Grekiska Notiser: Ägarskifte i AEK och Diego Alonso ny tränare i Panathinaikos
Panathinaikos har anställt Diego Alonso på tränarposten inför kommande säsong.

Grekiska Notiser: Ägarskifte i AEK och Diego Alonso ny tränare i Panathinaikos

Marios Iliopoulos tar över ägandeskapet i AEK efter Dimitris Melissanidis som lämnat sitt eviga avtryck i klubbens historia. Uruguayanen Diego Alonso tar över tränarsysslan i Panathinaikos och blandat kompott för landslaget i vänskapslandskamperna.

* Landslagets två vänskapslandskamper slutade i en förlust och en vinst. Förlusten kom mot Tyskland på bortaplan i förra veckan där tillfällige tränaren Nikos Papadopoulos och hans mannar hade ledningen med 0-1 i paus efter en fin första halvlek. Målet gjordes av Giorgos Masouras. Tyskarna som hade lite problem i sin rollfördelning hittade lite mer rätt i matchen i andra halvlek och lyckades vända 0-1 till seger 2-1. Mot Malta i tisdags (11/6) blev det en trygg och säker 0-2 seger på neutral plan i Österrike. I bägge matcherna formerades laget i en tämligen klassisk 4-2-3-1 formation.

Vangelis Pavlidis löpte sig loss i djupled och ordnade straff bara några minuter in på matchen mot Malta. Lagkapten Tasos Bakasetas sköt distinkt in 0-1 från elvameterspunkten. Inte långt efteråt kom även 0-2. Efter effektiv press vann landslaget boll högt upp i banan och Pavlidis serverade Christos Tzolis som mycket elegant prickade bortre krysset. I andra halvlek drog laget ned tempot en aning men det fanns ändå flertalet antal chanser att utöka ledningen. De få gånger Malta hotade gjorde debuterande Konstantinos Tzolakis sitt jobb mellan stolparna. Förutom Tzolakis fick även Christos Mandas, Andreas Ntoi och Charis Tsingaras göra sina A-landslagsdebuter. Härnäst för landslaget väntar Nations League-spel i september månad med ny permanent förbundskapten på plats. Vem det blir återstår att se. Ivan Jovanovic är ett av namnen på bordet. 

* AEK står inför ett ägarbyte vilket offentliggjordes i måndags (10/6), [Länk]. Dimitris ”Tigris” Melissanidis har sålt klubben efter år av ovärderligt arbete för ”Enosis” klubbhistoria. Ny ägare är Marios Iliopoulos. Summan beräknas uppgå till upp mot 90 miljoner euro för att ta över aktiemajoriteten. Melissanidis styrde AEK först under perioder på 1990-talet men kom sedan tillbaka sommaren 2013 och satte med råge sin prägel på klubben. Han tog över ett vrak av klubb som blivit tvångsdegraderade till tredjedivisionen med anledning av alla ekonomiska skulder. Melissanidis inte bara tog tillbaka AEK till Super League av bara farten utan har även sett till att de gulsvarta vunnit ett par liga samt cuptitlar under hans styre de senaste 11 åren. Det allra viktigaste var dock att han rodde i land bygget av nya Agia Sophia Stadion i Nea Filadelfeia vilket helt tillhör amatörklubben. 

Enligt honom själv fanns ett antal övriga intressenter men Melissanidis själv valde ut Iliopoulos till arvtagare. Det rör sig om en 54-årig redare med stort intresse för rally vilket han också tidigare tävlat i och vunnit tävlingar inom. Han är ägare till mäktiga SeaJets. Ett företag med fokus på höghastighetsfartyg som opererar i Egeiska havet med exempelvis stor betydelse för den grekiska turistindustrin. 

* Panathinaikos hoppades och förhandlade länge med Maurizio Sarri. Ägare Giannis Alafouzos ska ha gjort sitt yttersta för att locka över den meriterade italienska tränaren. Alafouzos ska ha erbjudit Sarri hela 12-13 miljoner euro för ett flerårskontrakt. De gröna väntade tålmodigt på svar och när det väl blev negativt valde Panathinaikos att göra klart med 49-årige Diego Alonso. Uruguayanen kommer närmast från en kort och misslyckad sejour hos Sevilla förra hösten. Alonso har med egna ord talat ut om sin tränarfilosofi och att han prioriterar att sina lag spelar med hög press/intensitet men även att de parallellt kan kontrollera matcherna. Alonso meddelade även att han är otroligt revanschsugen efter utfallet i Sevilla vilket var hans första europeiska tränarjobb. 

* För att uppmärksamma 20-årsjubileumet av EM-guldet 2004 kommer en välgörenhetsmatch mellan landslaget från 2004 och ett UEFA Dream Team att äga rum den 11 juli i sommar. Exempel på spelare i UEFA:s Dream Team är Luis Figo, Bacary Sagna och Fernando Llorente. Platsen för detta skådespeleri är Essen i Tyskland. Anledningen till valet av Stadion an der Haffenstrasse är att det rör sig om den legendariske förbundskapten Otto Rehhagels födelseort. Numera 85-årige ”Kung Otto” kommer givetvis också att närvara. Alla intäkter från evenemanget går oavkortat till välgörenhet. 

* Super League nykomlingarna Kalithea har gjort klart med ny tränare inför utmaningen att spela i högsta serien för första gången på drygt 20 år. Den oerfarne italienaren Massimo Donati blev den utvalde. Klubbens primära målsättning är att försöka klara SL-kontraktet. 

* Sommarens Silly Season börjar sakta men säkert att ta fart. Ligamästarna PAOK är mycket nära att göra klart med Mady Camara. Efter ett par fina inledande år i Olympiakos har saker och ting inte fallit lika väl ut av en rad olika anledningar den senaste tiden och tvåvägsmittfältaren ser nu ut att skriva på för Thessaloniki-klubben som bosman. Det är alltid lätt att vara efterklok men storklubben från Piraeus skulle i efterhand försökt sälja Camara när hans marknadsvärde stod på toppen för 2-3 år sedan. Camara är med t.ex. sin dynamik en mittfältstyp PAOK är i behov av och frågan är bland annat bara om/när han kan komma upp i god fysisk nivå. AEK i sin tur ser ut att sälja Equi Ponce till MLS och Houston Dynamo för närmare 10 miljoner euro. En historisk summa för en spelare som är fullt ersättningsbar om den sportsliga ledningen agerar smart. Ponce blir därmed AEK.s dyraste spelarförsäljning genom tiderna om övergångens slutförs vilket allt pekar mot. ”Enosis” jobbar på att göra klart med mittbacken Alexander Callens. Han spelade på lån i klubben under 2023-24 och gjorde det överlag bra. 

Olympiakos har sedan i vintras gjort klart med 24-årige högerbacken Costinha från Rio Ave. En klubb som likt Olympiakos ägs av Vangelis Marinakis. Costinha har brett erkänts vara portugisiska ligans bästa högerback den gångna säsongen och kommer ge rejäl konkurrens/avlastning till Rodinei på den positionen i Olympiakos. Vidare är också de regerande Europa Conference League mästarna nära att värva den erfarne spanske mittfältaren Dani García från Athletic Club. En spelare tränare José Luis Mendilibar känner väl från deras gemensamma tid i Eibar. Fortsättningsvis kommer Olympiakos i första hand jobba på att försöka behålla en rad framgångsrika spelare från föregående säsong vars kontrakt löper ut alternativt lån de försöker förnya eller göra till permanenta övergångar. 

* EM 2024 drog igång igår fredag (14/6). Tyvärr utan vårt grekiska landslag efter den ödesdigra straffläggningen i Tblisi mot Georgien i mars måndag. Därför tar vi istället en snabb titt på vilka Super League spelare som återfinns i Tyskland för att representera sina respektive nationer: PAOK: Andrija Zivkovic (Serbien). AEK: Steven Zuber (Schweiz), Mijat Gacinovic (Serbien), Domagoj Vida (Kroatien), Damian Szymanski (Polen). Panathinaikos: Benjamin Verbic (Slovenien), Andraz Sparar (Slovenien), Adam Cerin (Slovenien), Filip Mladenovic (Serbien), Samet Akaydin (Turkiet). Panetolikos: Levan Shengelia (Georgien), Jemal Tabidze (Panetolikos). 

Andreas Mitsis2024-06-15 10:00:00
Author

Fler artiklar om Grekland