EM-kvalet: Inför Portugal och Luxemburg
Silva är en nyckelspelare i Portugal.

EM-kvalet: Inför Portugal och Luxemburg

Omgående tre och fyra står på schemat. Först ut är Portugal.

Imorgon lördag drar återigen kvalet igång och för BiH:s del är det en välbekant plats man besöker, Lissabon och Estádio do Sport Lisboa e Benfica. BiH har aldrig vunnit mot Portugal och ett tag kände många bosniska supportrar "inte dom igen". 2009 och 2011 blev det tre förluster och en oavgjord. Undertecknad var på plats i Lissabon 2009 och såg ett BiH som träffade stolpen, ribban och varandra. Matchen slutade med en tung 1-0 förlust och om minnet inte sviker fick man flera tongivande spelare avstängda inför returen, som även den slutade 0-1. Trots allt en episk resa och en häftig upplevelse som ni kan läsa mer om här och här.

Nu är det alltså dags igen. Portugal kommer med färska CL-vinnare i form av Dias och Silva och det kryllar förstås av världstjärnor i stort sett alla lagdelar. Laget har mäktat med tio mål framåt och släppt in exakt noll bakåt, leder gruppen med andra ord. Oavsett vilka nye förbundskaptenen Martinez (också ett bekant ansikte för den bosniska publiken) väljer att ställa på banan kommer det bli en riktigt tuff match och lyckas BiH undvika förlust får det ses som en stor skräll och mycket väl godkänt. BiH har till denna samling fått mycket längre tid att spela ihop sig men har en del avbräck. Det mest kännbara är att Krunic saknas, hans arbetskapacitet hade behövts. Även Hadzikadunic är borta, olyckligt när han väl fått speltid i Mallorca. Samma sak med Demirovic som gjort en hel del poäng i Bundesliga denna säsong. Känslan är att förbundskaptenen väljer att gå in med en mer defensiv orienterad uppställning, blir inte alls förvånad om vi ser exempelvis fem försvarare från start för att täppa igen centralt. Och kanske en debutant i form av Barisic. 

Under denna samling möter man även Luxemburg. Något av en utmanare i gruppen. Laget har spelat väl de senaste åren och tar hela tiden steg framåt. Framförallt offensivt har man spelare som kan hota, bland annat Gerson Rodrigues, Barreiro och Martins. Ska inte underskattas, trots att man förlorade stort mot Portugal senast. I den första gruppspelsmatchen blev det kryss borta mot Slovakien som BiH ju förlorade mot. 


Portugal - BiH, 17 juni klockan 20.45 (Viaplay, BHT 1)
BiH - Luxemburg, 20 juni klockan 20.45 (Viaplay, BHT 1)

Aldin Mešic2023-06-16 11:13:00
Author

Fler artiklar om Bosnien & Hercegovina

Exklusiv intervju med Armin Gigovic: ''De bosniska fansen är alltid fantastiska''