Hibernian - Aston Villa
0 - 5

SEGER I SKOTTLAND!
Ollie Watkins fick under onsdagskvällen fira ett hattrick. Tar han med sig målformen in i ligaspelet, må tro?

Timmen innan avspark var det tydligt: Unai Emery skulle inte ta några risker. Han hade lärt sig läxan från ifjol när det blev uttåg mot Stevenage i FA-cupen. Endast ett spelarbyte, annars densamma startelva som i hemmapremiären mot Everton. Det var sannerligen viktigt för Emery och Aston Villa att ge sig själva bästa förutsättningar inför fortsättningen.

LAGET

Som sagt; Unai Emery skulle inte ta några risker den här onsdagskvällen. Världsmästarmålvakten från Argentina skulle starta mellan stolparna. Det enda bytet var att låta Cash inleda på bänken och in i hans ställe kom i stället det brasilianska muskelpaketet Diego Carlos. Således flyttades Ezri Konsa ut till höger, med Carlos och Pau Torres centralt i försvarslinjen och med Lucas Digne som vänsterback, dock med en hög och offensiv utgångsposition – vilket skulle visa sig vara ett lyckodrag när kvällen väl skulle sammanfattas.

Därefter var det Boubacar Kamara, Douglas Luiz och John McGinn som skulle sköta arbetet på mittfältet och låta Leon Bailey, Moussa Diaby och Ollie Watkins ta det offensiva ansvaret. Därigenom ställde Emery upp sin startelva på ett sätt som indikerade att han inte tog någon seger för givet. En arbetsinsats stod på schemat och ovan spelare var de han litade främst på den här kvällen.

På bänken fanns två målvakter att tillgå; Robin Olsen och Filip Marschall. Vidare fanns försvarsspelarna Matty Cash, Josh Feeney, Callum Chambers och Seb Revan att tillgå. Dock endast ett mittfältsalternativ i Youri Tielemans och två anfallare i Jhon Dúran och Bertrand Traore. Spelarna som lämnades kvar hemma i Birmingham var Alex Moreno, Jacob Ramsey, långtidsskadade duon Emi Buendía & Tyrone Mings, Leander Dendoncker, Philippe Coutinho, Cameron Archer, Jaden Philogene-Bidace och nyförvärvet Nicolo Zaniolo. Med lätthet skulle man kunna påstå att det finns ett sparkapital att nyttja framöver för den spanska tränargiganten Unai Emery.

1:A HALVLEK

”Villa wanted to go out with a bang!”. Med 74% bollinnehav, 9 skott mot mål och noll skott emot sig så kan man summera första halvleken med den förstnämnda meningen. Aston Villa var ute efter en rivstart för att ge sig själva andrum och slippa spela under press, ångest och frustration. Ledningsmål av Watkins med huvudet efter fin leverans av Digne, som då fick stå för sin första av tre assist den här kvällen. Detta efter 17 minuters spel.

Det andra målet kom efter hörna där Diego Carlos nickade vidare bollen mot den bortre stolpen där Watkins befann sig och kunde nicka in sitt andra mål för kvällen, detta efter 33 minuter spelade. Aston Villa skulle även hinna med ett tredje mål innan den spanska domaren blåste av för paus. Återigen var det Lucas Digne som skulle stå för leveransen, med ett tjusigt inlägg mötte Leon Baileys panna och jamaicanen hade därmed gjort mål för andra matchen i rad. Ett stort leende syntes genom tv-rutan från Baileys sida, någonting som villasupportrarna hoppas få vänja sig vid. Det kunde även ha blivit 4-0 och ett hattrick för Ollie Watkins del, men skottet strax utanför. Men det där hattricket skulle vi få chans att återkomma till, skulle det visa sig.

2:A HALVLEK

En betryggande ledning med tre bollar samt ett stort spelövertag. Ja, då kunde till och med Unai Emery tillåta sig själv att göra spelarmässiga förändringar. Emi Martinez ut och Robin Olsen in i stället, som därmed fick göra tävlingsdebut den här säsongen (träningsmatcher borträknade och exkluderade).

Tre minuter in i den andra halvleken så skulle Ollie Watkins få sin revansch och förvaltade en fin framspelning av Lucas Digne och på ett tillslag fick bollen förbi motståndarmålvakten David Marshall och Watkins kunde därmed fira med att visa upp tre fingrar som indikerade och tydliggjorde att han hade gjort sitt tredje mål för kvällen och därmed fullbordat sitt hattrick. Dock blev han till en början blåst på firandet då han vinkades av för offside. Men VAR klev då in i handlingen och informerade att det minsann inte var någon offside eller regelöverträdelse från Watkins sida. Godkänt mål och Watkins fick fira med sina lagkamrater ännu en gång. Watkins med hattrick i gjorda mål, Lucas Digne med hattrick i assist. Fyra mål mot noll och Aston Villa kunde därmed slå av på takten en aning innan nästa byten skulle göras.

Först i den 67:e matchminuten fick Boubacar Kamara kliva av till förmån för Youri Tielemans, därefter duggade bytena tätt för en lättad och nöjd Emery. Dúran och Traore in i stället för målskyttarna Bailey och Watkins i den 69:e minuten och sedan Matty Cash in och Ezri Konsa ut cirka fem minuter senare. Värdefull speltid för framförallt Tielemans, Dúran och Traore, där nyss nämnda anfallare missat hela försäsongen på grund av skada. Dúran gjorde ett piggt inhopp i matchen mot Everton då han ”målade” efter en minut på planen. Den här onsdagskvällen var det Traore som fick påverka spelet ur ett positivt perspektiv. Knappt fem minuter på planen så tog Traore emot en crossboll av Luiz på sin högerkant och tog sikte och avancerade mot straffområdet. Utmanade försvaren i Hibernian så till den milda grad att han var tvungen att fälla Traore och domaren blåste straff. En solklar variant av straff, skulle man kunna säga.

Fram kliver Aston Villas nya straffsparksläggare, Douglas Luiz, som trippar fram och sedan placerar bollen i det vänstra hörnet när Marshall kastar sig mot det andra. Om det inte var ”Game, Set & match” innan så var matchen i ett sådant skeende definitivt vid ställningen 5-0.

Under andra halvlek ökade Hibernian till en början tempot och fick till ett skott mot mål där Olsen fick ingripa och rädda. Men annars var det Aston Villa, trots avslagen takt och lägre tempo, som var numret större även i den andra halvleken. 4 skott mot mål och ett bollinnehav på 67%, att jämföra med Hibernians ett skott mot mål och 33% i bollinnehav.

REFLEKTION

Det var många som antog att Emery skulle rotera i sin startelva inför matchen, där undertecknad var en i denna mängd. Men samtidigt sitter man efter matchen och är väldigt nöjd med Emerys beslut att ladda sin fotbollsbössa full med kvalitet för att inte riskera något som skulle kunna liknas vid ett fiasko. Den smällen tog han ifjol när man åkte ut mot Stevenage i FA-cupen. Nu handlade det om att ge sig själva bästa förutsättningar för att kunna ”städa av” det här playoffet för att därefter fokusera fullt på ligaspelet och senare gruppspelet i Europa Conference League.

I och med onsdagskvällens seger med 5-0 så har Aston Villa utrymme för att rotera friskt hemma på Villa Park då sannolikheten att tappa en ledning med 5-0 är låg och kanske till och med osannolik. Det finns därför utrymme och skäl nog att låta spelare som Chambers, Tielemans, Dúran och Traore starta och få några minuter i tanken. Att ha flera spelare ”i gång” och i relativt god matchform kommer att ha stor betydelse ju längre säsongen pågår för Aston Villa, vilket Emery säkerligen är mycket väl medveten om. Därför känns det som att 5-0 segern definitivt var enligt plan för att just ge sig själv möjligheten att rotera nästa vecka, då Hibernian gästar Villa Park.

Ollie Watkins blev historisk med sitt hattrick då han och endast tre andra spelare tillhörande Aston Villa har lyckats med den bedriften i europaspel tidigare: Peter White, Gary Shaw och Stan Collymore. Oavsett kvalitet på motståndet så är det viktigt med mål för en anfallare för att kunna bygga upp och arbeta vidare med ett självförtroende och en självkänsla avseende sin egen kapacitet och kompetens som kommer att gynna Aston Villa framöver.

Lucas Digne fick spela 90 minuter igen och tackade för förtroendet genom att spela fram till tre av fyra spelmål. Tre raka matcher med 90 minuter i benen för den franska ytterbacken som fyllde 30 år för en månad sedan. Det har under sommaren ryktats om att Digne är på gång bort från klubben, men sökandet efter en ny vänsterback som ska konkurrera med Alex Moreno har sportchefen Monchi ännu inte funnit och Digne står fortfarande redo och tillgänglig. Om dessa rykten stämmer så tycker jag att det är lämpligt att lyfta på sin huvudbonad och visa respekt och uppskattning för Dignes professionalitet då han bevisligen levererar en arbetsinsats som är tillräckligt bra för att han ska spela samtliga minuter. Vissa andra spelare hade säkerligen strejkat eller visat upp en betydligt risigare attityd än vad Digne gör i nuläget. Även om tre assist mot Hibernian kanske inte är FANTASTISKT, så bör det ändå nämnas att Digne levererar det han ska och är tänkt att göra trots rykten som florerar kring honom och Villas sökande efter en ny vänsterback. Ett proffs utför arbetet fram tills han, eller hon, har klart med ett nytt fotbollsgig. Kan man bidra så ska man bidra, oavsett vad framtiden har att erbjuda. Återigen: hatten av!

Vad som också upplevs som betryggande är att Aston Villa har utsett Douglas Luiz till straffskytt. Mål från 11 meter i två raka matcher och likt för en anfallare så är det även viktigt för en straffläggare att känna förtroende till sin egen skicklighet vid en straffspark. Luiz verkar lugn, trygg och ödmjuk vid straffpunkten. Egenskaper som förhoppningsvis kommer att resultera i många straffmål framöver för den brasilianska mittfältsgeneralen.

Nästa möte med Hibernian spelas torsdagen den 31 augusti på Villa Park med avspark klockan 21:00.