Emirates Stadium, 2023-10-08 17:30

Arsenal - Manchester C
1 - 0

Martinelli blev matchhjälte när Arsenal vann över titelrivalen

Martinelli blev matchhjälte när Arsenal vann över titelrivalen

12 matchers lång väntan har kommit till vägs ände. Martinelli blev matchhjälte när spöket Manchester City besegrades. Tre poäng, upp på delad förstaplats i tabellen och den obesegrade sviten i ligan fortsätter. 

Kommer ni ihåg när Walcott smällde in 1-0 innan Giroud sköt in det andra och Arsenal segrade mot Manchester City med 2-1? Jag undrar bara, eftersom det var Arsenal senaste vinst mot Manchester City, och det var för åtta år sedan …

Vad vi inte visste då var att en 12 matchers lång väntan låg framför oss innan Arsenal återigen skulle ta tre poäng mot City i Premier League. Nu har Gabriel Martinelli skjutit Arsenal till seger och vi får äntligen segerjubla efter en ligavinst mot Manchester City, för första gången sedan 2015. 

Men det kändes inte som en match där Arsenal kom ut på topp. För efter en händelserik inledning, där City redan efter fyra minuter hade kunnat ta ledningen genom Nathan Aké, tappade matchen helt tempo.

Det var nog många som kliade sig i huvudet och undrade vilken inställning båda lagen gick in med till det här mötet. Med stor respekt för varandra tassade båda lagen fram med bollen och valde hellre en passning i sidled eller bakåt, snarare än en linjebrytande passning framåt. The Emirates kände direkt av atmosfären som lagen utstrålade och satt snarare och bet på naglarna än att skrika ut ramsor. För klyschigt nog kändes det snarare som att matchen spelades i ett bibliotek, än på en fotbollsarena. 

Den situation som hade kunnat få upp tempot i matchen var när Kovacic höll på att förstöra Martin Ödegaards säsong. På Arsenals egen planhalva kliver Kovacic upp och glidtacklar norsken med dobbarna uppåt och träffar rakt på fotleden. Domare Michael Oliver tar snabbt upp ett gult kort men när vi tittar på reprisbilderna är det svårt att föreställa sig att Kovacic får fortsätta att spela. Med Gusto och Jones röda kort från de senaste veckorna i bakhuvudet, är känslan att Oliver kommer ändra sitt beslut när VAR ska titta på situationen. Men det gula kortet kvarstår. Några minuter senare lever Kovacic återigen farligt när han på samma vis, med dobbarna, träffar Declan Rice på foten med en glidtackling. Men Oliver är snabb på att visa att han inte kommer att vifta med det gula kortet. Repriserna rullar och ingen som har någorlunda bra koll på fotboll, kan för sitt liv förstå hur Kovacic får vara kvar på planen. 

Mycket mer än så hände inte i den första halvleken där båda lagen kändes ganska mätta och belåtna, och det var ingen spelare som kändes hungrigare i den andra. På samma vis fortsatte lagen med att turas om att anfalla – om man nu kan kalla det för anfall. För det kändes snarare som ett parti schack, än en fotbollsmatch mellan Englands kanske två bästa lag. 

Den enda spelaren som såg ut att faktiskt vilja något var Gabriel Martinelli som kom in i halvtid. Tillbaka från skada klev han in för Leandro Trossard och det började för första gången blixtra till lite ute på vänsterkanten, åtminstone började det att gnistra. 

I matchminut 75 gjorde Arteta ett trippelbyte. Tomiyasu klev in för att säkra vänsterkanten mot Citys Jeremy Doku som byttes in i den andra halvleken. Partey klev in för Jorginho och Havertz för Nketiah. Kanske var detta ett av historiens mest inflytelserika trippelbyten, för det var kvartetten från avbytarbänken som fällde avgörandet. 

MÅL! 86’
Partey slår en svepande boll mot en offensivt löpande Tomiyasu i offensivt straffområde. Japanen nickar till Havertz som suger ner bollen och serverar Martinelli utanför straffområdet. På ett tillslag skjuter brassen via Akés huvud och in i mål! 

Emirates exploderar när Martinelli på knä glider ut mot hörnflaggan och Arsenal har City i ett järngrepp. Fjärdedomaren visar upp fyra minuters tillägg som passerade förvånansvärt fort. För Manchester City kändes uppgivna och kom aldrig nära. Det var snarare Arsenal som stod för majoriteten av bollinnehavet under tilläggstiden och kunde bekvämt spela av matchen innan Michael Oliver satte visslan i munnen. 

Tre blytunga poäng in på kontot och City-spöket har äntligen besegrats. Arsenal fortsätter sin obesegrade svit i ligan och tar därmed sig upp på en delad första plats i ligan! 

Spelarbetyg (enligt följande skala): 
1 = Underkänd
2 = Godkänd
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Världsklass

David Raya - 2
Hade kunnat kosta ett mål bakåt när Alvarez nästan lyckades styra in ett mål från Rayas utspark framför eget mål. Annars var han stabil i luftrummet men det förväntas mer av spelet med fötterna. 

Oleksandr Zinchenko - 3 (ut 75’)
Zinchenko var bra idag men inget mer än så. Trygg med boll men väldigt anonym som de flesta spelarna idag. 

William Saliba - 4
Väldigt bra idag där han hade Haaland i sin egen ficka matchen igenom. 0.00 xg för norrmannen talar sitt tydliga språk. 

Gabriel - 4 
Lika bra som sin mittbackskollega och hade full kontroll matchen igenom. Var väldigt brytsäker och hade ett bra spel med fötterna. 

Benjamin White -  3
Inte en av Whites bättre matcher men trampade aldrig snett i försvaret vilket var det viktigaste i den här matchen. 

Martin Ödegaard - 3
Svår match för Ödegaard som inte fick mycket boll att arbeta med i rättvänt spel. Springer kanske mest på planen i den här matchen, en riktig kämparinsats. 

Declan Rice - 4
En av sommarens absolut bästa värvningar. Otroligt viktig på mitten idag. Transporterar boll, tar yta, vinner dueller och gör matchavgörande brytningar. Han slutar aldrig att imponera. 

Jorginho - 3
Stabil och trygg idag med bollen. Precis en sån där insats som man vill se från Jorginho. 

Gabriel Jesus - 3
Hade det tufft att skapa något från kanten men försökte attackera och utmana varje gång han fick bollen. Hade ett par sekvenser i den andra halvleken där han skapar några lägen på egen hand. 

Eddie Nketiah - 1.5 
Knappt godkänd idag. Tar felbeslut på felbeslut och hjälper inte till i presspelet över huvud taget. Om det är av taktiska anledningar Ödegaard springer ensam längst fram i pressen utan understöd vet jag inte, men vi måste kräva mer av Nketiah nu. 

Leandro Trossard - 2.5
Det hände inte så mycket på Trossards kant idag. När han var involverad gjorde han det bra men kom aldrig in i matchen på riktigt. 

Avbytare: 
Gabriel Martinelli - 4 (in 46’)
Får en fyra med råge med tanke på hans avgörande mål. Försökte ständigt att skapa från vänsterkanten och var en av få som såg livfulla ut i Arsenal. Äntligen är han tillbaks!

Kai Havertz - 3.5 (in 75')
Förutom hans assist till målet gjorde Havertz ett bra inhopp. Tog löpningar och öppnade yta för de andra. Han skapade ett alternativ för att slå långa bollar på och förvaltade det mesta bra. 

Thomas Partey - 3 (in 75’)
Kom in och såg ut som sig själv. Kall men trygg med bollen. Kvalité i sina passningar och överväger ständigt sina beslut till perfektion. 

Takehiro Tomiyasu - 3 (in 75’)
Stabil bakåt och ligger bakom målet med sin offensiva löpning och nick till Kai Havertz.

Jacob Olin Karlsson2023-10-08 22:16:00
Author

Fler artiklar om Arsenal