Världsmästaren Taffarels roll i Liverpool

Världsmästaren Taffarels roll i Liverpool

Kan en gammal världsmästare vara nyckeln till att Liverpools målvakter slänger sig åt rätt håll?

Eftersom det är VM-tider just nu så tänkte jag passa på att hylla en av Liverpools mest meriterade profiler. Det finns ju faktiskt en världsmästare i klubben just nu. En speciell profil som spelat två raka VM-finaler för sitt land. Ingen i dagens trupp har väl vunnit VM tänker nog många och det är helt korrekt, så vem handlar då detta om?

Det handlar självklart inte om någon av de aktiva spelarna. Det handlar i stället om en före detta spelare som slutade för 20 år sedan. Ja faktiskt en spelare som aldrig själv spelade för Liverpool, men som nu jobbar som målvaktstränare i klubben. Personen jag beskriver är ingen mindre än Cláudio Taffarel, Brasiliens världsmästarmålvakt 1994.

För ungefär ett år sedan anställdes Taffarel av Liverpool för att jobba tillsammans med de övriga målvaktstränarna John Achterberg och Jack Robinson. Liverpool vill ge sina målvakter den bästa möjliga träningen, från juniormålvakterna upp till förstalaget, och det är där Taffarel ska bidra med sin erfarenhet. Han ska dela med sig av tips, egna idéer och nya synvinklar till sina kollegor och till målvakterna. Enligt vad som skrivits ska den forne världsmästaren trivas väldigt bra med denna roll och även vara uppskattad av lagets målvakter.

Men hur i hela friden hamnade då Taffarel i nordvästra England? Svaret är självklart Alisson Becker. Tillsammans med Liverpools stjärnmålvakt kom man fram till idén om att ta in Taffarel i staben för att ytterligare spetsa till kompetensen. Taffarel jobbar också samtidigt som målvaktstränare för det brasilianska landslaget och där har han och Alisson självklart tränat ihop många gånger. Så Taffarel är med andra ord en herre med två olika arbetsgivare och tillsammans med Alisson är han alltså i stort sett hela tiden. I Liverpools trupp finns även ytterligare en brasiliansk målvakt i form av unge Marcelo Pitaluga, som förhoppningsvis också kan ta lärdom av den gamle mästaren.

För en gammal mästare är minst sagt vad Taffarel är. Det finns inte många spelare som spelat VM-final och ännu sällsyntare är det att ha spelat två raka VM-finaler. Taffarel har gjort detta. Sommaren 1994 vann Brasilien guld i USA och fyra år senare blev det silver i Frankrike. Taffarel var ordinarie målvakt i bägge turneringarna. I såväl finalen 1994 och i semifinalen 1998 blev Taffarel stor hjälte med sina räddningar i straffsparksavgörandena. Lägg därtill med att han också stod i VM 1990, vann Copa América två gånger och kom upp i över 100 landskamper för världens mest framgångsrika landslag.

Klubblagsmässigt är det förutom åren i hemlandet främst Parma och Galatasaray man förknippar Taffarel med. I dessa klubbar vann han flera pokaler, men för den breda massan är det självklart prestationerna i landslaget man minns.

Att han som 56-åring fortfarande är aktivt involverad i fotbollen på högsta nivå är såklart glädjande, men när Taffarel står bredvid jätten Alisson är det faktiskt svårt att föreställa sig att denna relativt korta och tunnhåriga gubbe är den landslagsmässigt mest meriterade personen som är avlönad av Liverpool. Det återstår att se ifall någon Liverpoolspelare kan vinna VM i år. Taffarel finns som vanligt med i den brasilianska staben och jobbar nu tillsammans med Alisson och landslaget under en månads tid för att sedan återvända till klubblagsfotbollen.

Hur pass stor inverkan Taffarel, som en av flera målvaktstränare, har på Alisson och Liverpools andra målvakter är svårt att säga. Det vi i alla fall vet är ju att Taffarel var en straffexpert och ifall Alisson lyckas rädda några fler straffar per säsong så är jag nöjd, för trots att vi talar om en av världens bästa målvakter så känner jag att det gällande den biten fortfarande finns saker att förbättra. Denna säsong har Alisson redan hunnit med att rädda två straffar, men än mer imponerande är det ju att reservmålvakten Caoimhín Kelleher de gånger han fått chansen i ligacupmatcherna verkligen visat sig vara en straffräddare av högsta rang.

När Kelleher knep tre straffar mot Derby häromveckan blev han faktiskt den första målvakten i Liverpools historia som vunnit fyra straffläggningar. Med tanke på att irländaren knappt gjort 20 matcher för klubben är ju detta oerhört imponerande. En av dessa fyra straffläggningar var mot Arsenal för ett par år sedan, men de övriga tre (mot Leicester, Chelsea och Derby) har skett inom senaste året, alltså efter att Taffarel började jobba med Liverpools målvakter!

Även om det inte går att bevisa så är det knappast en slump att Kelleher och Alisson har kastat sig åt rätt håll flera gånger inom det senaste året. De små detaljerna kan vara avgörande och trots att man redan hade flera målvaktstränare i klubben så väljer i alla fall jag att tro att Taffarels betydelse inte är helt obetydlig.
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2022-11-18 09:30:00
Author

Fler artiklar om Liverpool