22 säckar potatis
Badé tillbaka från start, enda ljuspunkten i en svag match.

22 säckar potatis

Lens och Rennes spelar oavgjort i färglös match.

Jag vill säga att den här matchen hade allt. Att man nästan kunde tro att det var cupfinal. Att inställningen, blicken, och varje duell var på liv och död. Jag vill säga att det var en episk kamp mellan två jättar som jabbade. Jag vill säga att Lens spelade med en form av ungdomlig naiv entusiasm, som om man faktiskt var bäst i världen. Men så var det inte. Den här matchen hade ingenting. Det var två loja lag som verkade nöjda med oavgjort. Båda hade en möjlighet att våga, båda hade en möjlighet att göra anspråk på luddiga låtsasturneringen Europa-Conference-League-vad-den-nu-innebär? Men vissa väljer att spela i regnet, andra blir bara våta.


LENS

På fredagen meddelande Franck Haise att han gett Gaël Kakuta ledigt. Härligt, eller? Lens mest potenta anfallsvapen såg sliten ut senast, jag hoppas att det handlar om trötthet och att fransmannen är tillbaka i spel under veckan. Utan vår tia formerade Haise ett 3-5-2, det roterades på några positioner för att få färska ben, Ganago är fortfarande skadad. 

RC Lens: 3-5-2

Kalimuendo-Sotoca
Sylla-Fofana-Doucouré-Cahuzac (cap.)-Michelin
Medina-Badé-Gradit 
Leca (cap.)

Tränare:Frank Haise


RENNES

Sista träningen innan match skadades N'zonzi och Grenier, båda saknades i matchtruppen. 

Rennes: 3-1-4-2

Terrier-Guirassy
Truffert-Bourigeaud-Camavinga-Traoré
Martin
Aguerd-Da Silva (cap.)-Nyamsi
Gomis

Tränare: Juliene Stephan



Första halvlek
Det var högt tempo från båda lagen, dom första fem minuterna. Ett Lens som tidigt skapade matchens hetaste chans men inte lyckades förvalta den. En missriktad frispark går via Rennes försvarare till Kalimuendo som tilläts slita sig helt ren med målvakten, han får en dålig första touch, och avslutet blir stressat mitt på Gomis som enkelt boxar ut bollen, returen landar framför en hoppsparkande Sylla och tvingar Gomis till en andra räddning, men inte bättre än att Sylla får ett tredje försök. Bollen går utanför, Rennes pustar ut.

Resten av halvleken blir avvaktande, från båda lagen. Rennes står högt upp när Lens startar sina uppspel, bortalaget överbelastar centralt och spelar tätt som tvingar Lens ut mot kanterna.
Camavinga vinner mycket dueller på mitten, han får Fofana att se ut som en junior. Efter tjugo minuters spel tröttnar Medina och delar ut en hockeytackling på unge fransmannen, argentinaren kommer billigt undan med en tillsägelse.

Strax innan halvtidsvilan skapar Rennes sin bästa möjlighet. Camavinga fick en fint läge efter inspel men lyckades inte styra bollen innanför stolparna.

***

Andra halvlek


En timme spelad och inget av lagen verkar särskilt sugna att ta initiativ över matchen. Cheick Doucouré får en halvchans när han dämpar bollen med bröstet och avslutar över, mittfältaren får för mycket kropp under bollen och avslutet är aldrig nära. Högerspringaren Michelin har vaskat bort alla fasta situationer vi har haft under matchen och fortsätter på inslagen väg. Med 20 minuter kvar driver han längs högersidan, tittar upp, laddar för inlägg med högern, men får felträff och träffar istället stolpen.

Rennes har mer boll i andra halvlek men slutprodukten i sista tredjedelen är svag. Bortalaget skapar ett par halvchanser utan större problem för Leca. I matchens slutskede sker äntligen något som får pulsen att öka. En ordväxling mellan Cahuzac och Martin resulterar i ett gruff, förstnämnde kliver fram till Martin och delar ut den blygaste skallen jag sett. Martin rullar runt i gräset och grinar illa, Jeremy Stinat bevittnar situationen på nära håll, gult kort till båda.
Cahuzac ska vara glad över att inte få syna det röda, trots att skallen var ynklig kan förseelsen tolkas som grov.

Regnet öser ner i norra Frankrike och domaren blåser av en dyster och färglös tillställning.

***

Kommentar
Känslan två dagar efter att Lens på hemmaplan har spelat oavgjort mot Rennes är tom, vi hade chansen att avancera till femte plats och därmed Europa-plats. Rennes hade chansen att rycka i tabellen, båda lagen borde haft tillräckligt av  tändvätska och motivation inför matchen. Spelarna såg istället loja ut, ointresserade och tröttkörda. Lens har stått för en bra säsong hitills. Jag är glad om vi får fem år i rad utan att bli inblandade i en bottenstrid, men när truppen har uppenbara kvalitéer så kräver jag mer. 

Det blev tydligt att det saknas kreativitet på mittfältet när Kakuta inte spelar. Firma Docouré-Fofana kan bossa över de flesta av våra motståndare, med undantag för topp fyra lagens mittfält.
Men dom funkar bäst med en regissör framför sig. Fofana är en utmärkt box till box mittfältare, men är inte kapabel att styra offensiven på egen hand, han är i behov av en lekkamrat längre fram. 
Med två spelförstörande mittfältare centralt blir gapet mellan mittfält och anfall för stort, våra anfallare blev isolerade och fick hämta bollen långt ner för att bl involverade. 

Någonstans bakom all min besvikelse och frustration så finner jag en ljuspunkt att glädjas åt, anledningen stavas Loïc Badé. Sheriffen is back in town. Fantastiskt att han redan nu ser solid ut, trots  skadeproblem. Hans närvaro i backlinjen inger ett lugn, han äger luftrummet och är ensam om att konsekvent leverera bra uppspel. Facundo Medina i all ära, men han är en hetlevrad pitbull som från en match till en annan kan skina som en sol och befinna sig i fritt fall helgen därpå. I slutet av matchen blev det lite genant. Badé tröttnade och tog eget initiativ, vandrade förbi mittfältet i försök att skapa något konstruktivt längre fram i banan, lagkamraterna frös fast i sina positioner som åskådare. Bättre kan vi. 

När man fått ett oavgjort resultat på hemmaplan, och stått för en dålig prestation kan man inte jogga runt med högburet huvud och be om motståndarens tröja. Skärp till er, sköt det snyggare.
Jag ser hellre att spelarna är förbannande, som Cahuzac. Det innebär inte att jag vill se en skalle varje gång vi står för en svag insats, men spring inte runt och dyrka andra lag eller spelare. Då blir vi  lillebror som alla klappar på huvudet, den mentaliteten måste suddas ut. 

SPELARBETYG RC LENS 1-10

1-2 Sök nytt jobb
2-4 Dags för ett tvåveckors ”Fatcamp” i bergen
3-5 Underkänt
6 Knappt godkänt
7 Godkänd
8 Väldigt bra
9 Mycket bra
10 Sang et or

RC LENS
Leca  7
Medina 7
Badé 7,5
Gradit 7
Michelin 6
Doucouré 6,5
Cahuzac  6,5
Fofana   6,5
Sylla 6
Kalimuendo 6
Sotoca  6

Avbytare:
Clauss 6,5
Banza 6

Bäst i Rennes
Aguerd
Camavinga
Gomis

Erik Karlsson2021-02-09 00:01:00
Author

Fler artiklar om Lens