2022-11-03 21:00

Arsenal - Zürich
1 - 0

Matchrapport: Arsenal - Zürich (1-0)
Tierneys mål blev till slut avgörande i matchen mot Zürich.

Matchrapport: Arsenal - Zürich (1-0)

Arsenal vann till slut gruppen efter en seger som satt oväntat långt inne mot jumbon. Zürich hade länge svårt att skapa målchanser men var riktigt nära, flera gånger, i slutet av matchen.

Förutsättningarna var klara. Skulle Arsenal få en direktplats till slutspelet var det seger som gällde. Samtidigt krävdes det att bortalaget Zürich skulle vinna för att laget skulle få en tredjeplats och få spela i Conference League. På pappret var dock Arsenal stora favoriter, men större skrällar har skett på Emirates.

Om Arsenals spelare var lite trötta eller hade svårt att tagga till inför matchen så väcktes man nog av bortasupportrarna. Schweizarna stod i sitt hörn med sina ultras och skrämde troligtvis livet ur flera halvsovande kostymnissar på arenans lite finare platser. För svenska fans och spelare är det såklart inget nytt med ultras som sjunger i takt till trummor, men för många britter och spelare på Emirates var det nog rätt nytt.

Matchen började nästan lika intensivt som bortaföljet. Två lag som verkligen ville fram och som turades om att anfalla. Inte allt för många chanser första kvarten, men en del hörnor för båda lagen.

MÅL 1-0! Det första riktigt bra skottet slutade faktiskt i nät för Arsenal. Efter fint kombinationsspel på kanten hittade bollen till slut, något turligt, fram till Tierney. Skotten stod strax utanför straffområdet och drämde bara till bollen med foten. Otagbart för målvakten när den letade sig in i maskorna vid stolpen.

Det var just genom kombinationsspel och omställningar som Arsenal hotade som mest. Gästerna låg tätt och lågt, men hade svårt att stå emot när hemmalaget kom med fart och löpningar. Arsenal hade ändå mest boll och styrde länge matchen i första halvlek. Zürich fick precis som i matchen i Schweiz länge fokusera på försvar.

Med det sagt var gästerna inte helt ofarliga. Dock hade laget svårt att skapa något på egenhand, utan väntade på att Arsenal skulle göra misstag. Då var man aggressiva, snabba och anföll direkt. Ett par halvfarliga chanser fick man till just genom att ta till vara på hemmalagets felpass eller slarviga bollbehandling. Det kändes dock som att Ramsdale hade rätt bra koll på deras chanser.

Majoriteten av chanserna var det ändå Arsenal som stod för. Man radade upp målchans efter målchans. Dock hade man svårt att få till den sista avgörande biten. Antingen var skotten för svaga eller så stod en försvarare i vägen. Det kändes tidigt som att det skulle bli en jobbig kväll för försvararna i Zürich. Det blev det också.

Trots spelmässig dominans och flera farliga och halvfarliga chanser slutade den första halvleken bara med One nil to The Arsenal. Ett tidigt mål efter paus och gästerna skulle ge upp helt kändes det som.

Den andra halvleken fortsatte i samma stil som den första. Arsenal både skapade och missade flera bra målchanser. 13 skott efter 50 minuter… Samtidigt som gästerna fick fortsätta rikta in sig på försvarsspel och vänta på att Arsenal skulle göra ett misstag. Gästerna hade nämligen fortsatt svårt att skapa något på egen hand när Arsenal vägrade släppa taktpinnen.

Även om Arsenal till stor del dominerade bollinnehavet och stod för målchanserna hade man svårt att skapa chanser som faktiskt hotade på riktigt. Man kom till skott och chanser, men det kändes aldrig riktigt farligt. Samtidigt kändes Zürich ännu mer ofarliga och kom knappt fram till Arsenals straffområde med bollen. Man hade inget ordnat anfallsspel alls faktiskt.

Helt plötsligt och från ingenstans gick dock Zürich till anfall. Man fick dessutom bollen, något slumpartat, i mål. Men målskytten stod offside till fansens och tränarens stora besvikelse. Det var inte offside med särskilt mycket heller, men linjedomaren kunde se det utan stödhjul och hjälp av VAR. Imponerande.

Det bortdömda målet visade ändå att bortalaget trots allt inte var helt ofarliga och att laget faktiskt kunde skapa målchanser på egen hand. Efter målet fortsatte man att skapa och fick faktiskt till ett par riktigt bra chanser. Det blev lite onödigt nervöst i backlinjen och på Emirates ett tag. För skulle gästerna få in en kvittering skulle Arsenal halka ner på en andraplats och tvingas kvala till slutspelet.

När nyss inbytte Tomiyasu skadad tvingades gå ut igen kändes en kvittering inte allt för långt bort. Arsenal var skakat och nervöst. Det kände Zürich som tryckte på allt mer för en mycket viktig kvittering. Det blev riktigt farligt flera gånger när laget hittade in med bollar i boxen. En liten bolltouch och det hade kunnat stå 1-1 på poängtavlan utan problem.

Men när domaren till slut blåste av matchen efter fem mycket långa tilläggsminuter kunde Arsenal ändå andas ut. Man hade tagit poängen som man behövde. Inte alls lika övertygande eller säkert om många, inklusive jag, på förhand hade trott. Men man gjorde det ändå och i slutändan är det segrar som räknas i fotboll. Oavsett hur man tar dessa.

Nu väntar ett betydligt tuffare motstånd på söndag när det är dags för Chelsea på The Bridge. Ska Arsenal ha en chans där måste man spela betydligt bättre.

Spelarbetyg (enligt följande skala): 
1 = Underkänd
2 = Godkänd
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Världsklass 

Aaron Ramsdale - 2
Hade egentligen kunnat sitta i solstol större delen av matchen. Lugn dag på jobbet. Tog det han behövde.

Kieran Tierney - 3
Så många gånger som han försökt med det där skottet! Skönt att den äntligen gick in. Förutom målet en rätt bra insats.

Gabriel Magalhaes - 2
Blev egentligen aldrig hotad idag. En lugn kväll i backlinjen. Gjorde det han skulle.

Rob Holding - 1
Även om han inte sattes under större prov idag så var det en svag insats av Holding. Går bort sig för lätt och gör för många enkla misstag.

Ben White - 2 (Ut 73’)
Inte Benny Blancos bästa match på kanten, men inte heller hans sämsta. En godkänd insats. Bättre framåt än bakåt.

Sambi Lokonga - 1
Ska vara glad att han hade Elneny vid sin sida idag. Klarade inte omställningspelet som han borde. Snart har mitt tålamod med Sambi tagit slut.

Mohamed Elneny - 3 (Ut 63’)
Kändes tryggt att ha honom tillbaka i mittfältet. Stod för stabilitet och säkerhet som vanligt.

Fabio Vieira - 2 (Ut 73’)
Blandar och ger. Man ser att han har kvalité, men är ofta alldeles för svag och slarvig. Så även ikväll. Behöver verkligen steppa upp.

Eddie Nketiah - 2
Borde ha gjort mål idag. Kom till ett par lägen men saknade det sista lilla idag. Såg hungrig ut. Vill mycket - lyckas med lite.

Gabriel Jesus - 2 (Ut 63’)
Brassen är inte riktigt sitt vanliga jag. Det ser ut som att han saknar självförtroende och blir allt mer irriterad för varje mållös minut. Svag insats.

Reiss Nelson - 2
Såg ut att ha fått lite självförtroende efter målen i helgen. Dock hade jag hoppats på lite mer av Nelson idag.

Avbytare:
Bukayo Saka - 2 (In 63’)
Hinner inte göra något större avtryck idag. Men visar att han vill och är hel efter smällarna han fick senast. Ville mycket.

Thomas Partey - 2 (In 63’)
Helt okej insats idag. Slängde dock iväg fler bollar än vad han vanligtvis gör.

Martin Odegaard - X (In 73’)
Spelade för kort tid för att betygsättas

Takehiro Tomiyasu - X (In 73’, ut 88’)
Spelade för kort tid för att betygsättas

Cedric Soares - X (In 88’)
Spelade för kort tid för att betygsättas

Nästa match: Chelsea, söndag 6 november, 13:00

Sebastian Ahokas2022-11-03 23:00:00
Author

Fler artiklar om Arsenal