Petr Cech invald i Premier League Hall of Fame
Väldigt välförtjänt!

Petr Cech invald i Premier League Hall of Fame

Den tidigare Chelsea- och Arsenal-målvakten har tilldelats den högsta möjliga individuella utmärkelsen av ligan.


Målvaktslegenden Petr Cech har blivit den senaste före detta spelaren att få en plats i Premier League Hall of Fame, den högsta individuella utmärkelsen som tilldelas av ligan.

Den tidigare Chelsea- och Arsenal målvakten valdes av anhängare genom en onlineröstning och av Premier Leagues pris panel.

Övriga tidigare spelare och tränare som blivit invalda under 2023 är Rio Ferdinand, Sir Alex Ferguson och Cechs tidigare Arsenal-tränare Arsene Wenger.

Premier League Hall of Fame väljer in och hyllar individer som har en exceptionell framgångshistoria och som gjort betydande bidrag till Premier League sedan starten 1992. 

För tillfället har Cech rekordet för mest antal hållna nollor i Premier League, med 202 hållna nollor på 443 framträdanden för Chelsea och Arsenal. 

Han vann Premier League fyra gånger med Chelsea och två säsonger i rad (2004/05 och 2005/06) under sina första säsonger i Premier League.

Under sin debutsäsong släppte laget endast in 15 mål och Cech häll nollan 24 gånger på 35 matcher.

Han vann ytterligare två titlar med Chelsea, säsongen 2009/10 och 2014/15.

Cech spelade ett fenomenalt målvaktsspel men var också väldigt duktig på att organisera sitt försvar och kunde kommunicera på åtta olika språk. Cech återhämtade sig märkbart från en livsfarlig skada 2006 och avslutade karriären med att vinna fyra Premier Golden Gloves. 

Han blir den andra målvakten att väljas in i Hall of Fame, efter Peter Schemichel.

– När jag växte upp i kommunist Tjeckoslovakien som barn var det en overklig dröm att en dag spela i Premier League, säger Cech.

– Jag brukar kolla tillbaka där jag började. Från att slänga mig på stenhårda ytor till att spela i Premier League. Det har varit en grym resa.

– Jag hoppas att jag kommer att bli känd som någon visade ansträngning, engagemang och konsistens. Att göra en grym räddning känns likadant som att göra ett mål och jag är nöjd över antalet nollor jag lyckats hålla. Jag var ännu gladare när dom hållna nollorna ledde till att vi vann matcher!

– Det är en stor ära att bli invald i Hall of Fame i världens bästa liga. Jag är tacksam att anhängarna röstade på mig och uppskattade hur jag presterade under åren.

Alla invalda spelare får en medalj med eget namn och året de valts in ingraverat, samt en donation på 10 000 pund av Premier League till en välgörenhet efter eget val. 

Källa: premierleague.com

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2023-05-03 18:05:59
Author

Fler artiklar om Chelsea