa salt och läs hellre genom tankarna.

Alisson 7
Står för många bra räddningar men får inte den hjälp han behöver. En sjua trots tre insläppta mål, enligt vissa för högt och enligt mig ett betyg bara Alisson kan klara av.

Trent Alexander-Arnold 4 (ut 61’)
Trent hade en tuff dag på jobbet. Inte tillräcklig i duellspelet, svag i passningar och lite vilsen när han ska hantera både mitten och högerbacken. Det har sett bättre ut när det funnits någon annan som högerback och vi får hoppas att Klopp inser det inför seriestarten och att Trent då enbart får fokusera på mittfältet (eller högerbacken).

Joel Matip 5 (ut 45’)
Gör ingen briljant insats, men får ett otacksamt arbete att göra när Liverpool valde att ignorera högerbackspositionen. Trent Alexander-Arnold spelade på mittfältet med ett minimalt ansvar för högerkanten och Bayern München utnyttjade det gång på gång i den första halvleken. Däremot såg Matip bättre ut med fötterna i denna match kontra de tidigare inhoppen och det får vi se som ett steg i rätt riktning.

Virgil van Dijk 8 (ut 75’)
Rejäl i försvarsspel och avvärjer en hel del chanser från tyskarnas sida, dessutom är han helt felfri med fötterna och i passningarna under dagen och får kröna insatsen med ett mål. En ytterst välbehövlig uppvisning från kapten van Dijk idag.
Andrew Robertson 7 (ut 61’)

Alexis Mac Allister 4 (ut 45’)
Har en ganska tuff match. Visar ändå prov på att fötterna finns där och är till stora delar stabil i passningsspelet, däremot förlorade han en hel del kamper på mittfältet och det väcker ytterligare en oro till hur Liverpool ska formera mittfältet i premiären mot Chelsea. Dagens uppställning var bland det mest obalanserade jag bevittnat och så kan vi inte spela i ligan om vi vill tillhöra toppen.

Curtis Jones 5 (ut 75’)
Inte heller Curtis är den duellspelaren vi behövde på mitten idag, däremot tar han stora kliv i spelet. Fina fötter och gör mycket i spelet enkelt och bra, det känns som att den unga engelsmannen mognat och är redo för nästa steg. Dock behöver han en bollvinnare bakom sig.

Dominik Szoboszlai 5 (ut 75’)
Bäst av mittfältarna i duellspelet, och helt okej med fötterna. En liten förbättring gentemot vad vi sett tidigare och kommer växa in i rollen.

Mohamed Salah 6 (ut 75’)
Svag i första halvleken och sticker inte ut i den andra, men lyckas producera siffror. Idag stannar det vid en assist men viktigt att han är med från start för vi kommer behöva göra mål.

Cody Gakpo 7 (ut 61’)
Ett bra avslut leder till mål, och anfallarna visar vägen under försäsongen. Inte Gakpos bästa match under försäsongen och det är ett positivt betyg.

Diogo Jota 6 (ut 45’)
Sliter mycket och hårt och vill göra det svårt för Klopp att formera en trio där fram. Inte den bästa matchen på försäsongen av Jota men klart godkänd och får kröna den med en assist till Gakpo. Ett energiknippe och kommer, som jag tidigare sagt, bli viktig för att ändra matchbilder och trycka på i matcher där vi jagar.

Ibrahima Konaté 6 (in 45’)
Blir stabilare när Konaté kommer in, men får även han ta ett större lass själv. Spela utan kompanjon bredvid honom till höger är inte att tänka på.

Luis Díaz 7 (in 45’)
Elektrisk spelare med ytterst fin kontroll, kul att se honom komma i gång och dessutom få bidra med ett vackert mål.

Darwin Núñez 6 (in 45’)
Borde gjort mål idag, men skapar sina lägen och får avsluten på mål. Det finns något i honom denna försäsong som saknades förra året.

Joe Gomez 5 (in 61’)
Inte dåligt, men inget märkvärdigt. Den stora frågan är om han får bli högerback för säsongen om Liverpool avlastar Trent från den positionen och det ansvaret. Hade nog behövts idag.

Kostas Tsimikas 5 (in 61’)
Får det inte att stämma, något står inte helt rätt till hos greken och det behövs en uppryckning från hans sida. Kommer mest troligt bli en cupspelare.