Inför Ajax – PSV: Ajax startar sin säsong mot ett formstarkt PSV
”Supercupen spelas mellan ligamästaren och cupmästaren från föregående säsong, vi är båda och därmed favoriter.” – Erik ten Hag under fredagens presskonferens.

Inför Ajax – PSV: Ajax startar sin säsong mot ett formstarkt PSV

Ikväll drar säsongen i gång för Ajax då man möter formstarka PSV Eindhoven i den nederländska supercupen. PSV:s säsong började redan för mer än två veckor sedan med kvalet till Champions League och enligt Erik ten Hag befinner sig PSV i en bättre fysisk status än Ajax när man går in i kvällens match men att Ajax trots det är favoriter.

Ikväll startar säsongen för Ajax som tar emot PSV hemma på Johan Cruijff ArenA där man ska göra upp om Johan Cruijff Schaal innan ligapremiären nästa helg, som för Ajax del blir mot NEC Nijmegen kl. 21:00 nästa lördagskväll. Det är ett formstarkt PSV man kommer möta som redan startade sin säsong för mer än två veckor sedan då man gick in i den andra kvalomgången till Champions League. Där hade man inga som helst problem med det på förhand tippade svåra motståndet Galatasaray som man körde över hemma på Philips Stadion med 5-1. Man vann sedan också returen borta med 1-2 och tog sig vidare till tredje omgången där man genom en 3-0-seger hemma mot FC Midtjylland i tisdags satte sig i en bra position inför returen nästa vecka i Danmark.

Enligt flera experter i Nederländerna tror man att PSV kommer utmana Ajax mer om ligatiteln denna säsong då man tycker de spelar på en högre nivå än vad man gjorde förra säsongen och är ett mer samspelt lag nu. PSV har tappat målfarlige Donyell Malen till Borussia Dortmund och landslagsbacken Denzel Dumfries är även han på väg bort från klubben. Men detta har inte märkts då Eran Zahavi, Mario Götze och 19-årige Chukwunonso Madueke visat vägen för PSV i de tre Champions League-kvalmatcherna man spelat hittills.

PSV:s tyske tränar Roger Schmidt har sagt inför matchen mot Ajax att Champions League-kvalet är viktigare för dem men att matchen mot Ajax fortfarande är viktig då en titel står på spel. Han kommer inte ge många spelare vila och förväntas inte göra några större roteringar i laget då PSV, precis som Ajax, måste klara av att spela två matcher i veckan. 

För Ajax del avslutade man sitt träningsläger i Österrike förra helgen med en träningsmatch mot RB Leipzig och i onsdags spelade man de två sista träningsmatcherna, båda mot Leeds United. Först en match för reserverna under eftermiddagen som vanns med 3-1 och sedan en för de ordinarie startspelarna på kvällen där man vann med 4-0. Efter matchen mot Leeds United sa Erik ten Hag att det kommer bli en tuff match mot PSV under lördagen då det fortfarande är stor skillnad på den fysiska nivån mellan lagen. Han har också under försäsongen klagat på att a-lagsspelarna anslutit vid olika tidpunkter på grund av landslagsspel i sommar vilket gör det svårt att öva på taktiska saker under försäsongen. Till exempel anslöt inte Daley Blind, Davy Klaassen, Jurriën Timber, Ryan Gravenberch, Lisandro Martinez och Nico Tagliafico förrän precis innan träningslägret i Österrike för två veckor sedan. Antony har ännu inte anslutit till laget då han spelar OS-final för sitt Brasilien i Tokyo under dagen.

Förutom Antony saknas även Mohammed Kudus, Sean Klaiber och Zakaria Labyad som alla är skadade. Kudus skadade ankeln under träningslägret i Österrike och missar matchen mot PSV ikväll, men han tränar bredvid laget och förhoppningarna är att han kan återuppta träningen med laget nästa vecka. Värre är det för Klaiber som drog korsbandet i Österrike och kommer vara borta flera månader. Labyad har återupptagit träningen med laget efter sin skada som han också drog på sig i Österrike men kommer inte medverka mot PSV. Mot Leeds United i onsdags saknades även Maarten Stekelenburg, Nicolás Tagliafico och Devyne Rensch och under fredagens presskonferens bekräfta ten Hag att Perr Schuurs (som drog på sig en vadskada och fick bytas ut i halvtid i onsdags) och Stekelenburg missar matchen mot PSV, men att Tagliafico och Rensch båda är tillgängliga igen mot PSV. Edson Alvarez anslöt till sin första Ajax-träning under fredagen igen efter att så sent som i måndags ha spelat final för sitt México i Gold Cup. Trots att han bara gjort en träning bekräftade ten Hag att Alvarez är spelklar mot PSV, troligtvis från bänken.

Med flera ordinarie spelare borta får ten Hag pussla med sin startelva. I matchen mot Leeds United valde han att starta med Blind som vänsterback då Tagliafico saknades, vilket gav utrymme för talangfulle Kenneth Taylor på mittfältet som aldrig riktigt fick chansen förra säsongen men förväntas få det denna säsong. Ett överraskande val var att han valde starta med Perr Schuurs bredvid Martinez i mittlåset i stället för Timber som slog sig in i a-laget med dunder och brak tillsammans med Rensch förra säsongen. Detta kan bero på att Schuurs är i bättre fysisk form och har tränat längre med laget under försäsongen än vad Timber har som spelade EM för Nederländerna och haft en längre semester. Oddsen ligger ändå på att Timber är den som under säsongen kommer vara förstavalet precis före Schuurs och nu när Schuurs inte är tillgängligt startar Timber ikväll. Med Stekelenburg borta startar Remko Pasveer, som har anslutit från Vitesse under sommaren, i målet precis som mot Leeds United i onsdags.

ten Hag har även testat spela Blind på mittfältet och han förväntas spela där när Tagliafico är tillgänglig samtidigt som Martinez ockuperar positionen som vänster mittback. Om sen Tagliafico blir kvar i Ajax är fortfarande högst oklart. Om rätt bud kommer in för 29-åringen och för Ajax kommer han att lämna men det är fortfarande väldigt tyst kring Tagliafico.

Steven Berghuis gjorde i onsdags sin inofficiella hemmadebut på Johan Cruijff ArenA som återigen kunde fyllas med 25 000 åskådare och han fick ett fint välkomnande av Ajax-fansen, något han innan matchen var märkbart nervös över. Han har efter sin kontroversiella flytt från Feyenoord till Ajax förra månaden fått utstå både dödshot och rasism från ”fansen” i Rotterdam. Han spelade första halvlek och byttes sen av för David Neres i halvtid. Förutom att han spelat bra under försäsongen och ser väldigt intressant ut förbättrade Berghuis sin status i Amsterdam ytterligare då han efter matchen gick bort till publiken och gav sin tröja till en ung Ajax-supporter. 

Förra säsongen möttes Ajax och PSV tre gånger. Ajax lyckades inte besegra PSV i de båda ligamatcherna där det slutade 2-2 i Amsterdam och 1-1 i Eindhoven, men man slog däremot ut PSV ur cupen efter en 2-1-seger i kvartsfinalen däremellan. Ajax och PSV har gjort upp om Johan Cruijff Schaal vid åtta tillfällen tidigare där Ajax vunnit fem gånger och man vann också den senaste supercupmatchen som var mot PSV 2019 med 2-0, efter mål av Kasper Dolberg och Blind, vilket var den senaste supercupmatchen då den förra säsongen uteblev på grund av att säsongen 2019/20 avbröts till följd av pandemin och fick därmed ingen liga- eller cupmästare.

KNVB har meddelat att fram till den 1 september kommer arenorna bara fyllas till två tredjedelar (tidigare 13 augusti) vilket är en stor besvikelse då man hade hoppats på fullsatta arenor under premiärhelgen när ligan startar upp igen nästa helg. Men mot Leeds United i onsdags lät de 25 000 på Johan Cruijff ArenA som minst 50 000 och ikväll kommer det för första gången tillåtas bortafans igen sedan pandemin utbröt då 1700 av de 25 000 på Johan Cruijff ArenA kommer vara PSV-fans.

Den 48-årige Björn Kuipers kommer ikväll hålla pipan för sista gången då han har bekräftat att Ajax-PSV blir hans sista match. Han har varit FIFA-domare sedan 2006 och UEFA-domare sedan 2009 där han hunnit döma två VM-turneringar och tre EM-turneringar. I somras fick han äran att döma EM-finalen mellan England och Italien. Förutom detta har han bland annat dömt två Europa League-finaler (2013 och 2018) samt en Champions League-final (2018). Eredivisie förlorar nu sin med hästlängder bäste domare vilket är tråkigt.

Möjlig startelva Ajax: Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez, Tagliafico; Gravenberch, Klaassen, Blind; Berghuis, Haller, Tadic.
Möjlig startelva PSV: Drommel; Mwene, Ramalho, Boscagli, Max; Van Ginkel, Sangaré; Madueke, Götze, Gakpo; Zahavi.

Johan Cruijff Schaal (Supercupen)
Var: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam.
När: Lördag 7/8  20:00
Domare: Björn Kuipers
Matchen sänds på Viasat Sport 1 och på Viaplay.

 

Joakim Dahl 2021-08-07 10:20:51
Author

Fler artiklar om Ajax