2024-06-08 18:45

Portugal - Kroatien

Inför träningsmatch: Portugal en mardrömsmotståndare
Lovro Majer och Josip Juranovic jublar mot Nordmakedonien

Inför träningsmatch: Portugal en mardrömsmotståndare

På lördag är det dags för andra genrepet för Kroatien inför EM. Förra veckan besegrades Nordmakedonien utan några svårigheter som helst med 3-0 resultatet. Men på lördag från klockan 18:45 ställs Vatreni mot ett obehagligt motstånd.

Snackar vi om fotboll och specifikt landslagsfotbollen där Portugal omnämns så kan varenda fotbollsnörd runt hela jordklotet nämna minst fem fotbollsspelare från Iberiska halvön.

Förutom Cristiano Ronaldo som markerade Portugals stora era senaste femton åren så har landslaget alltid varit stjärnspäckat med flera profiler från Europas toppligor. Personligen så anser jag att Portugal innehåller den magiska ’joga bonito’ eller sambafotbollen som det också kallas och kan anses som Europas Brasilien.

Med nye förbundskaptenen Martinez blir man ännu mer nyfiken hur detta landslag kommer prestera i sommar. Räckvidden för dagens Portugal är svår att tolka med tanke på att man fortfarande förlitar sig på CR7, precis liksom Kroatien förlitar sig på LM10, och på grund av den faktorn är det extremt viktigt att spelare som Bernardo Silva, Bruno Fernandes eller Diogo Jota presterar på högstanivå från match till match.

Portugal
Martinez har redan checkat pulsen på spelarna i genrepet mot Finland (4-2) i en 4-3-3 formation. Formen är härdad mot ett svagt motstånd som fick endast två skott mot mål på nittio minuter medan Portugal bombarderade från alla håll.

Portugal klarade provet mot Finland med Joao Felix, Bruno Fernandes och Bernardo Silva på bänken. Ikväll lutar det åtminstone att två ut av dessa herrar startar mot Kroatien.

Hur som helst så är det en perfekt mix av spelare med ungt och gammalt och en erfaren förbundskapten som har äran att leda detta landslag.

Det är svårt att sätta finger på vilken taktik som Martinez kommer köra ikväll eftersom det alltid anpassas mot motståndaren och är instabil på grund av deras dynamik med eller utan boll. Mot Finland testades till exempel 4-3-3 som är det allmänna systemet och under EM kvalet blev det allt från 3-4-3 till 4-2-3-1 formation.


Cristiano finns inte med i kvällens trupp

Förbundskaptenens filosofi är så klart att äga bollinnehavet och på sätt nöta ner motstånd vilket gör kvällens match oerhört intressant eftersom Kroatien också är duktiga på att ”gömma” bollen.

Stora förändringen med dagens Portugal är att man öser in mål och släpper väldigt få in. Under EM kvalet tryckte man in hela 32 mål på åtta matcher vilket ger ett otroligt snitt på fyra mål per match.

Största bidraget under kvalet har kommit genom Ronaldo och Fernandes där den förstnämnda stod för nio mål och Manchester Uniteds kapten låg bakom åtta assists. För att korta ner diskussionen så kommer Portugal alltid att förbli en ”mardrömsmotståndare”.

Kroatien
Aldrig har Vatreni besegrat Portugal så av den anledningen kallas de som ”mardrömsmotståndare”. Totalt har sju inbördes matcher spelats mellan Kroatien och Portugal och den första började så länge sedan som i EM 1996 i gruppspelet i en oviktig match för Kroatien som redan var klara för kvartsfinalen efter att besegrat Turkiet (1-0) och Danmark (3-0).

Förlust med 0-3 för ett reservbetonat Kroatien var det ingen som förväntade sig. Därefter följer två raka träningsmatcher som Portugal självklart vinner med 2-0 och 1-0. Men sedan kommer vi till den mest smärtsamma förlusten under EM 2016.

Kroatien vann gruppspelet före Spanien, Tjeckien och Turkiet och blev plötsligt en ”dark horse” men i åttondelsfinalen väntade ett Portugal som senare skulle gå hela vägen och detta efter att kryssat i samtliga gruppspelsmatcher.


Nations League krossen Portugal - Kroatien 4-1

Portugal vinner i förlängningen med 1-0 när legendaren Quaresma gör mål med tre minuter kvar av förlängningen. Två år senare fick vi äntligen en poäng i en träningsmatch där Kroatien spelade bra och tog ledningen genom Ivan Perisic. Matchen slutade oavgjort 1-1.

Slutligen följer två raka förluster i Uefa Nations League med 1-4 på bortaplan där Kroatien blev totalt överkörda och siffrorna kunde lika gärna stå 7-1. På hemmaplan i en jämn match vann Portugal igen med 3-2!

Därför är det extremt viktigt ikväll att stå på tårna från matchstart och inte ge en inbjudan på dans. Vad Kroatien behöver ikväll är en kvitteringen på styrkan och med Luka Modric, Josko Gvardiol, Marcelo Brozovic, Mario Pasalic och Josip Stanisic tillbaka, så kan vi förvänta oss en jämn match.
 



Schackrutorna kommer senast från en stabil seger mot Nordmakedonien (3-0) men liksom Portugal i sitt första genrep så tycker jag att motståndarna blev inte bra mätare inför EM.

Lovro Majer blev Man of the Match med två mål och annars fick vi se ett piggt Kroatien rulla boll i nittio minuter. Zlatko Dalic valde ge chans till Dinamos Martin Baturina som gjorde ett positivt intryck på innermittfältet och kommer säkert vara ett bra stöd framöver för Kovacic-Brozovic-Modric.

Det vi ser framemot ikväll är om Dalic kommer mönstra den starkaste startuppställningen som kommer likna något nedan. Majer förtjänar starta ikväll med efter hans brutala insats mot Nordmakedonien och resten är bara godisbitar för Dalic.

Vem står före, Budimir eller Petkovic? Osasuna anfallaren är mer rakare på spel och en box spelare som gärna smyger sig in mellan mittbackarna och är dessutom stark i luftduellerna. Eller vill vi ha en trequartista med Bruno Petkovic som vågar plocka ner bollarna och har en fin bollkänsla.

Nästa pusselbit är att mönstra försvaret för att dra ut all potential ur Gvardiol, Stanisic och Juranovic. Aldrig tidigare har Kroatien haft så starka avbytare på ytterbackpositionerna som idag. Dagens kvalité på höger- och vänsterbackpositionen går att jämföra med Robert Jarni och Dario Simic från VM 1998.

Med tanke på hur Guardiola utnyttjade Josko Gvardiols fulla potential i Manchester City så kan man säga att någonstans har Zlatko Dalic fått ett gratis tips från en av världens bästa tränare.

Kvällens genrep är endast en träningsmatch men det är en vittring på en tävlingsmatch när två starka fotbollsnationer möts.

Formation 4-2-3-1
Livakovic MV – Stanisic HB, Gvardiol VB, Sutalo MB, Erlic MB – Brozovic CM, Kovacic CM – Modric OM, Kramaric OHM, Majer OVM – Budimir CF

Formation 4-2-3-1
Patricio MV – Cancelo HB, Mendes VB, Dias MB, Silva MB – Neves CM, Plahinha CM – Fernandes OM, Bernardo Silva OHM, Leao OVM – Jota CF

Datum: 8 juni
Matchstart: 18:45
Plats: estádio Nacional do Jamor (Lisabon – Oeiras)
Domare: Osmers (Tyskland)

 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-06-08 07:10:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Inför Italien: kniven mot strupen!
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!