Remko Pasveer klar för Ajax — André Onanas framtid osäker
Remko Pasveer ny målvakt i Ajax.

Remko Pasveer klar för Ajax — André Onanas framtid osäker

Ajax har gjort en snabb affär och hämtat in Vitesses 37-årige målvakt Remko Pasveer till nästa säsong. Pasveer kommer bilda en rekordgammal/rekordrutinerad målvaktsduo med Maarten Stekelenburg. Samtidigt råder det osäkerhet kring dopningsavstängde André Onanas framtid, liksom unge Kjell Scherpen.

Ibland går det fort på transfermarkaden. Imorse gick De Telegraaf ut md nyheten att Ajax låg i förhandlingar med Vitesses förstemålvakt Remko Pasveer, och vid lunchtid presenterade Ajax värvningen på sin hemsida. 37-årige Pasveer (som fyller 38 i november) blir därmd Ajax första nyförvärv till kommande säsongen. Hans kontrakt med Vitesse löper ut i sommar så han går som bosman till Ajax. Pasveer ska först ha förhandlat med Vitesse om en kontraktsförlängning men så fort Ajax kontaktade honom lade han ner förhandlingarna med Arnhemklubben.

"Det är en speciell känsla. Ajax är en klubb med en fin historia och en väldigt stark trupp. Att få vara en del av det är en fin belöning efter allt slit under åren," säger Pasveer själv till Ajax hemsida.

Sportchef Marc Overmars kommenterar värvningen: "Över de två senaste säsongerna har Remko i Vitesse visat att han är en stabil och duktig målvakt som är bra med fötterna. Vi tror att det gör att han passar in bra i Ajax. Du ser med Remko att i takt med att han blivit äldre har han bara blivit bättre. Vi förväntar oss också att Maarten Stekelenburg kommer förlänga sitt kontrakt inom kort vilket ger oss en stabil grund att stå på nästa säsong."

Förutom att han rent kvalitativt varit en av Eredivisies allra bästa målvakter de senaste åren så är nyckelordet när det gäller Pasveer stabiliteten Overmars nämner. Efter André Onanas dopningsavstängning har Maarten Stekelenburg klivit fram och med bravur vaktat Ajax-målet, men när han saknades i hemmamatchen mot Roma stod instabile Kjell Scherpen för ett ödesdigert misstag. Med Pasveer får Ajax mer stabilitet på målvaktssidan nästa säsong oavsett vad som händer med Onana, vars dopningsavstängning sträcker sig till februari 2022 om CAS inte förkortar den. Stekelenburg lär fortsätta som förstemålvakt men med Pasveer får man in en till rutinerad och stabil målvakt av i princip samma kvalitet som ett år äldre Stekelenburg så om denne skulle åka på en skada har man ändå en trygg utpost att förlita sig på.

Remko Pasveer föddes i Enschede, och gick i sin fars fotspår. Hans pappa Eddie Pasveer var målvakt i Twente och De Graafschap och var senare verksam som målvaktstränare i bland annat Twente och Heracles Almelo. Remko gick igenom Twentes ungdomsakademi och kom upp i a-laget 2003. Han spelade sporadiskt i Twentes a-lag de kommande åren men kunde inte konkurrera ut klubblegendaren Sander Boschker som var en institution mellan stolparna. 2006 gick Pasver därför till lokalrivalen Heracles Almelo där han kom att vakta målet i åtta år, bland annat under Peter Bosz ledning när Heracles gjorde bra resultat i Eredivisie. 2014 flyttade han till PSV och var i tre säsonger reservmålvakt bakom Jeroen Zoet innan han 2017 gick till Vitesse där hans karriär fick en renässans. 2019/20 blev han framröstad till Årets spelare av supportrarna och så sent som förra veckan stod han i cupfinalen mot just Ajax.

Onana då, hans framtid i Ajax ser osäker ut. Som nämnt är han dopningsavstängd till februari 2021, om inte CAS gör något åt avstängningen. Inför cupfinalen sa Overmars att man avbrutit kontraktsförhandlingarna med Onana, vars nuvarande avtal löper ut 2022. Onanas agent Albert Botines sa dock dagen efter att man inte stängt dörren för en fortsättning i Ajax, man var bara inte beredda att ge ett besked direkt vilket Ajax styrelse ville ha. Enligt Mike Verweij på De Telegraaf vill Ajax försöka sälja Onana i sommar trots avstängningen. Freek Jansen på Voetbal International menar att Ajax vill antingen sälja eller förlänga med Onana i sommar.

Unge Scherpen ser ut att bli utlånad till en Eredivisie-klubb nästa säsong. Inget är klart än men det lär vara vad Ajax vill, man vill ge Scherpen chansen att bevisa sig på Eredivisie-nivå för att utröna om han är värd att satsa på i framtiden. Någon speciell klubb har inte nämnts ännu men en lågoddsare skulle vara Twente, som just sålt Joël Drommel till PSV och därför behöver en ny målvakt och förra sommaren lånade de både Kik Pierie och Danilo av Ajax.

Två unga målvakter vars framtid i Ajax känns mer osäker är kroaten Dominik Kotarski och Daan Reiziger. Kotarski, som sen han kom från Dinamo Zagrebs akademi bara stått i Jong Ajax och inte helt övertygat där, kan nog försvinna i sommar. Det väntas också Reiziger, som suttit med på bänken i a-laget några gånger i vår när det blev manfall på målvaktssidan, då hans kontrakt löper ut. Calvin Raatsie och Charlie Setford är yngre och mer lovande målvakter Ajax har i akademin som kan ta plats i Jong Ajax nästa säsong. Därtill ryktas Ajax vara intresserade av 20-årige Jay Gorter som spelade i Ajax och AZ:s ungdomsakademier och den här säsongen har spikat igen målet i Go Ahead Eagles.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-04-23 14:14:54
Author

Fler artiklar om Ajax