2022-10-20 19:00

Arsenal - PSV
1 - 0

Matchrapport: Arsenal - PSV Eindhoven (1-0)

Granit Xhaka frälste Arsenal som för tredje matchen i rad lyckades vinna med 1-0 i gruppens viktigaste möte. Trots den jämna resultattavlan var det bara Arsenal för hela slanten som visade prov på total dominans och klasskillnad.

Segertåget rullar vidare efter en övertygande seger mot grupptvåan PSV. Ett möte som på förhand tycktes bli tuffare än vad matchbilden visade. Arsenal spelade ut hela registret och hade kunnat utöka med både tre och fyra mål till i en tillställning som bara innehöll ett lag på banan. PSV var aldrig riktigt nära att hota i matchen som annars på grund av resultatet levde hela vägen ut.

Arsenal gick ut med högt tempo direkt och det fanns bud på flera chanser. De mesta rann dock ut i sanden där en fot eller blockerade sista passningar stod i vägen för ledningsmålet som annars hängde i luften under hela matchen. Trots att det oavgjorda resultatet hängde i sig länge var känslan att det bara var en tidsfråga innan Arsenal återigen skulle hitta en väg att vinna.

Saka tillsammans med Nketiah och Jesus var på gott spelhumör tillsammans med Xhaka som återigen hittas längre upp i banan där han hör hemma. Arsenal lyckades ta sig fram med fina kombinationer och man hittade ofta igenom lagdelarna men skärpan i sista tredjedelen fanns inte där. Inga skott på mål efter nio målchanser för Arsenal i första halvlek som aldrig lyckades hitta fram till någon riktigt het chans. För PSV:s del öppnade det konstanta trycket från Arsenal ett fåtal kontringar med Xavi Simmons som utgjorde det största hotet framåt. PSV kom aldrig riktigt närmare förutom ett ofarligt skott från Holländaren som letade sig långt upp på läktarplats.

Arsenal fortsatte andra halvlek likt den första där Jesus cirka fem minuter in efter fint samspel med fick iväg en tillslut ofarlig strumprullare mot mål. Tre minuter senare sticker Jesus ner en fantastisk genomskärare till en halvfri Saka som får iväg en klassisk tåpaj men Benitez i målet stod återigen i vägen. Arsenal fortsatte att trycka på där framförallt Saka och Jesus kom till bra målchanser men Benitez fortsatte att hålla tätt. Målet hängde som sagt i luften men det skulle dock dröja till den 71:a minuten innan Arsenal tog ledningen.

MÅL 1-0 71’
Saka utmanar på kanten och spelar in till Partey som ger bollen till Ödegaard utanför offensivt straffområde. Ödegaard sticker ner den i djupet mot en överlappande Tomiyasu som med ett inlägg snett inåt bakåt hittar Xhaka som på uppstuds dunkar in bollen med högerfoten! Världsklassavslut från Xhaka som fortsätter att leverera match efter match.

Arsenal hade efter ledningsmålet bud på fler chanser att punktera matchen och känslan var trots resultatet ganska avslappnad. Arsenal fortsatte att kontrollera spelet och PSV kom aldrig i närheten till en slutforcering. Resultatet skrevs till 1-0. En perfekt kväll under strålkastarna för Arsenal som börjar ladda om inför Söndagens viktiga möte borta mot Southampton på St Mary’s.

Matt Turner - 3
Fick några skott mot sig men blev aldrig riktigt testad. Återigen stabil i en lugn match för hans del.

Takehiro Tomiyasu - 3
Gjorde fina överlapp och höll tätt i försvaret. Hamnade på fel sida i en genomskärare i första halvlek som kunde lett till något farliga för PSV men var i övrigt stabil.

Rob Holding - 3
Vann sina nickdueller och lugn med bollen.

Gabriel Magalhaes - 3
Stabil och trygg med bollen. Var även farlig på offensiva hörnor.

Kieran Tierney - 3
Bra löpstyrka på kanten och var involverad mycket i offensiven, framförallt i första halvlek.

Sambi Lokonga - 2.5
Tappade boll lite för enkelt och hade en del felpass i första halvlek men gjorde i övrigt en godkänd insats.

Granit Xhaka - 4
Granit Xhaka var bra hela matchen igenom och var motorn på mittfältet i matchen. Fina passningar och krönte kvällen med ett riktigt fint mål.

Fabio Vieira - 3
Väldigt fina instickare och visar återigen prov på sina offensiva kvalitéer. Väldigt bolltrygg matchen igenom och är alltid underhållande att titta på.

Bukayo Saka - 4
Orsakade problem konstant från sin högerkant och var sådär avig och fartfylld som vi gillar att se honom. Bara målen som saknades i den här matchen.

Eddie Nketiah - 3
Väldigt bra driv och snabbhet med boll där han tog sig igenom lagdelar gång efter annan. Hade däremot problem med sista touchen/passningen och det mesta rann ut i sanden.

Gabriel Jesus - 3.5
Ständigt farlig och skapar sina egna chanser ibland från ingenting. Mycket fart och dribblingar på små ytor. Samlade ihop tillräckligt med chanser för att kunna få in en boll idag.

Avbytare:
Thomas Partey - 3 (in 67’)
Bolltrygg och fina passningen som skar igenom lagdelar. Gjorde att laget kunde andas med boll resten av matchen.