Emirates Stadium, 2023-03-19 15:00

Arsenal - Crystal Palace
4 - 1

Matchrapport: Arsenal - Crystal Palace (4-1)
Saka med två mål när Arsenal säkert slog Palace.

Matchrapport: Arsenal - Crystal Palace (4-1)

Palace utan tränare kunde bara se på när Arsenal rullade bollar i nät i en ny övertygande seger för serieledarna.

Det har sagt innan och kommer troligtvis sägas hela vägen till sista matchen. Alla Arsenals återstående ligamatcher ses i egna led som cupfinaler - oavsett motstånd. Så givetvis även i derbyt mot Crystal Palace. Även om det på pappret är ett lag som Arsenal ska borsta undan relativt enkelt så vet man aldrig i Premier League. Med elva matcher kvar är därför varje match extremt viktig för serieledarna i rött.

Men några större nerver syntes inte inledningsvis under söndagens match. Istället var det självförtroende och segervittring som reflekterade Arsenals spel i början av matchen mot Crystal Palace. Ett Palace som hoppades få effekt av att sparka sin tränare bara ett par dagar innan resan till norra delarna av London.

Till en början såg det nästan ut som att Vieiras avsked faktiskt skulle kunna ge effekt. Gästerna var nämligen laget som skapade matchens riktigt farliga chanser, bland annat ett skott i stolpen. Med lite tur hade bollträffen på Ramsdales rygg mycket väl kunnat studsa in i nätmaskorna. Den här gången hann målvakten dock rädda upp situationen och ta tag i bollen - precis som Arsenal gjorde med matchen strax därefter.

För efter Palace stolpskott vaknade hemmalaget ordentligt och visade att Palace minsann inte hade något att hämta på Emirates. Arsenal höjde tempot i passningsspelet och började alltmer rulla runt Palace. Bra rörelse både på boll och spelare gjorde det svårt för gästerna att hinna med när Arsenal satte fart mot mål.

MÅL 1-0! White hittade in med en boll till Saka i kanten av straffområdet. Starboy slog en perfekt placerad passning rakt över straffområdet till Martinelli. Brassen tog emot bollen, tog sig enkelt förbi sin försvarare och tryckte distinkt in ledningsmålet vid borte stolpen med sin vänsterfot. Sakas assist innebar att han blev först i ligan med att nå tvåsiffrigt i både mål och assist.

Efter ledningsmålet fortsatte Arsenal sitt snabba passningsspel och intensiva presspel. Laget hade flera chanser att utöka sin ledning innan paus, bland annat genom Ödegaard som sköt strax utanför.

MÅL 2-0! Utökningen skulle faktiskt komma innan paus. White med en nästan identisk passning till Saka friställde Starboy i ett mycket farligt läge. Istället för att passa så placerade han den här gången in bollen i mål själv. Palace målvakt och försvarare slängde sig för att försöka stoppa bollen, men utan framgång.

Halvtidsvila med en tvåmålsledning och det kändes mer eller mindre som att matchen redan var över. Arsenal var bättre och vassare på allt idag. Palace hade ett par försök, men det var helt klart hemmalagets dag idag.

Det var heller inga tecken på att Arsenal tänkt sänka tempot efter halvtidsvilan. När andra halvek drog igång körde Artetas mannar på precis som i första halvlek och passade effektivt runt bollen. Palace såg stundtals rätt vilsna ut och hade nog ändå behövt en rutinerad Vieira vid sidlinjen för lite direktiv.

MÅL 3-0! Om det inte såg ut att vara över vid 2-0 så var Xhakas 3-0 verkligen spiken i kistan efter 55 minuter. Efter fint passningspel hittade till slut Trossard in med en boll till Xhaka som trots tät markering och litet utrymme lyckades få in bollen i nät.

MÅL 3-1! Efter Xhakas mål började gästernas huvuden hänga längre och längre ner. Men spelarna gav inte upp, utan försökte ändå få till någon form av tröstmål. Efter lite kalabalik vid en hörna fick man till en reducering tack vare Schlupp som tog till vara på slarv i straffområdet.

Gästernas reducering såg dock inte ut att påverka hemmalagets spelare särskilt mycket, utan fortsatte bara att köra på som man hade gjort tidigare under matchen. Nu dock i något lägre tempo i takt med att klockan närmade sig 90.

MÅL 4-1! Det fina passningsspelet skulle till slut resultera i ett fjärde mål för Arsenal. Tierney fick bollen i utkanten av straffområdet, tittade upp och slog in bollen till Saka i mitten. Saka behövde inte tänka så mycket utan klippte bara till bollen och kunde fira sitt andra mål för dagen.

4-1 på tavlan och med en kvart kvar att spela var verkligen spiken i kistan. Fans och spelare kunde nu säkert räkna hem alla tre poäng och fira ännu en vecka som serieledare. En trygg och säker seger som ger lite andrum inför landslagsuppehållet.

Spelarbetyg (enligt följande skala):
1 = Underkänd
2 = Godkänd
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Världsklass 

Aaron Ramsdale - 3
Inga större bekymmer idag. Dock tråkigt att han inte fick hålla nollan.

Ben White - 4 (Ut 83’)
Benny Blanco hittade sin inre Bergkamp och skapade målchans efter målchans med fina fötter.

Rob Holding - 4
Fyllde upp luckan efter Saliba på ett mycket bra sätt. Stark insats av Holding. Dominerade i luften.

Gabriel - 3 (Ut 86’)
Stabil insats och jobbade mycket i skuggan av Holding. Fint samarbete med sin mittbackskollega.

Oleksandr Zinchenko - 3 (Ut 65’)
Inte lika farlig i offensiven som han brukar. Men vägde upp det med att vara stark i defensiven.

Thomas Partey - 3
En typisk Partey-insats. Gjorde vad han skulle och gjorde det mer än bra. Täckte hela planen och jobbade konstant.

Granit Xhaka - 3
Har Xhaka blivit en målmaskin nu också? Oavsett hur länge målstimmet håller i sig så är det kul att se. Även han gör en stabil och bra insats, speciellt första 45.

Martin Odegaard - 3
Jobbar bra och effektivt i det tysta idag. Även om han inte fick mål- eller assistpoäng idag så är han, som alltid, en viktig pjäs i mitten.

Bukayo Saka - 4
Två mål och får ses som matchens lirare. Fint samarbete med White. Inte ett tecken av trötthet eller oskärpa. Ännu en stjärninsats av The Starboy.

Gabriel Martinelli - 3 (Ut 83’)
Springer och jobbar som en galning. Bättre i första halvlek än andra. Snyggt mål.

Leonardo Trossard - 3 (Ut 65’)
Även om han inte riktigt var riktigt lika bra som i matchen mot Fulham så gör han ändå en bra insats och ligger bakom en hel del med sitt fina passningsspel.

Avbytare: 

Gabriel Jesus - 1 (In 65’)
Fint att se honom på planen även idag. Ser dock fortfarande något ringrostig ut, men det är kanske inte så konstigt.

Kieran Tierney - 3 (In 65’)
Helt klart bättre än Zinchenko som skotten ersatte idag. Skillnaden syntes direkt. Snygg framspelning till Saka.

Jorginho - X (In 83’)
Spelade för kort tid för att betygsättas

Emile Smith Rowe - X (In 83’)
Spelade för kort tid för att betygsättas

Jakub Kiwior - X (In 86’)
Spelade för kort tid för att betygsättas


Nästa match: Leeds, lördag 1 april, 16:00

TV: Arsenal tog tre viktiga poäng i titelkampen hemma mot Crystal Palace

Sebastian Ahokas2023-03-20 12:30:00
Author

Fler artiklar om Arsenal