Tyskland och Malta väntar i vänskapslandskamper
Tzolis har haft en outstanding säsong med Fortuna och är ett hett villebråd på marknaden.

Tyskland och Malta väntar i vänskapslandskamper

Två vänskapslandskamper ligger framför landslaget och tillfällige förbundskaptenen Nikos Papadopoulos. Värdnationen för sommarens EM-slutspel Tyskland väntar på Borussia-Park samt ett möte med Malta i Österrike nästa vecka.

Landslaget föll på målsnöret i mars månad mot Georgien på bortaplan i NL-playoffen om en plats i sommarens EM-slutspel. Vi kom en straffläggning ifrån deltagande i det första stora internationella mästerskapet på 10 år men tyvärr gick det inte vägen. Istället kunde vi trösta oss med en på alla vis magisk klubblagsvår. 

Tiden med Gustavo Poyet kan beskrivas likt ett framgångsrikt misslyckande. Uruguayanens kontrakt löpte ut efter matchen mot Georgien och någon förlängning blev det inte. Ny förbundskapten är inte på plats än eftersom förbundet valt att avvakta på den punkten till senare i sommar med anledning av förbundsvalet som äger rum den 22 juli. Vinnaren av valet kommer att bli 41-årige Makis Gagatsis. Han är son till f.d. ordföranden Vasilis (mellan åren 2001-2008) och har i många år jobbat inom PAOK:s organisation där han agerat vice president/CEO. Sista dagen för att anmäla sin kandidatur till posten var idag torsdag (6/6) och han är ensam om att kandidera med bra stöd i ryggen från majoriteten av distriktsförbunden. Jämfört med hans senaste föregångare finns det potential till att kunna bli en uppgradering och ett steg i rätt riktning med Gagatsis vid rodret. 

Uppgifterna landslaget har framför sig innan sommarlovet är två stycken vänskapslandskamper. EM-slutspelets värdnation Tyskland väntar på Borussia-Park i Mönchengladbach under fredagskvällen (7/6) i vad som är deras generalrepetition inför europamästerskapet. Ett par dagar senare, närmare bestämt på tisdag den 11 juni blir det möte med Malta på neutral plan i Österrike. U21-landslagstränaren Nikos Papadopoulos har fått förtroendet att leda landslaget dessa två matcher. 

Ett par av de uttagna spelarna fick sina första A-landslagskallelser. Olympiakos 20-årige nyblivna UECL-mästare Andreas Ntoi och Christos Mandas som imponerat mellan Lazios stolpar andra halvan av säsongen. Konstantinos Tzolakis har tidigare tränat med A-landslaget men är nu officiellt med i truppen och kan likt kollegan Mandas göra A-landslagsdebut. Vi har det relativt välställt med kvalitet på de flesta positionerna men med stort undantag för maskinrummet, det centrala mittfältet. Återväxten där är svag och det blir något att bita i för den nya förbundskaptenen. En handfull spelare saknas på grund av bland annat skadekänningar, däribland Liverpools Kostas Tsimikas och PAOK:s Giannis Konstantelias. Den sistnämnde jagas frenetiskt av Red Bull Salzburg. De bud som varit på bordet har inte varit goda nog utan PAOK kräver totalt omkring 20 miljoner för sin 21-åriga guldklimp.

Tittar vi till de offensiva alternativen i truppen finns två skyttekungar, Vangelis Pavlidis och Christos Tzolis. Pavlidis delade skytteligavinsten i Eredivisie på 29 gjorda mål och kommer med all sannolikhet lämna AZ i sommar, Benfica är en av de tänkbara destinationerna för 25-åringen som är mer än redo för en ny utmaning i karriären. Tzolis i sin tur har haft en sanslös säsong för Fortuna Düsseldorf i Zweite Bundesliga. Wingern noterades för 22 mål och har med eftertryck fått sig själv på rätt spår igen. Fortuna förlorade playoffen till Bundesliga mot Bochum men Tzolis köptes loss från sitt lån (köpklausul på 3,5 miljoner euro) men kan ändå komma att säljas vidare av Fortuna i sommar eftersom intresset för honom är stort på marknaden. Panathinaikos Fotis Ioannidis verkar i sin tur likt Pavlidis kunna vara på väg till Portugal. Sporting uppges ligga i förarsätet för att få hans signatur. Ioannidis kommer i så fall bli Panathinaikos dyraste spelarförsäljning genom tiderna. Giorgos Giakoumakis har dragits med skador men också rykten om en flytt från USA till Mexiko och närmare bestämt Cruz Azul som verkar fast beslutna om att värva honom. Upptill har det florerat spekulationer om att Giakoumakis med sin vardag på andra sidan Atlanten går i tankar om att sluta i landslaget. 

Truppen i sin helhet:

Målvakter: Odysseas Vlachodimos (Nottingham Forest), Giorgos Athanasiadis (AEK), Christos Mandas (Lazio), Konstantinos Tzolakis (Olympiakos).

Försvarare: Manolis Saliakas (St Pauli), Lazaros Rota (AEK), Giannis Kotsiras (Panathinaikos), Pantelis Hatzidiakos (Cagliari), Dinos Mavropanos (West Ham), Panagiotis Retsos (Olympiakos), Andreas Ntoi (Olympiakos), Dinos Koulierakis (PAOK), Georgios Kyriakopoulos (Monza), Dimitris Giannoulis (Norwich). 

Mittfältare/Anfallare: Manolis Siopis (Cardiff), Charis Tsingaras (PAOK), Dimitris Kourmpelis (Fatih Karagümrük), Petros Mantalos (AEK), Andreas Bouchalakis (Hertha BSC), Tasos Baksetas (Panathinaikos), Dimitris Limnios (Panathinaikos), Giorgos Masouras (Olympiakos), Christos Tzolis (Fortuna Düsseldorf), Tasos Douvikas (Celta de Vigo), Fotis Ioannidis (Panathinaikos), Vangelis Pavlidis (AZ). 

Andreas Mitsis2024-06-06 17:00:00
Author

Fler artiklar om Grekland