120 år, 120 Ajacieden #97: Rob de Wit — Supertalangen som fick en hjärnblödning
Rob de Wit i aktion för Ajax.

120 år, 120 Ajacieden #97: Rob de Wit — Supertalangen som fick en hjärnblödning

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag gräver vi i arkiven för att uppmärksamma Rob de Wit, som samtida med Marco van Basten höll på att bli Hollands nästa stora ytter innan en hjärnblödning satte stopp för allt.

I år är det 35 år sedan Rob de Wit fick en hjärnblödning. de Wit var då 23 år och på semester i Spanien för att varva ner efter hans mest framgångsrika säsong i karriären så långt. Ingen trodde att det skulle bli hans sista. de Wit föddes och växte upp i Utrecht och det var också i stadens stolthet FC Utrecht som han först kom fram som fotbollstalang. Med sin snabbhet, teknik och fina vänsterfot stod han tidigt ut som vänsterytter. Eredivisiedebuten kom 1982 när han var 19 år gammal. 1983 var han med i Hollands trupp till U20-VM. Han utgjorde kedjan tillsammans med Marco van Basten och John van 't Schip. Laget innehöll också Gerald Vanenburg på mittfältet och Sonny Silooy i backlinjen. 1984, efter två säsonger i Utrechts a-lag, värvades han till Ajax som ersättare för publikfavoriten Jesper Olsen som flyttat till Manchestr United. I Ajax återförenades han med U20-landslagskompisarna och hans utveckling gick från klarhet till klarhet. Sin första säsong var han med och vann ligan, och nästa säsong när Johan Cruijff tagit över som tränare vann man cupen. 1985 debuterade de Wit i a-landslaget och 1986 stod han för viktiga mål i VM-kvalet.

de Wit var en av de klarast lysande unga stjärnorna i sin generation. Han hade förmodligen varit med i EM-truppen 1988. Men medan van Basten gick vidare till att bli världens bäste spelare i Milan, medan Vanenburg vann Europacupen med PSV, van 't Schip vann Cupvinnarcupen och UEFA-Cupen med Ajax och Silooy så småningom vann Champions League med Ajax så kunde de Wit bara se på och undra vad som hade blivit av hans karriär. För efter hjärnblödningen återhämtade han sig aldrig tillräckligt för att någonsin kunna spela fotboll igen. Läget troddes först inte vara så allvarligt — för att muntra upp honom på sjukhuset skickade hans lagkamrater i Ajax ett kort där de skrivit "Vi visste inte ens att du hade en hjärna!" men när de Wit fördes till Sverige för specialistbehandling upptäcktes hur allvarligt läget verkligen var och alla planer på en comeback inom fotbollen fick skrotas.

Rob de Wit fick en till hjärnblödning 1993 och ytterligare en 2005. Efter spelarkarriären har han bland annat jobbat som scout för FC Utrecht och som medarbetare på De Telegraaf. Han är nu aktiv dartspelare. Den 5 maj 2013 fick han äran att överräcka Eredivisies mästarsköld till Ajax kapten Siem de Jong när Ajax vunnit ligan för 32:a gången i historien.

Läs mer om Rob de Wit i den här texten jag skrev 2013.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-01-13 16:01:52
Author

Fler artiklar om Ajax