The Kop Stand: Säsongssummeringen 2023/24

The Kop Stand: Säsongssummeringen 2023/24

Säsongen 2023/24 är till ända. Efter fjolårets plump fick vi se en stark inledning samt en svag avslutning som mynnade ut i en ligacuptitel, en tredjeplats i ligan och avskedet av Jürgen Klopp. Liverpoolredaktionen betygsätter året, delar med sig av deras MVP och spelaren vi förväntade oss mer av. Dessutom berättar vi om våra tidiga förväntningar på säsongen 2024/25 under Arne Slots ledning.

Hur betygsätter du året och vad är dina tankar om säsongen 2023/24?

– Säsongen inleddes mer eller mindre utmärkt efter ett svagt fjolår. Det är dock klart att avslutningen av säsongen lämnar en bitter eftersmak. När vi gick in i mars hade vi redan bärgat en ligacuptitel och var i högsta grad involverad i slutkampen om ligan, Europa League samt FA-cupen. Men en dåligt tajmad formdipp grusade chanserna i de övriga tävlingarna. Däremot, med lite distans till avslutningen, är det viktigt att komma ihåg att vi gick in i denna säsong med ett svagt fjolår och en till viss del nystrukturerat lag och framför allt mittfält. Med facit i hand står vi för en bra säsong som får krönas med en titel samt comeback till Champions League vilket är det allra viktigaste. Jag skulle ge säsongen en sjua på en skala till tio och hoppas att man kan spinna vidare på det positiva som finns från året till nästa år för att ta ytterligare steg mot den absoluta toppen av Europa.

Vem är din MVP, och varför?

– Det är en lite klurig fråga tycker jag ändå. Dominik Szoboszlai inledde säsongen briljant, Alexis Mac Allister framstår som en av de bästa värvningarna vi gjort, Luis Díaz har hela tiden gjort jobbet men saknar poängskörd och slutligen har vi även Mohamed Salah som framstått som något svagare men ändå avslutar 18+10 i ligan. Lägg därtill spelare som Harvey Elliott som tagit nästa kliv samt Jarell Quansah och Conor Bradley som förmodligen inte var tänkta som startspelare men som klivit in och lämnat ett avtryck på säsongen. Det är svårt att säga att det finns något självklart svar på frågan i min bok, men jag landar nog ändå i att kapten Virgil van Dijk blir min MVP tätt före Alexis Mac Allister. Den trygga punkten och blotta närvaro ger ofta ett lugnare intryck på hela laget och han lyfter andra spelare snarare än egen briljans i år och utan honom tror jag inte att kollektivet från försvar till anfall varit lika bra som det varit. Det får bli min motivering till att van Dijk är årets MVP.

Vilken spelare förväntade du dig mer av?

– Även här tycker jag, tyvärr, att det finns spelare att "argumentera" för. Det finns ett par spelare man kan nämna som jag utelämnar på grund av skadeproblematik men för mig står det nog mellan kvartetten Trent Alexander-Arnold, Andrew Robertson, Ibrahima Konaté och Darwin Núñez. Med det sagt vill jag inte hävda att någon av dessa spelare har varit direkt svag utan de själva har nog bara byggt upp en hög förväntan. Ytterbackarna har haft sin kamp mot skador och ett högt matchande men jag tycker inte att de har varit en lika självklar del som tidigare år. Robbo känns stundtals under säsongen lite loj i brist på konkurrens medan Trent har haft svårt att hitta helt rätt på planen, därför har också poängskörden därifrån minskat. Ibrahima Konaté har även han haft svårt att få ihop en regelbundenhet på planen och har därmed fått sätt sig förbipasserad av Jarell Quansah i truppen. Sist ut har vi också Darwin Núñez vars siffror faktiskt inte är så dåliga som många hävdar, men prislappen i samband med chanserna han under säsongen inte lyckats ta till vara på bygger upp till ett missnöje med vad som skulle kunnat vara. För mig blir det nog ett delat svar fördelat på de två sistnämnda. Jag hade förväntat mig mer utav såväl Ibou som Darwin och jag hoppas innerligt att dessa spelare får en utväxling till nästa säsong för båda två har en nivå i sig som kan ta dem till den absoluta toppen på deras respektive positioner.

Vilka är dina tidiga förväntningar och förhoppningar om säsongen 2024/25?

– Det är som sagt tidigt att spekulera allt för mycket i nästa säsong. En trupp ska sättas och vi kommer säkerligen få se spelare lämna samt tillkomma utifrån vår nya tränares filosofi innan vi kan börja se någon typ av förhandsvisning. Personligen hade/har jag dålig koll på Arne Slot, och när en tränare som Jürgen Klopp, och allt han byggt upp, lämnar finns en stark känsla av ovisshet och oro. Däremot när man lär känna Slots profil allt mer och mer verkar det som att vi har en trupp i dagsläget som ändå passar nederländarens profil vilket lugnar en något. Vi får se hur sommaren utvecklar sig och vilka som lämnar, stannar och tillkommer. Hade Jürgen Klopp varit kvar hade min förväntning och förhoppning varit att vi skulle utmanat på allvar i ligan och/eller Champions League men nu vill jag att Arne ska få sin tid och bygga upp sitt Liverpool. Med det sagt är det dock, mer eller mindre, ett måste att vi fortsätter etablera oss i Champions League vilket är fullt rimligt med den trupp som vi idag fogar över. Min förhoppning och förvänting är således att vi är med i topp fyra och att vi får njuta av ett par cupäventyr i så väl Europa som inhemskt utan att sätta några krav på dessa. Ska jag bjuda på något lite mer "utstickande" blir det att Cody Gakpo hittar storform och står för över 20 poäng i ligan under säsongen 2024/25.

- Emrik Johansson


Hur betygsätter du året och vad är dina tankar om säsongen 2023/24?
-Med tanke på fjolåret är säsongen godkänd men den lämnar ändå en lite bitter eftersmak. Jag är nämligen övertygad om att Liverpool aldrig hade fallit ihop som man gjorde om vi hade haft ett försprång på 5-7 poäng inför april, vilket vi kunde haft om domarna bara gjort rätt för sig. Hur ska man någonsin kunna acceptera ursäkterna som de i efterhand gav oss efter matcherna mot Spurs och Arsenal under hösten där domarbasen erkände sina ofattbara fel? Trovärdigheten för domarna är nere på noll och lägger vi till Mac Allisters uteblivna straff mot Man City i mars hade våra poäng varit fler samtidigt som konkurrenternas varit mindre. Kalla mig dålig förlorare, men detta grämer mig enormt och borde man inte snart börja köra med internationella domare i världens bästa liga?

Vem är din MVP, och varför?
-Kaptenen och ledaren Virgil van Dijk. Det finns såklart flera som gjort det bra, men mittbacken har i princip spelat under hela säsongen utan skadefrånvaro och som vanligt varit en gigant.

Vilken spelare förväntade du dig mer av?
-Andy Robertson har blivit mer och mer ojämn offensivt känns det som, vi vet sedan tidigare att han sällan träffar målet med sina skott men nu sprids också inläggen och passningarna hejvilt allt för ofta. Darwin Núñez har inte varit en flopp som många vill få det till, men han har ännu inte blivit den spelare vi hoppades på då vi köpte honom och är väl den vi haft högst förväntningar på, vilket såklart är rimligt då han är anfallare med nummer nio på ryggen.

Vilka är dina tidiga förväntningar och förhoppningar om säsongen 2024/25?
-Livet utan Klopp kommer aldrig bli detsamma och egentligen vill jag bara släppa allt med Liverpool nu och endast neutralt fokusera på EM. Men verkligheten kommer snart att komma ikapp en och jag är faktiskt riktigt rädd för vad framtiden för med sig. Liverpool ska alltid vara ett lag som slåss om alla titlar, men mannen som givit oss den chansen så många gånger om är nu borta.

-William Hiekkanen


Hur betygsätter du året och vad är dina tankar om säsongen 2023/24?
– Säsongen är klart godkänd utifrån de förutsättningarna laget gick in med i säsongen, men med tanke på hur allt utvecklade sig är eftersmaken lite bitter. Att sluta trea i tabellen känns rimligt, jag tycker både Manchester City och Arsenal var bättre. Klopp lyckades kräma ut allt han kunde från laget, men det märktes att bensinen tog slut när allt skulle avgöras. Skadorna rog ut sin rätt till slut och när City och Arsenal växlade upp hade Liverpool kunde Liverpool inte svara upp. Ligaspelet är generellt bra, men resultaten i cuperna är lite för svaga för att jag ska känna mig riktigt nöjd. Om en Europa League-titel eller en FA Cup-titel hade kunnat adderats till tredjeplatsen och en ligacuptiteln hade säsongen varit riktigt lyckad. 

Vem är din MVP, och varför?
– Alexis Mac Allister sticker ut lite mer än alla andra enligt mig, med Virgil van Dijk tätt bakom sig. Tycker argentinaren har varit extremt viktig hela säsongen, och det har verkligen varit märkbart de få gångerna han saknades. Han kan dominera matcher helt själv och är otrolig på att diktera tempot i spelet. Han har löst att spela rollen som "sexa" över förväntan med tanke på att det fanns vissa osäkerheter gällande hans defensiva kvalitéer. När han har spelat i en mer framskjuten roll är han helt magisk och jag hoppas att han slipper spela "sexa" nästa år. Under flera säsonger har jag känt att det behöver komma fler poäng från mittfältet, det är något som Mac Allister verkigen har bidragit med. 

Vilken spelare förväntade du dig mer av?
– Jag trodde verkligen att det skulle bli säsongen som Darwin Núñez växlade upp, men det går tyvärr inte att säga att det blev så. Han har varit bra i perioder och det finns en fin anfallare någonstans där bakom alla missar och offside-löpningar. Jag ger inte upp på honom än, men det kändes som att Klopp faktiskt gjorde det i slutet på säsongen. Det är få spelare som gynnas lika mycket som Darwin Núñez av ett tränarbyte. Det är extra frustrrande att han inte levererar med tanke på att han egentligen har hela paktet, men han verkar sakna det absolut viktigaste, nämligen förmågan att kunna peta in bollen i mål. Jag är lite besviken på Szoboszlai också. Han började så lovande, men har sedan årsskiftet varit svag. Ibrahima Konaté och Andy Robertson har inte heller presterat på önskvärd nivå. 

Vilka är dina tidiga förväntningar och förhoppningar om säsongen 2024/25?
– Det är svårt att veta vad man ska förvänta sig när allt kommer vara så nytt. Mycket i klubben kommer bytas ut och när Klopp inte längre står på sidlinjen känns Liverpool väldigt svåra att få grepp om. Sedan beror mycket på vad som kommer in i sommar, lyckas Edwards och Hughes få träff på 3-4 värvningar kan det gå fort uppåt. Arne Slot ska få chansen att bygga upp ett eget Liverpool-lag och jag kommer ha tålamod. Jag förväntar mig inte att Slot direkt ska få laget att utmana om titeln, men en Champions League-plats bör vara målsättningen. Jag hoppas och tror att cupspelet går bra och en titel under Slots första säsong hade varit en perfekt start. Löser klubben spel i Champions League och vinner en titel är det en bra säsong. Arne Slot verkar av allt att döma vara en skicklig cup-tränare, vi får hoppas att det visar sig även i Champions League.

- Johan Olsson
 

Hur betygsätter du året och vad är dina tankar om säsongen 2023/24?
Upp som en sol, ner som en pannkaka. Det såg så lovande ut när vi befann oss i mitten av säsongen men sedan började det mörkna både fram och bak. Men det går ändå att se att det finns en hel del bra ingredienser i pannkakan. Vi har fått in några fina pjäser på mittfältet och vi har sett några ungdomar som har blomstrat. Sammantaget är säsongen ett klart lyft jämfört med året innan, femton poäng bättre. Vi vann en pokal om än den minsta. Ska vi säga någonstans mellan knappt godkänd och godkänd.

Vem är din MVP, och varför?
Årets bästa spelare har varit Virgil van Dijk och Alexis Mac Allister. Vår kapten har varit den jämnaste, han har fått basa över en skadedrabbad och orutinerad backlinje och har verkligen gjort sitt bästa. Macca har varit det stora utropstecknet, när han har varit som bäst har han dominerat matcherna, varit såväl bollvinnare, strateg som chansskapare. Krona eller klave. Jag väljer kronan, vår kapten, gamla dominanta VvD.

Vilken spelare förväntade du dig mer av?
Dom tre anfallsspelare som oftast har varit vår förstauppsättning, Mohamed Salah, Darwin Nüñez och Luis Diaz har alla underpresterat i sitt målskytte. Alla tre ligger klart under förväntade mål (xG) i sitt målskytte. Det har kostat oss poäng.

Vilka är dina tidiga förväntningar och förhoppningar om säsongen 2024/25?
Det är jättesvårt att spekulera inför nästa säsong. Vi får en ny kapten på skutan i form av Arne Slot. Det kan vara bra med en ny röst och nya idéer men det gäller att dom sätts tillräckligt snabbt och tydligt för att vi ska kunna hänga med i starten. Vi behöver också få in nytt blod i alla lagdelar. Vi sätter vårt hopp och vår tillit till Michael Edwards och hans rekryteringsstab.

- Frisse Frison


Hur betygsätter du året och vad är dina tankar om säsongen 2023/24?

- Inför säsongen hade jag tagit en topp 4-placering och ett cupguld alla dagar i veckan. Med det sagt så är det såklart lite bittert att det stannade vid just det. Det var länge upplagt för att åtminstone någon till titel skulle bärgas, men en svag avslutning satte stopp. Säsongen har varit något av en berg- och dalbana som till slut får summeras med ett godkänt betyg.

Vem är din MVP, och varför?
- Tycker inte det går att säga någon annan än Virgil van Dijk. Tillbaka till sitt bästa jag har han varit trygg i en backlinje som annars svajat en hel del och som varit skadedrabbad. Verkligen axlat kaptensrollen på bästa sätt och visat hur otroligt viktig han är för laget. Alexis Mac Allister ska ha sin dos av beröm också. En riktigt fin första säsong i den röda tröjan.

Vilken spelare förväntade du dig mer av?
- Är väl egentligen ganska många, men i slutändan så är det nog Darwin Nunez som gjort mig mest besviken under säsongen. Efter målen mot Newcastle i början av säsongen, trodde jag verkligen han hade funnit kylan framför mål, men riktigt så var inte fallet skulle det visa sig. Visst, han gjorde sina mål, men brände också något kopiöst och gick ibland alldeles för lång tid utan nätkänning. Något måste ske med uruguayanens beslutsfattande och han måste bli mer klinisk, annars har jag svårt att se att anfallaren har en lång framtid i klubben.

Vilka är dina tidiga förväntningar och förhoppningar om säsongen 2024/25?
- Jag förväntar mig att vi tar en topp 4-placering även nästa säsong, och plockar vi en titel på vägen är det en bonus. Med ny tränare och allt vad det innebär, så tror jag dessvärre inte att det kommer slåss om någon ligatitel, men i cuper kan allt hända så förhoppningsvis kan vi knipa åtminstone en buckla.

- Albin Jakobsson
 

Tack till alla läsarna för säsongen 2023/24, ni har bjudit på ett gott engagemang och spännande diskussioner. Slutligen undrar ställer vi såklart samma frågor till er som till redaktionen, men ytterligare en fråga kring vas ni tycker om vårt arbete och om ni saknar något? Kommentera gärna men kom ihåg att hålla en god ton i kommentarerna.

Redaktionen@emrik_johansson2024-05-26 19:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool