Marcel Sabitzer lånas in från Bayern München
Eriksens temporära ersättare

Marcel Sabitzer lånas in från Bayern München

Österrikaren lånades in på Deadline Day från den tyska giganten på ett kontrakt till juni 2023. Mittfältaren blir den kortsiktiga lösningen på skadesituationen på mittfältet.

Igår kom beskedet att Christian Eriksen kommer att vara skadad framtill april efter en vårdslös tackling från Andy Carroll. Detta tvingade Murtough och ten Hag till att agera på Deadline Day. Ersättaren för Eriksen blev 28-åringen från Österrike. 

Sabitzer fick sitt stora genombrott i RB Leipzig där han gjorde 52 mål och 42 assist på 229 matcher. Han flyttade till Bayern München augusti 2021 men har inte producerat liknande siffror, med bara två mål och två assist på 54 matcher. Österrikaren har dock en spelarprofil som ten Hag vill ha då Sabitzer är en tvåvägsspelare som kan fungera på flera olika positioner och är bra på fasta situationer.

I nyhetspanelen om Uniteds andra lån under januarifönstret har vi Johan Åkesson och Marcus Sundell.

Har Sabitzer varit på Uniteds radar över en längre tid eller är detta bara en paniklösning?


Marcus:
Man vill ju gärna tro att detta är en värvning som har diskuterats en tid. Men tror den kom till på grund av att Eriksen skada var värre än man trodde först. De var tvungna att agera helt enkelt och då tror jag att Sabitzer var högt upp på Erik ten Hags lista.

Johan:  
Jag har svårt att se att Marcel Sabitzer skulle ha varit en prioriterad värvning under
ett sommarfönster. Dock är jag tämligen övertygad om att både scouter och framför allt ten Hag har god koll och värdesätter spelaren Sabitzer. Lösningen kom under oförutsedda omständigheter och behöver nödvändigtvis inte ses som endast en paniklösning. Men faktum är ju att man någonstans får se det som det pga Eriksens skada samt skada på backup McTominay. 

Känner du att Sabitzer passar in i Uniteds trupp?

Marcus:
Jag tror faktiskt han kommer passa bra in i det spelsystem Erik ten Hag spelar. Tyckte väldigt mycket om honom när han var i Leipzig då jag såg honom som en löpstark tvåvägsspelare. 

Johan:
Med utgångspunkt från vilken typ av spelare han är så tror jag han kan vara ett gott tillskott för United. Han är en dynamisk mittfältare som kan fungera på alla mittfältspositioner, främst defensivt och som balansspelare, likt Eriksen. Det är en kreativ och positionssäker spelare som förhoppningsvis passar i ten Hags presspel. Således lär han fungera som en direkt ersättare till Christian Eriksen

Vad för avtryck tror du att Sabitzer kommer att göra i United?

Marcus:
Känns som detta kommer bli succé. Tror han kommer ta Eriksen plats rakt av under tiden han är skadad. Ser honom som bättre än både Fred och Mctominay som vi har där just nu. 

Johan:
Alltså, det är ett lån till sommaren. Det är svårt att framställa sig en avgörande spelare då. Men jag tror faktiskt att han kan komma att vara nyttig och fylla en funktion i ett lag som kommer behöva roteras under sista halvåret. Således tror jag att Sabitzer mycket väl kan göra ett gott intryck. Men vi ska komma ihåg, det är kort tid och tight utrymme som han har på sig att göra något som skulle kunna leda till en eventuell permanent övergång.

Deadline day är över och United tog in två spelare under januarifönstret. Hur är känslan inför andra halvan av säsongen?

Marcus:
Känslan är ändå rätt bra. Tycker vi skulle gått efter en mittfältare även om Eriksen inte blivit skadad. Men både i försvaret och i anfallet tycker jag vi har rätt bra täckning nu. Är väl en skada på Casemiro som skulle kunna förstöra denna vår är ändå känslan. Så topp 4 och 1-2 titlar ska vi nog kunna klara av och det hade jag verkligen tagit om någon frågat inför denna säsong.

Johan:
Känslan är god, men den anledningen stavas främst Erik ten Hag. Jag har ett oerhört stort förtroende för honom. Det ska tilläggas att vi har ett slagkraftigt men fragilt lag. Vi kommer behöva förstärka rejält i sommar, och då är det är av yttersta vikt att vi redan nu kan sondera terrängen för vilka som ska säljas och vilka som ska värvas. Så känslan är att laget för dagen är starkt men samtidigt bräckligt och saknar ordentliga back-ups på framför allt mittfälts- och anfallspositioner. Således känns också värvningen av Sabitzer som rimlig och någorlunda lugnande för den positionen.

Mina tankar:
Sabitzer känns spontant som en nödlösning med Eriksens skada. Men en väldigt högkvalitativ nödlösning få man säga. Jag trodde inte att United 2023 skulle ha ett mittfält bestående av Casemiro, Bruno och Sabitzer. Han passar in i ten Hags spelsystem om han utgår ifrån hans roll i RB Leipzig. Han kan spela på flera positioner men användes bäst av Nagelsmann på det centrala mittfältet. Sabitzer är även bra från fasta situationer, vilket behövs med Eriksens frånvaro. Detta är en värvning som man tycker United borde ha löst i somras för att förbättra djupet i truppen. Jag ser framemot att se österrikaren i Unitedtröjan, men lånet bevisar även hur tunn Uniteds trupp är då man tvingas att ta in honom på grund av en skada.

Vad tror ni om Sabitzer i Unitedtröjan och hur tycker ni United har agerat under januarifönstret? Skriv era åsikter i kommentarerna.  

GGMU

Eric Länje2023-02-01 06:26:00
Author

Fler artiklar om Manchester U